Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Προτάσεις για «ουδετερότητα» και «εγγυήσεις ασφαλείας», και στο βάθος... κλιμάκωση



ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ εξετάζουν «ένωση με τη Ρωσία», ανακοινώνουν οι ηγέτες των αυτονομιστών

Ενώ κλιμακώνεται η ολομέτωπη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία και όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εξοπλίζονται και προετοιμάζονται για «σύγκρουση διαρκείας», το Κίεβο παρουσίασε χτες για πρώτη φορά γραπτές προτάσεις σχετικά με το «καθεστώς ουδετερότητας» και τις «εγγυήσεις ασφαλείας».

Η παρουσίασή τους έγινε χτες, στον τέταρτο γύρο διά ζώσης διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το προηγούμενο διάστημα οι επαφές των δύο πλευρών γίνονταν μέσω βιντεοδιασκέψεων. Στις συνομιλίες παρευρέθηκε «άτυπα» και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρ. Αμπράμοβιτς, ο οποίος διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο από την έναρξη της εισβολής.

Τις δύο αντιπροσωπείες υποδέχτηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, λέγοντας πως πλέον «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα «εγγυήσεις ασφαλείας» από διάφορα κράτη, τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να αντιδράσουν άμεσα με στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση που η Ουκρανία δεχτεί επίθεση.

Η Ουκρανία προτείνει ως «εγγυητές ασφαλείας» τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα), μαζί με Γερμανία, Ιταλία, Καναδά, Τουρκία, Πολωνία και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό διαπραγματευτή Ντ. Αραχαμία, η συμφωνία πρέπει να συνιστά έναν μηχανισμό εγγυήσεων ασφαλείας ο οποίος θα λειτουργεί πραγματικά και όπου οι «εγγυήτριες» χώρες θα υποχρεούνται να πραγματοποιούν διαβουλεύσεις τριών ημερών, σε περίπτωση που υπάρξει πράξη εισβολής, και θα παρέχουν την συνδρομή τους.

Η συμφωνία, είπε, θα είναι παρόμοια με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, «αλλά με έναν ακόμη αυστηρότερο μηχανισμό ενεργοποίησης».

Μετά από τρεις μέρες «οι εγγυήτριες χώρες είναι υποχρεωμένες να μας βοηθήσουν. Με στρατιωτική βοήθεια, Ενοπλες Δυνάμεις και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων - όλα όσα χρειαζόμαστε τόσο πολύ τώρα και δεν μπορούμε να τα έχουμε. Αυτή είναι η πρότασή μας», επεσήμανε.

«Επιμένουμε σε μια διεθνή συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν όλοι οι εγγυητές ασφαλείας», ανοιχτή σε περίπτωση που και άλλα κράτη θέλουν να συμπεριληφθούν, πρόσθεσε.

Βέβαια, η εμπλοκή τόσων ιμπεριαλιστικών κέντρων σε περίπτωση μιας νέας σύγκρουσης - σε ένα μέτωπο όπου φαίνεται ότι θα μείνουν πολλές «εκκρεμότητες» - περιπλέκει παραπέρα την κατάσταση και προδιαθέτει για μια «ειρηνευτική» συμφωνία που θα έχει ακόμα πιο έντονα τα σπέρματα νέας κλιμάκωσης.

Σύμφωνα με τον Αραχαμία, διεξάγονται συνομιλίες με χώρες που θα μπορούσαν να είναι «εγγυήτριες», και μερικές έχουν ήδη δεχτεί. Μέχρι τώρα ωστόσο δεν έχουν υπάρξει δημόσιες αντιδράσεις από κυβερνήσεις ως προς το κατά πόσο είναι διατεθειμένες να «εγγυηθούν» την «ασφάλεια» μιας «ουδέτερης Ουκρανίας».

Παράλληλα ο Ουκρανός διαπραγματευτής δήλωσε ότι τα εδάφη Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, Κριμαία και Σεβαστούπολη δεν διευθετούνται από αυτήν την ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία και «οι διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προσωρινά δεν θα λειτουργούν στα εδάφη αυτά».

«Αν καταφέρουμε να εμπεδώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διορθώσει το σημερινό καθεστώς της ως μη πυρηνικού κράτους με τη μορφή της μόνιμης ουδετερότητας», είπε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ολ. Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας, δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες, οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών», είπε ο ίδιος σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την ουκρανική εθνική τηλεόραση.

Το Κίεβο απαιτεί επίσης από τις «εγγυήτριες» χώρες να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στην ΕΕ «το συντομότερο δυνατόν».

Σε κάθε περίπτωση, η ουκρανική πλευρά σημείωσε ότι προϋπόθεση για να υπογραφεί οποιαδήποτε συμφωνία είναι η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στις θέσεις τους πριν τη ρωσική εισβολή, ενώ η ρωσική πλευρά τονίζει ότι απέχουμε ακόμη από την κατάρτιση ενός προσχεδίου συμφωνίας.

15ετή «παύση» για την Κριμαία προτείνει η Ουκρανία

Οι ουκρανικές προτάσεις περιλαμβάνουν ακόμα μια 15ετή «περίοδο διαβουλεύσεων» για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, και μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων. Η Ουκρανία και η Δύση αρνούνται να αναγνωρίσουν την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και αυτή η «παύση» θα μπορούσε να είναι μια φόρμουλα για μια επισφαλή και προσωρινή απομάκρυνση του θέματος από το τραπέζι.

Η ρωσική αντιπροσωπεία έλαβε από την Ουκρανία «μια σαφώς διατυπωμένη θέση που πρέπει να συμπεριληφθεί στη Συνθήκη», όπως και «προτάσεις που πρέπει να μελετηθούν και να μεταφερθούν στη ρωσική ηγεσία», δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλ. Μεντίνσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η θέση του Κιέβου για 15ετείς διαβουλεύσεις συνεπάγεται επίσης άρνηση να επιδιώξει την επιστροφή της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στην Ουκρανία με στρατιωτική βία.

«Μετά τη σημερινή ουσιαστική συζήτηση» η Ρωσία προτείνει μια συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι να οργανωθεί ταυτόχρονα με τη μονογραφή διμερούς Συνθήκης από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, ώστε να συζητηθούν λεπτομέρειες της Συνθήκης, είπε ο ίδιος.

Η υπογραφή μιας Συνθήκης από τους δύο ηγέτες «δεν είναι ένα απλό θέμα, πόσο μάλλον που θα μπορούσε να είναι μια πολυμερής συνάντηση με συμμετοχή των εθνών - εγγυητών της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ουκρανία».

Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων εκτός από τα παραπάνω περιλαμβάνει «αναγνώριση της σύγχρονης εδαφικής πραγματικότητας από το Κίεβο, και αποκατάσταση του καθεστώτος της ρωσικής γλώσσας και των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Για την «πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα» έκανε λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας ότι «τα πιο ακανθώδη ζητήματα», δηλαδή οι εδαφικές διεκδικήσεις της Ρωσίας και η Κριμαία, αναμένεται να συζητηθούν αργότερα μεταξύ των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Περιορίζονται οι επιθέσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιφ - Εμφαση στο Ντονμπάς

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» τη στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιφ της Ουκρανίας, προκειμένου «να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για περαιτέρω συνομιλίες», όπως ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας Αλ. Φόμιν.

Η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για «κατάπαυση του πυρός» αλλά για «σταδιακή στρατιωτική αποκλιμάκωση από Κίεβο και Τσερνίχιφ».

Παράλληλα η ρωσική στρατιωτική επέμβαση θα επικεντρωθεί «στην επίτευξη του κύριου στόχου, της απελευθέρωσης του Ντονμπάς», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού, λέγοντας πως οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επίθεσης στην Ουκρανία έχουν επιτευχθεί και οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Μετά από αντίστοιχη δήλωση του επικεφαλής του Λουγκάνσκ, χτες ο ηγέτης της «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο το Ντονέτσκ να ενωθεί με τη Ρωσία μόλις τεθεί υπό έλεγχο όλη η περιοχή.

Ο δε Σοϊγκού προειδοποίησε ότι η Ρωσία «θα απαντήσει καταλλήλως» αν το ΝΑΤΟ προμηθεύσει την Ουκρανία με αεροπλάνα και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Κατά τ' άλλα συνεχίζεται η συγκέντρωση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη: Η Δανία ανακοίνωσε χτες ότι διαθέτει στο ΝΑΤΟ ένα τάγμα 800 στρατιωτών για πιθανή ενίσχυση στις Βαλτικές χώρες. Επίσης, έχει ήδη αναπτύξει περίπου 200 στρατιώτες και μαχητικά αεροσκάφη σε Εσθονία και Λετονία, και έχει στείλει μια φρεγάτα στο ανατολικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας.

Πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων ζητούν ΗΠΑ και Βρετανία

Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι οι συνομιλίες Ουκρανίας και Ρωσίας «προχωρούν με αποτελεσματικό τρόπο», ούτε έχουν δει «σημάδια πραγματικής σοβαρότητας» από τη Ρωσία, ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, σκιαγραφώντας τις προθέσεις της Ουάσιγκτον για κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Βρετανία θέλει να δει «πλήρη απόσυρση» των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος και θα κρίνει τη Ρωσία από τις πράξεις της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπ. Τζόνσον. Πάντως η βρετανική κυβέρνηση παρατήρησε μείωση των ρωσικών βομβαρδισμών γύρω από το Κίεβο.

Νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι οποίοι επανέλαβαν ότι είναι αποφασισμένοι «να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία», καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Ρωσία αρχίζει να αποσύρει ορισμένες δυνάμεις από την περιοχή γύρω από το Κίεβο, κάτι που οι ΗΠΑ εκτιμούν ως «μείζονα» αλλαγή στρατηγικής από τη Μόσχα, που θα επικεντρωθεί στα «κέρδη» της στον νότο και στα ανατολικά της Ουκρανίας, είπαν στο CNN Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι. Για ανασύνταξη του ρωσικού στρατού, πάντως, και όχι απόσυρση, έκανε λόγο το Πεντάγωνο.

Συνεχίζεται η ροή μισθοφόρων μαχητών

Περίπου 600 ξένοι μισθοφόροι που πολεμούσαν στην Ουκρανία σκοτώθηκαν τις τελευταίες δυο βδομάδες και περισσότεροι από 500 άλλους εγκατέλειψαν τη χώρα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας πως «χτυπήματα με έξυπνα όπλα εναντίον κέντρων εκπαίδευσης μισθοφόρων και απώλειες στη μάχη έχουν μειώσει σημαντικά την παρουσία τους στην Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι δικαστήρια σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως σε Ολλανδία και Πορτογαλία, έχουν απελευθερώσει Ουκρανούς κρατούμενους που επιθυμούσαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ενώ χώρες της Βαλτικής, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία κ.ά. ενθαρρύνουν πολίτες τους - με έμμεσους τρόπους ή και πιο άμεσα - να πολεμήσουν «εθελοντικά» κατά της Ρωσίας, και ήδη πολλοί «πρώην στρατιωτικοί» και άλλοι από αυτές τις χώρες έχουν ενταχθεί σε δυνάμεις της Ουκρανίας.

Τη Δευτέρα, επτά χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο) αποθάρρυναν τους πολίτες τους να ενταχθούν στις τάξεις των «εθελοντών» μαχητών που κατευθύνονται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα «Wagner Group» «αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους» στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. «Εξαιτίας των βαριών απωλειών» και του ότι «η ρωσική εισβολή έχει αποτελματωθεί», η Μόσχα «πιθανώς αναγκάστηκε να μεταφέρει προσωπικό της "Βάγκνερ" στην Ουκρανία, σε βάρος επιχειρήσεων στην Αφρική και στη Συρία».

Eπίσης, η Ρωσία σχεδιάζει στράτευση κρατουμένων, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κατασκοπείας του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα περίπου 100 ποινικοί κρατούμενοι από την αποικία κρατουμένων Τσερνοκόζοβο στην Τσετσενία προετοιμάζονται για να σταλούν στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα «πλήρη αμνηστία, αν επιστρέψουν ζωντανοί».

Το ρωσικό πρακτορείο RIA, από την πλευρά του, αναφέρει σχέδια των ΗΠΑ για αποστολή 400 Αφγανών μαχητών στην Ουκρανία, προερχόμενων από παραστρατιωτικές δυνάμεις που στρατολογούσε η CIA.

Νέες κατηγορίες για «εγκλήματα πολέμου»

Το ζήτημα των «εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία» παραμένει σταθερά μοχλός πίεσης και κλιμάκωσης, με τον Ζελένσκι να τονίζει χτες στο κοινοβούλιο της Δανίας ότι «δεν υπάρχει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που να μην έχει διαπραχθεί από τους κατακτητές».

Ανέφερε ότι στη Μαριούπολη η Μόσχα βομβαρδίζει σκοπίμως τα καταφύγια των αμάχων, «γνωρίζοντας επακριβώς ότι πολίτες κρύβονται εκεί - γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι».

Στο μεταξύ, καθημερινές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τη Μαριούπολη για βιαιοπραγίες, απειλές και εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων από τους Ουκρανούς νεοναζί των «Ταγμάτων του Αζόφ» και του «Δεξιού Τομέα».

Στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ ισχυρίστηκε χτες ότι το κέντρο της Μαριούπολης βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχό τους και ότι «η εκκαθάριση της πόλης από τα νεοναζιστικά τάγματα συνεχίζεται».

Χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλ. Πούτιν σχετικά με την οργάνωση ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη, με τη συνεργασία Γαλλίας, Ελλάδας και Τουρκίας.

«Για να βρεθεί μια λύση στη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση, οι Ουκρανοί εθνικιστές πρέπει να καταθέσουν τα όπλα», τόνισε ο Πούτιν στον Μακρόν.

Μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη δεν είναι δυνατή «σε αυτήν τη φάση», ανακοίνωσε στη συνέχεια η γαλλική προεδρία.

«Σύμφωνα με μαρτυρίες παραδομένων Ουκρανών στρατιωτών, τα εθνικιστικά τάγματα λαμβάνουν συστηματικά εντολή από το Κίεβο να προετοιμάσουν στημένα βίντεο σχετικά με φρικαλεότητες, μαζικές δολοφονίες αμάχων, λεηλασίες και καταστροφή κοινωνικών υποδομών που φέρεται να πραγματοποιήθηκαν από Ρώσους στρατιωτικούς», ανακοίνωσε χτες το Ρωσικό Κέντρο Ελέγχου Εθνικής Αμυνας.

Σοκαριστικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας εμφανίζει Ουκρανούς στρατιώτες να πυροβολούν Ρώσους αιχμαλώτους στα γόνατα, στη διάρκεια επιχείρησης στο Χάρκοβο.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ηγούνται μιας μαζικής επιχείρησης στον κυβερνοχώρο με στόχο ρωσικούς κρατικούς θεσμούς, υπογραμμίζοντας ότι θα βρει αυτούς που ευθύνονται και θα λογοδοτήσουν.

Σε μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών προχώρησαν χτες διάφορες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Τσεχία, ενώ είχαν προηγηθεί απελάσεις από τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Βόρεια Μακεδονία.

«Εγγυήσεις ασφαλείας» από την ΕΕ αναζητούν οι σκανδιναβικές χώρες

Η Σουηδία - που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ - «μπορεί να υπολογίζει» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μ. Αντερσον στο Βερολίνο, επικαλούμενος τη ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας της ΕΕ.

Οι δηλώσεις Σολτς συμπίπτουν με τις «φιλοδοξίες» της ΕΕ για μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και γεωπολιτική επιρροή.

Καθώς η συζήτηση για πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει ενταθεί, όπως και οι απειλές της Ρωσίας για συνέπειες, νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Αντερσον και η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, τόνιζαν σε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι «οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να είναι πολύ ενωμένοι και ξεκάθαροι», ότι «η ΕΕ είναι επίσης μια κοινότητα ασφάλειας για τα κράτη - μέλη της» και ότι η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ «είναι ουσιαστικό μέρος αυτού».

Η ρήτρα της ΕΕ προβλέπει ότι αν ένα μέλος της Ενωσης δεχτεί «ένοπλη επίθεση», άλλα κράτη έχουν «υποχρέωση βοήθειας με όλα τα μέσα που διαθέτουν».

Η Αντερσον κατέστησε σαφές ότι αυτή η βοήθεια θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια εφόσον χρειαστεί. Τόνισε δε ότι η Σουηδία θα πρόσφερε τέτοια βοήθεια αν κάποιο άλλο μέλος της ΕΕ δεχόταν επίθεση.

«Από τότε που μπήκαμε στην ΕΕ δεν είμαστε πλέον πραγματικά ουδέτεροι, γιατί υπάρχει αυτή η ρήτρα αλληλεγγύης», είπε. «Επομένως, αν μια χώρα της ΕΕ δεχόταν επίθεση ή υπήρχε κρίση εκεί, δεν θα ήμασταν πλέον ουδέτεροι: Θα υποστηρίζαμε αυτήν τη χώρα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αποστολή στρατευμάτων».

Υπό το πρίσμα αυτής της ρήτρας αποκτά νέα διάσταση και ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Σχετικά με το ζήτημα της πιθανής ένταξης στο ΝΑΤΟ, στη Σουηδία και στη Φινλανδία διεξάγονται πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Η Φινλανδία πρέπει να προετοιμαστεί για ενέργειες ρωσικής ανάμειξης και για υβριδικές επιθέσεις εν μέσω συζητήσεων για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών της. Πρόσφατα ο Φινλανδός Πρόεδρος Σ. Νιινίστο παραδέχτηκε ότι μια προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ μπορεί να προκαλέσει «βεβιασμένες» απαντήσεις από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και παραβιάσεων του εναέριου χώρου ή εδαφών.

Από την άλλη, ανέφερε, η προστασία από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ θα είχε «αποτρεπτικό αποτέλεσμα» για επιθέσεις σε βάρος της Φινλανδίας.

Στο μεταξύ, σχέδιο μόνιμης βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Σκανδιναβία μέσω μίας «ομάδας κρούσης πεζοναυτών» στην Αρκτική ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας, στο φόντο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που επιφέρει ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα και η κλιματική αλλαγή.

Ο Ουάλας ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεσμεύεται» στρατιωτικά «για βαθύτερη ολοκλήρωση και διαλειτουργικότητα με χώρες όπως η Νορβηγία», για να «προστατεύσει» τις θάλασσες του Βόρειου Ατλαντικού. Η «ομάδα κρούσης πεζοναυτών» πιθανότατα θα εναλλάσσεται μεταξύ Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας κ.ά. στην περιοχή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου