Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

1934: Πρώτη Πανελλαδική Αντιφασιστική Συνδιάσκεψη

 Τον Απρίλη και το Μάη του 1934 οργανώθηκε από το ΚΚΕ καμπάνια για τη σύγκληση Πανελλαδικού Αντιφασιστικού Συνεδρίου. Η αστυνομία απαγόρευσε το Συνέδριο. Ομως στις 3 Ιούνη 1934, 1.200 αντιπρόσωποι και χιλιάδες άλλοι αντιφασίστες της Αθήνας και του Πειραιά συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε τρεις αντιφασίστες. Τελικά το Αντιφασιστικό Συνέδριο συνήλθε, ύστερα από δυο μέρες στον Κοκκιναρά της Κηφισιάς, σαν Πανελλαδική Αντιφασιστική Συνδιάσκεψη. Η Συνδιάσκεψη αυτή, στην οποία πήραν μέρος κομμουνιστές, σοσιαλιστές, δημοκράτες και άλλοι αντιφασίστες αντιπρόσωποι, ήταν μια από τις πρώτες σοβαρές εκδηλώσεις κατά του φασισμού και του πολέμου στην Ελλάδα. Επειτα από λίγο συνήλθε το Αντιφασιστικό Συνέδριο των Νέων.


Στην αντιφασιστική κίνηση πήραν δραστήρια μέρος και οι προοδευτικοί αντιφασίστες διανοούμενοι Δ. Γληνός, Κ. Βάρναλης, Ν. Καρβούνης, Γαλ. Καζαντζάκη, Ελλη Αλεξίου, κ.ά. Ο Νίκος Καρβούνης μάλιστα μετέφρασε την «Καστανή Βίβλο» στα ελληνικά που είχε σοβαρή απήχηση και στη χώρα μας.

Για να γίνει αντιληπτό μέσα σε ποιες συνθήκες πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Αντιφασιστική Συνδιάσκεψη, δίνουμε έναν απολογισμό που δημοσιεύτηκε στον Τύπο λίγες μέρες αργότερα, στις 24 Ιούλη 1934, για την τρομοκρατία κατά του εργατικού και προοδευτικού κινήματος στους 16 μήνες της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Τσαλδάρη.

Τρεις φωτογραφίες της Πανελλαδικής Αντιφασιστικής και Αντιπολεμικής Συνδιάσκεψης την ώρα που μιλά ο εισηγητής αντιφασίστας διανοούμενος Ν. Καρβούνης

Δολοφονήθηκαν 10 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 3.725, από τους οποίους 785 καταδικάστηκαν σε πολύχρονες φυλακίσεις και εκτοπίσεις. Στάλθηκαν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου 54 φαντάροι, βασανίστηκαν 300 πολίτες, τραυματίστηκαν 305. Απαγορεύτηκαν 160 συγκεντρώσεις, διαλύθηκαν βίαια άλλες 128 και έγιναν 128 επιδρομές σε γραφεία οργανώσεων, σωματείων, τυπογραφεία εφημερίδων κλπ.

Με την ακούραστη δουλιά του ΚΚΕ, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, οι πρώτοι καρποί της πολιτικής για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Αντιφασιστικού Πανελλαδικού Μετώπου Πάλης ήρθαν τον Οκτώβρη του 1934. Στις 5 του Οκτώβρη με πρωτοβουλία του ΚΚΕ υπογράφηκε σύμφωνο κοινής δράσης για την αποτροπή του κινδύνου στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας από το ΚΚΕ, το Αγροτικό Κόμμα, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, την Ενωτική ΓΣΕΕ και τα Ανεξάρτητα Εργατικά Συνδικάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου