Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Αγωνία τους η διατήρηση της - ΝΑΤΟικής - «ασφάλειας» στην περιοχή

 
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Να ζεσταίνουν την πλάτη της Αγκυρας ενώ εκείνη κλιμακώνει την επιθετικότητά της συνεχίζουν ΕΕ και ΗΠΑ, διαλύοντας κάθε αυταπάτη για τον ρόλο τους (και) στα Ελληνοτουρκικά.

Σε νέα της παρέμβαση για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η Κομισιόν σχολίασε ότι «οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», για να σπεύσει στη συνέχεια να καλέσει πάλι να βρεθεί τρόπος γεφύρωσης «διαφορών» (όπως αποκάλεσε ακόμα μια φορά τις τουρκικές προκλητικές αξιώσεις), σημειώνοντας ότι «η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο». Κατέληξε κατά τ' άλλα ότι «θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους».

Αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε νέα ενθάρρυνση της συνεργασίας των «συμμάχων στο ΝΑΤΟ». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, ο εκπρόσωπός του είπε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία». Επίσης, δεν παρέλειψε να τσουβαλιάσει Αγκυρα και Αθήνα προτρέποντας «τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ».

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εξακολουθεί να υψώνει τους τόνους.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δήλωσε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο». Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση Ερντογάν για χειρισμούς της, αναφέροντας ότι «αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν», και πρόσθεσε: «Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε».

Στο μεταξύ, χτες, σε 32 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, 3 από μη επανδρωμένα αεροσκάφη συν 29 από κατασκοπευτικά.

Ολα αυτά ενώ σταθερά συνεχίζεται και η συζήτηση για την πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, με τον (εμφανιζόμενο ως «φιλέλληνα» Δημοκρατικό γερουσιαστή και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας) Ρόμπερτ Μενέντεζ να μιλά για «αναχρονιστική πραγματικότητα». Με φόντο δε την επιτάχυνση σχεδιασμών που θέλουν και τη Λευκωσία να βάζει σταθερότερες «πλάτες» για την «απόκρουση» Ρωσίας και Κίνας, επέμεινε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε στην πλήρη άρση για να μπορέσει η Κύπρος να εκσυγχρονίσει την αμυντική ικανότητά της και να ενσωματωθεί περαιτέρω με την ΕΕ και τις ΗΠΑ». Κατά τ' άλλα απέδωσε στην Τουρκία «προκλητική συμπεριφορά» εκφράζοντας ανησυχία επειδή είναι «μέλος του ΝΑΤΟ».

Σενάρια κλιμάκωσης και επιχείρηση εφησυχασμού

Την ίδια ώρα, «δύσκολο» καλοκαίρι στα Ελληνοτουρκικά αναμένουν αρμόδιοι παράγοντες καθώς η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης χτυπά πια «κόκκινο», ενθαρρυμένη εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου από τις «προτεραιότητες» που μπαίνουν περί συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, στον βωμό της οποίας μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Χαρακτηριστικά σε αρμόδιες υπηρεσίες συζητείται το σενάριο η Αγκυρα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (28 - 30/6 στη Μαδρίτη), στις αρχές Ιούλη να στείλει νότια της Γαύδου πλωτό της γεωτρύπανο (συνοδευόμενο από πολεμικά της πλοία) για έρευνες, πάνω στη θαλάσσια ζώνη που ορίζεται από το περιλάλητο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο τέμνει την ελληνική ζώνη δικαιοδοσίας, όπως χαράχτηκε από τη Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Σημειωτέον, η Αγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει ότι το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανό της, «Cobalt Explorer» (θα μετονομαστεί σε «Αλπ Αρσλάν»), το οποίο απέκτησε πρόσφατα, θα σταλεί τον Ιούλη στην Ανατολική Μεσόγειο, με Αθήνα και Λευκωσία να εξετάζουν μια σειρά περιπτώσεων για το πού μπορεί να αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, πέραν άλλων στοιχείων και πληροφοριών που επικαλούνται, υπέρ της εκδοχής της Γαύδου βαραίνει και το γεγονός ότι η Τουρκία φρόντισε να συμπεριλάβει στην αποβατική της άσκηση «ΕFES 2022» και λιβυκή πυραυλάκατο, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης, στέλνοντας βασικά μήνυμα ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο έχει και τη στρατιωτική πτυχή εφαρμογής του.

Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια κίνηση θα αποτελεί σαφέστατα κλιμάκωση της έντασης, ξαναβγάζοντας τους στόλους των δύο χωρών στο Αιγαίο και κλιμακώνοντας τις πιέσεις από «συμμάχους και εταίρους» - ειδικά στη συγκυρία του Ουκρανικού - οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων» για να καταλήξουν σε κάποιον «συμβιβασμό» και διευθετήσεις, με ό,τι αυτά συνεπάγονται.

Αλλωστε, το βασικό επιχείρημα που επικαλούνται το ασπάζεται και η ελληνική κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου, να λέει χτες, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι «το τελευταίο που χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας, σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και η σταθερότητα, είναι ακόμα μια εστία έντασης, πράγμα που αναγνωρίζουν όλες οι σώφρονες φωνές παντού στον πλανήτη». Εφησυχάζοντας δε τον λαό, είπε ότι «έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας», παραπέμποντας σε «δηλώσεις στήριξης των συμμάχων μας», που στην καλύτερη των περιπτώσεων τηρούν «ίσες αποστάσεις» ή και σιγοντάρουν την τουρκική προκλητικότητα, με βάση και τις πολυεπίπεδες σχέσεις τους με την Αγκυρα, οικονομικές, επιχειρηματικές, στρατιωτικές κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου