Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Νέες «παραινέσεις» για αμεσότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε έναν συμβιβασμό


Το ΝΑΤΟ αποτελεί την «προφανή επιλογή» ενός διαμεσολαβητή μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας, ώστε η Συμμαχία «να μην αποδυναμωθεί μελλοντικά», επιμένουν ευρωενωσιακά επιτελεία

 Με τίτλους του τύπου «"Πληγή" για το ΝΑΤΟ η ελληνοτουρκική ένταση» κυκλοφόρησαν ρεπορτάζ με τις νέες παραινέσεις «συμμάχων» για έναν συμβιβασμό μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όπως τις μετέδωσαν και μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Η γερμανική «Die Welt» φιλοξένησε εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα με την εκτίμηση ότι «Ελλάδα και Τουρκία δύσκολα θα βρουν λύση από μόνες τους» και την προτροπή για ακόμα αμεσότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ ως διαμεσολαβητή: «Χρειάζεται ένας διαμεσολαβητής που να θεωρείται και από τις δύο πλευρές αμερόληπτος σε επαρκή βαθμό - αλλά ποιος; Το ΝΑΤΟ είναι η προφανής επιλογή ως ένα κοινό πλαίσιο».

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφερόταν και σε πρόσφατες προτροπές του Γερμανού καγκελάριου, Ολαφ Σολτς, που «κάλεσε την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σημαντικό να μην αποξενωθεί ο Ερντογάν» και επισημαίνοντας ότι «με το προσωρινό βέτο που άσκησε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκαθάρισε τα μέσα με τα οποία είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει τα συμφέροντά του», καταλήγοντας ότι «η εναλλακτική να αφήσουμε τη διαμάχη αυτή να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ μελλοντικά φαίνεται για την ώρα να είναι η χειρότερη επιλογή».

Στο μεταξύ, το Σάββατο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας τις διαθέσεις αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων παρά τις διαφωνίες που παραμένουν.

Σύμφωνα με επίσημη τουρκική ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη «διευκόλυνση των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών» με φόντο τις πρόσφατες συνομιλίες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Τουρκία έσπευσε να διασφαλίσει τον «διαμεσολαβητικό» της ρόλο σε μια σκληρή αναμέτρηση, με πολλές διαστάσεις.

Μεταξύ άλλων οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και περιφερειακά ζητήματα. Ειδική αξία έχει το ενδιαφέρον που αναδείχθηκε για να προχωρήσει η τουρκική αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP/T (κατ' άλλες πηγές και για την απόκτηση «Ραφάλ»), για το οποίο - σημειωτέον - ο Ερντογάν ζήτησε η τουρκική πλευρά να αποκτήσει πρόσβαση και στην τεχνογνωσία του συστήματος, με στόχο - όπως φέρεται να υποστήριξε ο Τούρκος ηγέτης - μια μέγιστη συνεργασία στο πλαίσιο της αρχής της «πλήρους διαφάνειας».

Το συγκεκριμένο σύστημα κατασκευάζει ιταλογαλλική κοινοπραξία, ενώ η συνεργασία αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο και των πρόσφατων επίσημων επαφών που είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, στην Αγκυρα. Μάλιστα, στη διάρκειά τους, Ιταλία και Τουρκία υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για την αμοιβαία προστασία εμπιστευτικών πληροφοριών στην αμυντική βιομηχανία, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διευκόλυνση και της συνεργασίας για το SAMP/T, ειδικά την «απόκτηση» της αντίστοιχης τεχνογνωσίας από την Αγκυρα.

Στο μεταξύ, με φόντο τη σημερινή πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης Ιράν - Τουρκίας - Ρωσίας στην Αστάνα, οι πληροφορίες ήθελαν τον Ερντογάν να μη μεταβαίνει τελικά στα Κατεχόμενα στην Κύπρο για την τουρκοκυπριακή φιέστα, ανήμερα της μαύρης επετείου. Θυμίζουμε πως τις προηγούμενες μέρες, από διάφορες πλευρές διακινούνταν και σενάρια για ανακοίνωση προσάρτησης των Κατεχόμενων στην Τουρκία εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου, κι ενώ ήδη έχει προαναγγελθεί - για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου - η «έξοδος» τουρκικού ερευνητικού στην Ανατ. Μεσόγειο, πιθανόν εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου