Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 20/06/1824

Ο οθωμανικός στόλος επιτίθεται στα Ψαρά -μια από τις σημαντικότερες ναυτικές βάσεις των επαναστατημένων Ελλήνων- και τα καταστρέφει ολοσχερώς. 

Η καταστροφή των Ψαρών

20/06/1870

Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ζιλ Ντε Γκονκούρ, από τον οποίο (και τον αδερφό του) πήρε το όνομά του το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της χώρας.

20/06/1923

Ξεκινούν οι εργασίες του Α’ ιδρυτικού Συνεδρίου της Ένωσης Παλαιών Πολεμιστών και Θυμάτων Στρατού.

20/06/1933

Πεθαίνει η Γερμανίδα κομμουνίστρια Κλάρα Τσέτκιν, ηγετική μορφή του διεθνούς γυναικείου και επαναστατικού κινήματος. Μεταξύ άλλων, υπήρξε επικεφαλής του προλεταριακού κινήματος των γυναικών της Γερμανίας και δούλεψε στις διεθνείς σοσιαλιστικές οργανώσεις των γυναικών, ενώ από το 1921 ήταν μέλος του προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ' Κομμουνιστικής Διεθνούς και επικεφαλής της Διεθνούς Γραμματείας Γυναικών της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Με δική της πρόταση, στη Β' Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιερώθηκε η 8η του Μάρτη, ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Κλάρα Τσέτκιν

20/06/1944

Τμήματα του ΕΛΑΣ Εύβοιας κτυπούν σώμα από 280 ταγματασφαλίτες που ήταν οχυρωμένο στο χωριό Σέτι. Απώλειες του εχθρού: 70 νεκροί και 75 τραυματίες.

20/06/1963

Η Σοβιετική Ένωση απειλεί το Ιράκ με διακοπή της οικονομικής βοήθειας για τις συνεχιζόμενες διώξεις Κούρδων αγωνιστών και κομμουνιστών.

20/06/1975

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία.

20/06/1977

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει δεκτή την προσφυγή χωροφύλακα κατά της απόφασης για την απόταξή του, επειδή διάβαζε τον «Ριζοσπάστη».

20/06/1978

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Ρεξ» με 14 τραυματίες. Την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας αναλαμβάνει ακροδεξιά οργάνωση. Στον κινηματογράφο προβαλλόταν η σοβιετική ταινία «Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα».

20/06/1983

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς ανακοινώνει την αναβολή του ανοίγματος του «Φακέλου της Κύπρου».

Ήταν, ουσιαστικά, ο ενταφιασμός κάθε απόπειρας για τη διαλεύκανση του χουντικού πραξικοπήματος στην Κύπρο τον Ιούλη του 1974 και τα όσα επακολούθησαν («Αττίλας» Α’ και Β’). Πολλοί από τους εκπροσώπους της εγχώριας αστικής πολιτικής τάξης και κυρίως οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί μπορούσαν να είναι ήσυχοι. 

Ο «Φάκελος της Κύπρου»

4 σχόλια:

  1. Στις 20 Ιουνίου 1978, σαν σήμερα δηλαδή, δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίζονταν από έκρηξη βόμβας στον κινηματογράφο "Ρεξ", όπου προβαλλόταν σοβιετική ταινία. Ανάλογη βομβιστική ενέργεια με τραυματίες θεατές είχε γίνει και στις 11 Μαρτίου στον κινηματογράφο "Έλλη".
    Μεταξύ των συλληφθέντων φασιστών βομβιστών ήταν και ο νεαρός Νίκος Μιχαλολιάκος. Αν και η ενοχή του αποδείχτηκε, ενώ και ο ίδιος δήλωσε περήφανος για τα τυφλά χτυπήματα κατά των θεατών κομμουνιστικών ταινιών, αφέθηκε ελεύθερος.
    Πολύ αργότερα μαθεύτηκε η μισθοδοσία του από την ΚΥΠ, κατηγορία που του είχε απευθύνει και ο Καλέντζης, ο μόνος από τους ενεχόμενους στη φασιστική τρομοκρατία εκείνων των χρόνων που πήγε φυλακή, καθώς τον έδωσαν κανονικά οι "συναγωνιστές" του...

    Παναγιώτης Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
    Χθες ήμασταν εμείς, σήμερα και αύριο κάποιοι άλλοι. Στην λύσσα του καπιταλισμού και ιμπεριαλισμού είμαστε όλοι αναλώσιμοι. Όποιος δεν έζησε προσφυγιά να μετρά τα λόγια του χίλιες φορές πριν να τα ξεστομίσει.
    ΑΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

      https://gkagkarin.blogspot.com/2022/06/20.html

      Διαγραφή
  3. Το αντάρτικο στην Ευβοια
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/06/blog-post_643.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου