Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Από πολύτιμος σύμμαχος στο... «συγγνώμη κύριε ποιος είστε;»


Η είδηση φιλοξενήθηκε στα περισσότερα ενημερωτικά sites με αναφορές στην ...κοντή μνήμη της Νάνσι Πελόζι, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής, η Ν. Πελόζι, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου, δέχτηκε το εξής ερώτημα από δημοσιογράφο: «Ο Πρόεδρος που αναγνωρίζετε ως δημοκρατικό ηγέτη στη Βενεζουέλα δεν είναι εδώ. Τι πιστεύετε για αυτό». Η αφοπλιστική απάντηση της Αμερικανίδας πολιτικού ήταν «By whom?», δηλαδή «για ποιον με ρωτάτε;». Η απορία της δημοσιογράφου αφορούσε την απουσία του αυτοανακηρυγμένου και αναγνωρισμένου από τις ΗΠΑ «πρόεδρου» της Βενεζουέλας, Χ. Γκουαϊδό.

Με ένα πρόχειρο ψάξιμο ο καθένας μπορεί να βρει παλιότερες, διθυραμβικές δηλώσεις της ίδιας της Πελόζι για το θάρρος και τη μαχητικότητα του Γκουαϊδό. Ουσιαστικά ο Γκουαϊδό δεν αποτέλεσε τίποτα άλλο από έναν αχυράνθρωπο πραξικοπηματία των ΗΠΑ. Δέχτηκε τεράστια πολιτική, διπλωματική, στρατιωτική στήριξη από τις ΗΠΑ, την ΕΕ (και τις ελληνικές κυβερνήσεις). Παρ' όλα αυτά, δύο μόλις χρόνια μετά τις προσκλήσεις του Γκουαϊδό ακόμα και για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει ότι δεν τον ξέρει.

Και αν η κοντή μνήμη της Πελόζι είναι το πρώτο αντανακλαστικό απέναντι στην αντίδρασή της όσον αφορά τον αχυράνθρωπο, δεν μπορεί παρά κανείς να δώσει συνέχεια με διάφορους συνειρμούς... Αν μη τι άλλο ο Γκουαϊδό αποτέλεσε για τις ΗΠΑ και πολύτιμο εταίρο και στρατηγικό σύμμαχο, και ο νοών νοείτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου