Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Ο «δύσκολος χειμώνας» εντείνει ανταγωνισμούς και αντιθέσεις

 
Με φόντο τις καθημερινές πλέον «προειδοποιήσεις» για τον επικείμενο «δύσκολο χειμώνα» στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και τις προβλέψεις για μακροπρόθεσμη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, εντείνονται διεργασίες και ανταγωνισμοί στα πεδία της οικονομίας και της Ενέργειας, τόσο μεταξύ ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων όσο και στο εσωτερικό ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

«Πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε αρκετή αβεβαιότητα για αρκετό καιρό ακόμη» στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού μονοπωλίου «Shell», Ben van Beurden, καθώς «η πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι πολύ πολύ χαμηλή». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, το παγκόσμιο σύστημα διύλισης πετρελαίου εξαντλείται.

Καθώς η Ρωσία μείωσε το προηγούμενο διάστημα τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και εκφράζονται «ανησυχίες» ότι με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Δύση μπορεί να ακολουθήσει και πλήρης διακοπή της ροής, ο διευθύνων σύμβουλος της «Shell» προειδοποιεί ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν μπορούν να καλύψουν το κενό. «Νομίζω ότι θα είναι αδύνατο να καλυφθεί ολόκληρη η χωρητικότητα φυσικού αερίου του αγωγού από τη Ρωσία με LNG», υπογράμμισε ο van Beurden.

«Αν δεν λάβουμε σημαντικά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, την εξοικονόμηση Ενέργειας, ίσως έναν ορισμένο βαθμό επιβολής δελτίου, η κατάσταση θα είναι προβληματική», επισημαίνει.

Βρετανία: Σχέδιο διακοπής της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Στο μεταξύ, την ώρα που χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την Ενέργεια μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Βρετανία προσανατολίζεται να διακόψει την παροχής φυσικού αερίου στους δύο αγωγούς προς την ηπειρωτική Ευρώπη, εάν αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της Ενέργειας, σύμφωνα με όσα γράφουν οι «Financial Times».

Οπως αναφέρεται, η διακοπή αυτή θα ήταν μεταξύ των πρώτων μέτρων στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, εάν μειωθούν οι προμήθειες τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου απηύθυναν έκκληση στο Λονδίνο να συνεργαστεί με την ΕΕ και προειδοποίησαν ότι η απενεργοποίηση των αγωγών θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ εάν προκύψουν παρατεταμένες ελλείψεις.

Από τον Μάρτη, δύο υποθαλάσσιοι αγωγοί που συνδέουν τη Βρετανία με το Βέλγιο και την Ολλανδία λειτουργούν με μέγιστη χωρητικότητα, εξάγοντας 75 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τη μέρα στην ήπειρο, καθώς η Ευρώπη σπεύδει να αυξήσει τα αποθέματά της. Η Βρετανία έχει ελάχιστη χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου και αποστέλλει πλεονάζουσες ποσότητες στην Ευρώπη το καλοκαίρι που υπάρχει χαμηλή ζήτηση, ωστόσο εισάγει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από την Ευρώπη στην κορύφωση του χειμώνα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εξάλλου, η Βρετανία ανακοίνωσε χτες ότι θα παρατείνει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2024. Η άρση των δασμών θα μπορούσε να επιφέρει «σοβαρό πλήγμα στους παραγωγούς χάλυβα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Βρετανή υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Αν - Μαρί Τρεβέλιαν, μιλώντας χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Δυσκολίες» στο σχέδιο του G7 για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Σε ένα τέτοιο φόντο, αντιθέσεων και εντός του ευρωατλαντικού άξονα, καταγράφονται ήδη οι σοβαρές δυσκολίες εφαρμογής στην πράξη που θα έχει το σχέδιο του G7 για την επιβολή διεθνούς πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου, προϊόν και αυτό σύνθετων παζαριών εντός του G7.

Σημειώνεται ότι παρά τις ευρωατλαντικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, η Μόσχα αναπροσανατολίζει τις πωλήσεις της προς την Ασία, κυρίως προς την Κίνα και την Ινδία, ενώ επωφελούμενη από τη διεθνή αύξηση τιμών στην Ενέργεια εξακολουθεί να κερδίζει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ τη μέρα από τις εξαγωγές Ενέργειας.

«Μπορούμε να αναρωτηθούμε εάν χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα θα συμφωνήσουν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, όταν μάλιστα αυτό διαπραγματεύεται σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν της παγκόσμιας αγοράς;», τονίζει χαρακτηριστικά ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής της Commerzbank.

Ειδικά για την Ινδία επισημαίνει μάλιστα ότι «παρέχει πιστοποίηση ασφάλειας για περισσότερα από 80 πλοία που ανήκουν σε θυγατρική της ρωσικής ναυτιλιακής εταιρείας "Sovcomflot", με έδρα το Ντουμπάι», γεγονός που επιτρέπει στη Μόσχα να παρακάμπτει τις κυρώσεις που την εμποδίζουν να προσφύγει στους δυτικούς φορείς πιστοποίησης.

«Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το βγάλουμε από τα συρτάρια μας σαν να ήταν μια δοκιμασμένη μέθοδος (...) Είναι μια νέα ιδέα», σχολίασε από την πλευρά του ο σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, αναγνωρίζοντας ότι «ο μηχανισμός μένει ακόμη να εφευρεθεί»...

«Εφευρέτες» και... «καλλιτέχνες»

Και αν ο Σάλιβαν μιλά για... «εφεύρεση μηχανισμού» για το ρωσικό πετρέλαιο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε ...«ένα είδος τέχνης» και «όχι επιστήμη» την εύρεση της σωστής «απάντησης» της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του εκτοξευόμενου πληθωρισμού...

Η ίδια, μιλώντας σε φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, ομολόγησε ότι η εποχή του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού που προηγήθηκε της πανδημίας είναι απίθανο να επιστρέψει και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν σε σημαντικά υψηλότερες προσδοκίες για την αύξηση των τιμών.

Στην Ισπανία, όπως έγινε χτες γνωστό, ο πληθωρισμός τον Ιούνη ξεπέρασε το 10% για πρώτη φορά από το 1985 και διαμορφώθηκε στο 10,2% (από 8,7% τον Μάη).

Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός παρέμεινε ιδιαίτερα υψηλός για τα δεδομένα της χώρας και τον Ιούνη, ωστόσο εμφάνισε μια μικρή μείωση. Διαμορφώθηκε στο 7,6%, έναντι 7,9% τον Μάη (που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβρη του 1973).

ΗΠΑ: Στο 1,6% η πτώση του ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2022

Ο δε πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζ. Πάουελ, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ με την Κρ. Λαγκάρντ στην Πορτογαλία, ισχυρίστηκε ότι «συνολικά η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλή θέση για να αντέξει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική» που θα ακολουθήσει η Fed επιχειρώντας να μειώσει τον πληθωρισμό. Στόχος μας είναι η αύξηση των επιτοκίων χωρίς να πυροδοτηθεί ύφεση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα εξάλλου με τα οριστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% το α' τρίμηνο του 2022, με το ΑΕΠ να υποχωρεί για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το δε αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους με τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία έχουν «παγώσει» περίπου 300 δισ. δολάρια της κεντρικής της τράπεζας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα σχετικά στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Μόσχα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν μπλοκάρει επίσης περίπου 30 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων Ρώσων «ολιγαρχών».

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της Ρωσίας, η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, δήλωσε ότι περίπου 70 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί από 12 χώρες έχουν ενταχθεί στο ρωσικό σύστημα SPFS, την εναλλακτική της Μόσχας στο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών SWIFT.

Μεγάλες ρωσικές τράπεζες έχουν αποκοπεί από το SWIFT, στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ναμπιουλίνα δήλωσε πως δεν αποκαλύπτει τα ονόματα όσων έχουν ενταχθεί στο ρωσικό σύστημα, από τον φόβο δευτερογενών κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου