Με υψηλούς τόνους, αλλά και προσπάθειες να ανοίξουν «δίαυλοι» διευθετήσεων, συνεχίστηκαν τη βδομάδα που πέρασε οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, στο φόντο των συνεχών ευρωατλαντικών παραινέσεων - και διεργασιών στο παρασκήνιο - «για επίλυση των διαφορών σε συμμαχικό πνεύμα», για να διασφαλιστεί η συνοχή και ενότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, στην αναμέτρηση με Ρωσία - Κίνα.
Το ζήτημα της ΝΑΤΟικής συνοχής και του ρόλου της Τουρκίας στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα «σε όλο το εύρος» των ανοιχτών μετώπων βρίσκεται εξάλλου σταθερά στο επίκεντρο των παζαριών μεταξύ της τουρκικής αστικής τάξης και των Ευρωατλαντικών συμμάχων της, με τις αξιώσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο να αποτελούν μέρος της κόντρας.
Ενδεικτική είναι η συνάντηση μεσοβδόμαδα, στο Βερολίνο, των βασικών συμβούλων των ηγετών Τουρκίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, όπου συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά μέτωπα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο Αφγανιστάν και το Ιράν, μέχρι τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Συρία, όπου η Τουρκία ζητάει επίμονα το «πράσινο φως» για την εισβολή, αλλά και την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Εκεί ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, τόνισε ότι η Αγκυρα «θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις» και έσπευσε να θέσει τις αξιώσεις της και για Αιγαίο - Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η χώρα του «δεν θα συμβιβαστούμε σε ό,τι αφορά τα νόμιμα δικαιώματά μας σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
Την ίδια ώρα, και καθώς όλοι ομολογούν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τραβήξει σε μάκρος, η Τουρκία συμμετέχει πλέον και στο αλισβερίσι για την πιθανή διάνοιξη διαδρόμου μεταφοράς των τόνων σιτηρών που περιμένουν σε λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αξιοποιώντας το θέμα και ως μοχλό για την επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνολικά. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επικρότησε τις «προσπάθειες της Τουρκίας να επιχειρήσει να διευκολύνει κάποιου είδους συμφωνία, που θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας» και ότι η χώρα, «ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις προσπάθειες».
Αντίστοιχα, πολύπλευρα παζάρια «τρέχουν» και για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας, με τον γγ του να σπεύδει μέσα στη βδομάδα, μιλώντας για το τουρκικό «βέτο» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να τονίσει ότι διάφορα επιτελεία κρατών - μελών «εργάζονται σκληρά για να λύσουν τις εύλογες ανησυχίες (...) που έχει εγείρει η Τουρκία», υποτίθεται για ζητήματα «ασφάλειας που σχετίζονται με την τρομοκρατία».
Με βασικό επίδικο τη συμμαχική «συνοχή», η στάση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σιγοντάρει σταθερά την επιθετικότητα και τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, μιλώντας για «διαφορές» στο Αιγαίο και καλώντας σε «επίλυσή» τους σε «συμμαχικό πνεύμα».
Στα τέλη της βδομάδας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, επανέλαβε: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ - την Ελλάδα και την Τουρκία σε αυτήν την περίπτωση - να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών τους με διπλωματικό τρόπο».
Ο γγ του ΝΑΤΟ προέτρεψε κι αυτός «Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης», εξηγώντας ότι «αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση». Σημείωσε μάλιστα όλο νόημα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει «ακόμη πιο σημαντικό για τους συμμάχους να είναι ενωμένοι». Για τις δε σταθερές προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και όλη την περιοχή επέλεξε απλά να πει ότι «στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον», αφού είχε θυμίσει ότι «η Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, η Τουρκία, πολλοί σύμμαχοι και άλλες χώρες επιχειρούν εκεί σε τακτική βάση». Ενώ δεν παρέλειψε για μια ακόμα φορά να θυμίσει και το ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία έχει έτοιμο για το σχετικό παζάρι τον «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» που στήθηκε το 2020, στην προηγούμενη φάση της μεγάλης όξυνσης στην Ανατ. Μεσόγειο.
Η δε Κομισιόν χαρακτήρισε τις τουρκικές αμφισβητήσεις «ανοιχτά ζητήματα» που πρέπει να αντιμετωπίζονται «με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, με καλή πίστη» και ζήτησε από την Τουρκία «να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο».
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Κρίστιαν Βάγκνερ, εξέφρασε προβληματισμό επειδή οι τουρκικές δηλώσεις «δεν συμβάλλουν στον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», παραπέμποντας σε πρόσφατες δηλώσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ ότι «σε μια περίοδο όπου η ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας τίθεται υπό αμφισβήτηση από τον Πρόεδρο Πούτιν, οφείλουμε ως ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι και Ευρωπαίοι εταίροι να στεκόμαστε ενωμένοι».
Μέσα σε αυτό το πεδίο προχωράνε και τα παζάρια των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας. Μεσοβδόμαδα ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως μοχλός για παιχνίδια τρίτων σε βάρος της χώρας του, σημειώνοντας πως η Ελλάδα «δεν αντιλαμβάνεται αυτό το παιχνίδι ή οικειοθελώς έχει αναλάβει τον ρόλο του κομπάρσου». «Στο παρελθόν αυτό συνέβη στην Ελλάδα και αν επιμείνει στο ίδιο λάθος θα συμβεί ακριβώς αυτό και πάλι», είπε ο Ερντογάν, με παραπομπές στη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία «θα διατηρεί πάντα την ύπαρξή της ως παγκόσμιας πολιτικής δύναμης στην περιοχή και στον κόσμο».
Την ίδια ώρα, επί του πεδίου, συνεχίζονταν οι τουρκικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ την Παρασκευή παρενοχλήθηκε δι' ασυρμάτου και το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Αμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, στον Αη Στράτη.
Εξάλλου, ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζήτησε να κηρυχθεί μονομερώς ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία, αλλά και να εκδοθεί NAVTEX διαρκείας στην περιοχή. Την ίδια ώρα πρωτοκλασάτα νυν και πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάντ Γιαϊτζί (πρωτεργάτης του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας»), έλεγαν ότι «πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους "S-400". Εάν τους ενεργοποιήσουμε, κανένα ελληνικό αεροσκάφος δεν θα μπορεί να πλησιάσει την Τουρκία. Τα ελληνικά νησιά είναι σε απόσταση που μπορείς να τους ρίξεις πέτρα. Αν η Τουρκία τα θέσει σε πολιορκία, αν τα απομονώσει για μια βδομάδα (...) ο λαός εκεί δεν θα αντέξει ούτε μια βδομάδα. Η Τουρκία χωρίς να πολεμήσει μπορεί να γονατίσει την Ελλάδα».
Αλλωστε, στο τραπέζι πέφτουν ακόμα και σενάρια ναυτικού αποκλεισμού των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, στον απόηχο και της πρόσφατης άσκησης «EFES22», που περιλάμβανε τέτοιες ασκήσεις με τη συμμετοχή μάλιστα Αμερικανών, Γάλλων και λοιπών ΝΑΤΟικών. Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το έναυσμα για μια τέτοια κίνηση κλιμάκωσης και αμφισβήτησης της «στρατιωτικοποίησης» των νησιών, να δοθεί με την έλευση εδώ των τεθωρακισμένων οχημάτων «Marder» από τη Γερμανία, προς αντικατάσταση των «BMP-1» που θα στείλει η κυβέρνηση στην Ουκρανία, κι ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα η Τουρκία έχει ζητήσει από τη Γερμανία να θέσει ως όρο τη μη μεταφορά των «Marder» στα νησιά, προχωρώντας έτσι σε αποστρατιωτικοποίηση «διά της πλαγίας».
Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνοντας πως όξυνση και προσπάθειες συμβιβασμών αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, που είχε σύντομη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής σύναξης των υπουργών Αμυνας, αναφέρθηκε στη «σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της εστίασης σε θετική ατζέντα που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία».
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη «σημασία μείωσης των εντάσεων», ενώ μια μέρα πριν είχε δηλώσει ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ηδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει», παραπέμποντας στα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές τις συναντήσεις, όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Ελληνες ομολόγους μας».
Ενώ, επιβεβαιώνοντας και το «εφ' όλης της ύλης» παζάρι που βρίσκεται επί της ουσίας σε εξέλιξη, σημείωνε σχετικά με την αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ότι «αν αναφερθούμε μοναδικά για ένα θέμα θα δημιουργηθούν λαθεμένες εντυπώσεις, λαθεμένες αποφάσεις. Αυτά είναι βαθιά θέματα, θέματα που χρειάζονται εξειδίκευση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως νομικοί, πολιτικοί, ιστορικοί και γεωγραφικοί (...) Να συναντηθούν και να συνομιλήσουν οι ειδικοί, και αργότερα η πολιτική βούληση να κάνει αυτό που πρέπει».
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό, με τα μυθεύματα περί της δήθεν «συμμαχικής στήριξης» έναντι των τουρκικών προκλητικών αξιώσεων, στέλνοντας σε κάθε περίπτωση το μήνυμα της συνέχισης του παζαριού με την Τουρκία.
Ενδεικτικά είναι τα όσα έλεγε από την Κύπρο, όπου βρέθηκε την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός για «τον κοινό συντονισμό στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην αναταραχή η οποία παρατηρείται τελευταία στην Ανατολική Μεσόγειο».
Με φόντο αυτά, ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναλάμβανε τα περί δήθεν ασπίδας που «είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής», βαφτίζοντας «ρητορικές εξάρσεις» τις πάγιες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης. Αλλά και εκτιμώντας, με βάση προφανώς και τις διεργασίες στο παρασκήνιο για τη δρομολόγηση και των επικίνδυνων «διευθετήσεων», ότι «θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι και στις πιο δύσκολες συγκυρίες, άποψή μου ήταν και είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».
Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, έσπευσε μεσοβδόμαδα σε συνάντησή του με τον νέο Αμερικανό πρέσβη να ζητήσει από τις ΗΠΑ «να πιεστεί η Τουρκία για να (...) επιστρέψουμε σε έναν διάλογο ύφεσης», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να απαιτήσει τη στήριξη που δικαιούται ως κράτος - μέλος της ΕΕ και να θέσει τις κόκκινες γραμμές της στο ΝΑΤΟ», επειδή «μόνο κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις θα μπορέσει να κάνει αποτελεσματικό διάλογο με την Τουρκία». Καθιστούσε δηλαδή κι αυτός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «εγγυητές» στο παζάρι για διευθετήσεις, που μόνο στόχο έχουν τη θωράκιση της ατλαντικής συνοχής, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Μήπως εκείνες οι έρμες οι φρεγάτες και τα λοιπά πολεμικά πλοία μας που σπαρμένα σε μακρινές θάλασσες εξυπηρετούν, αλότριους προς την άμυνά μας, σκοπούς των "συμμάχων", μαζευτούν προς τα νοτιοανατολικά, κατά τη Μεγίστη μεριά, τώρα που πλησιάζει, κατά πως φαίνεται, η πολύ μεγάλη ώρα της κρίσης ;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέω, μήπως...,. αν ακούει κανείς απ' την Αθήνα που κατά πως φαίνεται περί άλλων τυρβάζει!
Θα μου πεις τι περιμένεις από μια πολιτική και οικονομική ελίτ που τα έχει δώσει όλα μα όλα που έχει αδειάσει τα νησιά από πολύτιμο οπλισμό που χρόνια τώρα βαδίζει σταθερά από υποχώρηση σε υποχώρηση στον Τουρκικό επεκτατισμό που έχει κάνει ολόκληρη τη χώρα ξεφραγο αμπέλι των Αμερικανών και λοιπών Νατοϊκών που έχει καταστήσει ακόμα και παλιούς καλούς φίλους στη γειτονιά μας ορκισμένους εχθρούς, από ένοπλες δυνάμεις που ακόμα και το παραμικρό να σιγοψιθυρίσουν, την ίδια ώρα θα έρθει σε γνώση του Αμερικανού ή του Ισραηλινού "συμμάχου" που θα το σφυρίξει στον καλό μας γείτονα, πουλώντας του εκδούλευση!
Αυτή είναι η κατάσταση αδέλφια, όσο κι αν σας τα παρουσιάζουν στρογγυλεμένα και ωραιοποιημένα τα καθεστωτικά ΜΜΕ στην πατρίδα μας.
Δυστυχώς "... το ντέρμπι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημενο και συ κάθεσαι και τους ακούς"... κραύγαζε απ' το 1989 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην εξαιρετική του "Ελλάς".
Το ζήτημα είναι ότι τους αφήσαμε να κάνουν ότι θένε, η πλειοψηφία των Ελλήνων καθισμένη στον καναπέ και δουλεύοντας με απευθείας πολιτικές αναθέσεις.
Τώρα, φοβάμαι, ήρθε η ώρα να πληρωθεί ο πιο βαρύς λογαριασμός της πρακτικής αυτής και να αποδειχθεί τελικά ότι ο πάτος του ελληνικού βαρελιού έχει ακόμα πολύ πικρό δρόμο.
Η ρουφιάνα η ιστορία καθημερινά διδάσκει ότι η ελευθερία πληρώνεται ακριβά και απαιτεί συνεχή αγώνα, με αταλάντευτη συνέπεια στους στόχους σου, με πολλές θυσίες, ενίοτε και αίμα.
Απ' τη μια η σκέψη αυτή, απ' την άλλη η επίμονη πλέον προτροπή των Νατοϊκών πατρόνων να ηχεί σαν βόμβος στο αυτί μας:
"Βρείτε τα, βρείτε τα ... ".
Panagiotis Avgoustidis