Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ Απεργιακό κύμα για αυξήσεις μισθών και δουλειά με δικαιώματα


Η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Καζακστάν, μετά και τη συνδρομή του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO) στην καταστολή των πρόσφατων λαϊκών κινητοποιήσεων στο Καζακστάν, βρέθηκε στο επίκεντρο των χτεσινών συνομιλιών των Προέδρων των δύο κρατών στη Μόσχα, ενώ την ίδια στιγμή νέες διαδηλώσεις και απεργίες σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στο Καζακστάν, στην περιοχή Μανγκιστάου, με επίκεντρο τις πόλεις Ζαναοζέν και Ακτάου.

Μετά την αιματηρή καταστολή και τους χιλιάδες φυλακισμένους των διαδηλώσεων τον Γενάρη, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε η πάλη ενάντια στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, στη φτώχεια, στις άθλιες εργασιακές συνθήκες, αλλά και η διεκδίκηση συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών, τις τελευταίες μέρες χιλιάδες εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και υπηρεσίες στο Μανγκιστάου απεργούν και διαδηλώνουν.

Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο σωλήνων από υαλοβάμβακα απεργούν εδώ και μέρες, απαιτώντας την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, αύξηση 100% στους μισθούς και επιστροφή της επιχείρησής τους στην κύρια παραγωγή της KazMunayGas. Οι απεργοί μένουν έξω από τα εργοστάσια με σκηνές και σόμπες, ενώ την αλληλεγγύη τους εκφράζουν εργάτες γειτονικών επιχειρήσεων και κάτοικοι της περιοχής, που τους πηγαίνουν τρόφιμα και νερό.

Οι απεργοί του εργοστασίου «MAEC-Kazatomprom» στο Aκτάου απεργούσαν τις προηγούμενες μέρες και πέτυχαν αύξηση μισθών.

Επίσης, διασώστες, πυροσβέστες και σεκιούριτι της εταιρείας «KMG Security» βρίσκονται σε απεργία για υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Από την Τετάρτη μπήκαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία γεωτρήσεων «Burgylau LLP», οι οποίοι ήδη από τον Γενάρη απαιτούσαν να σταματήσουν η καταστολή σε όλη τη χώρα και οι πιέσεις στους συνδικαλιστές, εναντίον των οποίων είχαν χαλκευτεί ποινικές υποθέσεις και διαδίδονταν απειλές για απόλυσή τους. Περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, πρόσθετες αμοιβές για υπερωριακή και ανθυγιεινή εργασία, προσλήψεις και αγορά νέου εξοπλισμού.

Οι εργαζόμενοι της «RCCU-Aktau LLP», που προμηθεύει φυσικό αέριο στο Aκτάου, σε δήλωσή τους προς τον πρόεδρο και τους εργοδότες απαιτούν αύξηση 100% στους μισθούς και να ενταχθεί η επιχείρηση στην εθνική εταιρεία «Kazakhgas JSC», διαφορετικά θα προκηρύξουν επ' αόριστον απεργία.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας της πόλης Ζαναοζέν διαμαρτύρονται επίσης ζητώντας αύξηση 100% στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Κάτοικοι της πόλης Zαναοζέν έχουν πραγματοποιήσει πολυήμερες διαδηλώσεις έξω από τη διοίκηση της πόλης με το αίτημα 2.500 άνδρες και γυναίκες να προσληφθούν στην τοπική βιομηχανία πετρελαίου από την τοπική και την κεντρική κυβέρνηση.

Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία Καζακστάν - Ρωσίας

Σε αυτό το φόντο, ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κ. Γ. Τοκάεφ, ευχαρίστησε χτες τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, για τη βοήθεια «στην αποτροπή ενός πραξικοπήματος στη χώρα» τον περασμένο μήνα και υπογράμμισε πως η Ρωσία έχει «εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας».

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως «το Καζακστάν, χωρίς καμία υπερβολή, υπήρξε θύμα κάποιων διεθνών συμμοριών, οι οποίες εκμεταλλεύθηκαν τη δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας». Η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στο Καζακστάν για την εκπαίδευση στρατιωτικών, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος και θα υπάρξει συνεργασία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής και κέντρων συντήρησης για ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Τοκάεφ ενημέρωσε τον Πούτιν για ένα σχέδιο «κορυφαίας προτεραιότητας» που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, την ενίσχυση των δομών ασφάλειας και επιβολής του νόμου, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, την εξάλειψη της διαφθοράς.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα δύο κράτη θα συνεχίσουν στον δρόμο της στρατηγικής τους συνεργασίας και χαρακτήρισε τη χτεσινή συνάντηση «ίσως την πιο σημαντική μεταξύ Καζακστάν και Ρωσίας τα τελευταία χρόνια».

2 σχόλια:

  1. https://prin.gr/2022/02/kanadas-anyparkti-aristera/ Η Οπορτουνιστική 5η φάλαγγα είναι υπαρκτή παντού και αυτό είναι το πρόβλημα. Η Λύση βρίσκεται στην ανασυγκρότηση των Κ.Κ που πρέπει να έχουν στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό με δικτατορία του προλεταριάτου σε όλες τις συνθήκες που εξασφαλίζει την αυτοτελή δράση του κόμματος και εργαλείο του αγώνα την κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός για την ταξική ενότητα του λαού και διεκδίκηση προσωρινών μέτρων ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση οι κομμουνιστές να βάζουμε την πρόταση εξουσίας για ανατροπή του καπιταλισμού με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε στο αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης όσο έχουμε καπιταλισμό. Με αυτή την γραμμή απεγκλωβίζουμε απλούς ανθρώπους απο την 5η φάλαγγα του οπορτουνισμού με στόχο το τσάκισμα της. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γκάμπριελ Σαλασάρ, ιστορικός / Αναδημοσίευση από το γαλλικό Mediapart
      Συνέντευξη στον Ματιέ Ντεζάν, Απόδοση στα ελληνικά Λίτσα Φρυδά
      Το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι του κινήματος που επέβαλλε τη διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής στη Χιλή, προερχόμενο από τα κινήματα της γενιάς των πιγκουΐνων, έχει ζωντανή την κουλτούρα της διαμαρτυρίας στους δρόμους. Δεν υποστήριξε τον νέο πρόεδρο Μπόριτς, παρά μόνο στον δεύτερο γύρο των εκλογών απέναντι στον ακροδεξιό Καστ. Αν ο Γκάμπριελ Μπόριτς δεν προχωρήσει στο νέο σύνταγμα και σε μια ρήξη με το νεοφιλελευθερισμό είναι πιθανή μια νέα εξέγερση. Αυτή είναι η άποψη του 85χρονου χιλιανού ιστορικού Γκάμπριελ Σαλασάρ, παλιού αγωνιστή του Κινήματος Επαναστατικής Αριστεράς (MIR), που είχε συλληφθεί από τη χούντα Πινοσέτ το 1975, όπως κατεγράφη σε συνέντευξη στο γαλλικό Mediapart και στον Ματιέ Ντεζάν. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις το Πριν παρουσιάζει τη συνέντευξη, που δίνει υλικό για την κατάσταση στη Χιλή.https://prin.gr/2022/02/gabriel-salazar-chile/............ Το ίδιο έγκλημα ξανά και ξανά σε βάρος του μαρτυρικού λαού της Χιλής που σφαγιάστηκε το 1973 απο τους καπιταλιστές με τον Πινοσέτ επειδή ...κάποιοι... θα έφερναν ...σοσιαλισμό με στάδια δηλαδή θα έκαναν τον καπιταλισμό ...ανθρώπινο.... Και μας τα σερβίρουν παραμονές του εγκλήματος της λαοκρατίας ευρωκομουνισμός στη Βάρκιζα. ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΗ 5η ΦΑΛΑΓΓΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου