Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Την φέρνουν από το «παράθυρο»


Από την 1η Αυγούστου με την τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Bουλή η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Η διάταξη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλούστευση της αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δήθεν έχει στόχο την «συγκράτηση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και την επιστροφή των τιμών του ρεύματος στο επίπεδο του περασμένου φθινοπώρου».

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Πρώτον στην τροπολογία δεν υπάρχει αναφορά σε κατάργηση της ρήτρα αναπροσαρμογής παρά μόνο σε αναστολή της. 

Δεύτερον βάσει της τροπολογίας και ειδικότερα του «άρθρου 2»  η τιμή της ρήτρας αναπροσαρμογής ουσιαστικά ενσωματώνεται στα τιμολόγια. Αφού στην περίπτωση που οι προμηθευτές – πάροχοι αγοράζουν ακριβή ενέργεια το κόστος θα μετακυλίεται στους καταναλωτές, οι οποίοι θα πληρώνουν ακριβότερους λογαριασμούς.

Ειδικότερα στην παράγραφο δύο της τροπολογίας σημειώνεται: «Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας».  

Τι σημαίνουν τα παραπάνω πρακτικά; Ότι οι πάροχοι κάθε δύο μήνες θα διαμορφώνουν την τιμή μονάδας του ηλεκτρικού ρεύματος ανάλογα με την τιμή που που θα επικρατεί στην αγορά της χονδρικής ενέργειας και όπως αυτή καθορίζεται στο χρηματιστήριο. Με άλλα λόγια κάθε δύο μήνες οι πάροχοι θα αλλάζουν την τιμή χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η μέγιστη τιμή του ρεύματος μετά από μερικούς μήνες και ειδικά μπαίνοντας στο Χειμώνα.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα στους παρόχους – προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να αλλάζουν τις τιμές κατά το δοκούν κάτω από την αιτιολογία «χρέωση προμήθειας ενέργειας». Οι εταιρείες δηλαδή θα αναλάβουν την «υποχρέωση» να ενσωματώνουν την όποια επιβάρυνση εκτιμούν στην τιμή λιανικής!!! Ωστόσο δεν έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους καταναλωτές! Η μόνη υποχρέωση του προμηθευτή θα είναι να αναρτά στον ιστότοπό του, το ύψος της χρέωσης που θα βάζει!

Στη συνέχεια επί της υψηλής τιμής του ρεύματος που θα ανακοινώνουν οι εταιρείες θα παρεμβαίνει το κράτος, μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για να μειώνεται η τιμή της κιλοβατώρας. Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει πώς θα υπολογίζεται η κρατική επιδότηση!!! Έτσι κάθε μήνα η επιδότηση θα αλλάζει, καθώς κάθε μήνα θα αλλάζει και η τιμή πώλησης του ρεύματος. Κάθε φορά που θα ανεβαίνει η χρηματιστηριακή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας οι εταιρείες θα ανακοινώνουν υψηλότερες τιμές πώλησης τους καταναλωτές που θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ενώ και τα κρατικά ταμεία (δηλαδή πάλι του χρήματα του λαού) θα πρέπει να καλύπτουν ένα μέρος του κόστους των αυξήσεων που μέχρι στιγμής πάντως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φροντίσει να μην προσδιορίσει το ύψος τους, αφού …ελέγχει τα δημοσιονομικά περιθώρια!

Έτσι κάθε δεύτερο μήνα οι καταναλωτές (όσοι μπορούν) θα ψάχνουν προκειμένου να γλυτώσουν λίγα ευρώ να εντοπίσουν μόνοι τους μέσω των ιστοσελίδων των παρόχων την τιμή χρέωσης του ρεύματος! Και θα αναζητούν εκείνο τον πάροχο που θα τους προσφέρει την πιο συμφέρουσα τιμή. Γιατί ο καπιταλισμός τους προσφέρει και το πλεονέκτημα του περιβόητου …ανταγωνισμού.

Αλλά επειδή ακριβώς είναι καπιταλιστική η αγορά υπάρχει ο κίνδυνος οι εταιρείες να λειτουργήσουν με μονοπωλιακή λογική και να μην υπάρχει φθηνό ρεύμα! Και αυτή την διαδικασία η κυβέρνηση Μητσοτάκη την «βάφτισε» κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και πανηγυρίζει, επιδιώκοντας να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών νοικοκυριών την ώρα που ουσιαστικά την φέρνει από το «παράθυρο»…

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη όρισε την έναρξη της εφαρμογή του μέτρου από την 1η Αυγούστου ώστε οι λογαριασμοί που θα λάβουν οι καταναλωτές να είναι από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, μετά δηλαδή τις πιθανές πρόωρες κάλπες που μπορεί να στηθούν τον Σεπτέμβριο…

Ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Αλέξης Αλεξόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε: «Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν λέει ότι καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, λέει ότι δεν εφαρμόζεται, δηλαδή αναστέλλεται η εφαρμογή της από τους λογαριασμούς ρεύματος που θα βγουν για καταναλώσεις μετά την 1η Αυγούστου 2022 και μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Αυτό μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή, αλλά δίνει το δικαίωμα στους προμηθευτές να αλλάζουν τις τιμές κατά το δοκούν. Να τα βάζουν σύμφωνα με το άρθρο 2 της τροπολογίας κάτω από την αιτιολογία “χρέωση προμήθειας ενέργειας”. Δηλαδή του αλλάζουμε όνομα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θα είναι τα ίδια νούμερα. Χρέωση προμήθειας ενέργειας, θα δίνει το κράτος κάποια επιδότηση στον προμηθευτή, θα βάζει κάποιο πλαφόν που υποτίθεται ότι θα παίρνει πίσω και ο καταναλωτής δεν θα μπορεί ούτε να ελέγξει ούτε θα ξέρει πόσο θα χρεώνεται. Γιατί λέει ότι ο προμηθευτής την μόνη υποχρέωση που έχει, δεν είναι καν να ειδοποιεί τον καταναλωτή, για τις όποιες αυξήσεις. Αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνουν. Το μόνο που έχει υποχρέωση είναι στον ιστότοπό του να κάνει μια ανάρτηση και να λέει “η χρέωση που θα σου βάλω θα είναι τόση”. Δηλαδή έρχεστε εσείς στο γραφείο μου, υπογράφετε μια σύμβαση για μια αγωγή που θα σας κάνω και σας λέω “αν θες να δεις πόσο θα κοστίσει, πήγαινε σε δυο μήνες στον ιστοτοπό μου, να δεις πόσο σε χρέωσα”. Αυτό γίνεται. Βαφτίσαμε το κρέας ψάρι. Αυτό έγινε. Αυτά ισχύουν και για τα οικιακά τιμολόγια και για τα επαγγελματικά». 

Οι συνέπειες των ευρωενωσιακών πολιτικών της απελευθέρωσης της ενέργειας είναι εδώ. Το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό μετατράπηκε σε χρηματιστηριακό προϊόν με τα μονοπώλια ενέργειας να καθορίζουν την τελική τιμή τους γδέρνοντας τα λαϊκά στρώματα για να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία τους… 

 ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα για την ρήτρα αναπροσαρμογής
    https://youtu.be/VVThjJlbnjg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου