Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


26/07/1824

Ο στόλος των επαναστατημένων Ελλήνων βγαίνει στο Αιγαίο για να αποτρέψει τουρκική επίθεση στη Σάμο. Η καθοριστική ναυμαχία έγινε στις 5 Αυγούστου και κατέληξε στην καταστροφή του τουρκικού στόλου.

26/07/1867

Πεθαίνει ο βασιλιάς Όθωνας.

26/07/1875

Γεννιέται ο Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γιουνγκ, θεμελιωτής της αναλυτικής ψυχολογίας.

26/07/1894

Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Άλντους Χάξλεϊ.

26/07/1909

Εργατική εξέγερση εκδηλώνεται στη Βαρκελώνη, που διαρκεί έως τις 31/7 και καταστέλλεται βίαια από την αστυνομία και το στρατό. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100, ενώ πάνω από 1.700 καταδικάστηκαν από στρατοδικεία για «ένοπλη εξέγερση» σε διάφορες ποινές (εκτέλεση, φυλάκιση, κοκ.).

Η εξέγερση πυροδοτήθηκε με αφορμή την επιστράτευση που ανακοίνωσε η Ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει την ιμπεριαλιστική επέμβασή της στο Μαρόκο.

26/07/1909

Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη η πολιτική - συνδικαλιστική οργάνωση της «Φεντερασιόν», μια από τις πιο μαχητικές, μαζικές και συνεπείς σοσιαλιστικές οργανώσεις, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενοποίηση του σοσιαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Πολυεθνική στη σύνθεσή της, η εφημερίδα της έβγαινε σε 4 γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, βουλγαρικά και ισπανοεβραϊκά). 

Ιδρύεται η «Φεντερασιόν»

26/07/1914

Η αγγλική αστυνομία ανοίγει πυρ κατά Ιρλανδών διαδηλωτών στο Δουβλίνο, με αποτέλεσμα 4 νεκρούς και 38 τραυματίες.

26/07/1929

Γίνεται η πρώτη δίκη για παράβαση του «Ιδιώνυμου». Ο φοιτητής Π. Μαρμαρέλης δικάζεται σε 8 μήνες φυλάκιση και 3 μήνες εξορία, γιατί διάβαζε την εφημερίδα «Νεολαία», όργανο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ελλάδας (ΟΚΝΕ). 

«Ιδιώνυμο»

26/07/1936

Δημοσιεύετε,  επιστολή της  Γαλάτεια Καζαντζάκη, που φιλοξενήθηκε στις σελίδες της «Ελευθέρας Γνώμης» «Κατηγορώ» τον Νίκο  Καζαντζάκη.  

«Επιχειρεί να δικαιώσει και να νομιμοποιήσει μ’ έναν τρόπο το φασισμό»

26/07/1941

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ διορίζει τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ, γενικό διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Απω Ανατολή.

26/07/1943

Στο μοναστήρι της Κορώνας - Καρδίτσας συνέρχεται το Α’ Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ.

26/07/1944

Βρίσκεται πεταμένο στους δρόμους της Αθήνας ένα γυναικείο σώμα παραμορφωμένο και μισοκαμένο: Ηταν το πτώμα της Ηλέκτρας Αποστόλου. Την είχε συλλάβει η Ειδική Ασφάλεια και την οδήγησε στο άντρο της οδού Ελπίδας. Εκεί την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια για να της αποσπάσουν μυστικά για την οργάνωση της Αντίστασης και το μηχανισμό του ΚΚΕ, αφού η Ηλέκτρα ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κόμματος. Λίγο πριν ξεψυχήσει, είχε τον εξής διάλογο με τους δημίους της:

-Πώς σε λένε;

-Ελληνίδα

-Από πού είσαι;

-Από την Αθήνα

-Πού μένεις;

-Στην Αθήνα

-Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;

- Όλοι οι Έλληνες. 

Ηλέκτρας Αποστόλου

26/07/1944

Τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, εκτελούν 20 Έλληνες πατριώτες, στο Ασβεστοχώρι 

Η σφαγή στο Ασβεστοχώρι

26/07/1946

Το στρατοδικείο των Γιαννιτσών καταδικάζει σε θάνατο τη πρώτη γυναίκα αγωνίστρια, τη δασκάλα Ειρήνη Γκίνη. Μαζί της καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι 6 κομμουνιστές. Οι καταδικασμένοι στάθηκαν μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα ζητωκραυγάζοντας υπέρ του ΚΚΕ. 

Το στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τη δασκάλα Ειρήνη Γκίνη

26/07/1953

Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

26/07/1953

Ξεκινά η επίθεση των Κουβανών ανταρτών στο στρατόπεδο της Μονκάδα για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Αν και η επίθεση αυτή δεν θα είχε επιτυχή κατάληξη, ωστόσο, θα αποτελούσε προοίμιο της νικηφόρας Κουβανικής επανάστασης 6 χρόνια αργότερα. 

Η επίθεση των Κουβανών ανταρτών στο στρατόπεδο της Μονκάδα

26/07/1956

Εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση της Αιγύπτου η εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ. Η εξαγγελία αυτή προκάλεσε την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ στις 29 Οκτωβρίου.

26/07/1992

Πέθανε η ηθοποιός Τζένη Καρέζη 

Τζένη Καρέζη

5 σχόλια:

  1. Δήλωση, 26/7/1926,της Μαρίας Ιλινιτσνα Ουλιάνοβα (αδελφή του Λένιν), προς το Προεδρείο της Μικτής Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΡΚΚ(Μπ)
    "Ο Βλαντίμιρ Ίλιτς εκτιμούσε πολύ τον Στάλιν"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γίνεται η πρώτη δίκη για παράβαση του «Ιδιώνυμου».

    Η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου υποβάλλει για συζήτηση, 29/3/1929, στη Βουλή το σχέδιο του Νόμου «για την υπεράσπιση του κοινωνικού καθεστώτος»,το περιβόητο Ιδιώνυμο (Ν. 4229/24)

    https://gkagkarin.blogspot.com/2019/03/29-1929.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 26 Ιουλίου 1953: Η ημέρα και το κίνημα της Κουβανέζικης Επανάστασης « Οσο για μένα, ξέρω πως η φυλακή θα ‘ναι σκληρή όσο δεν ήτανε ποτέ για κανένα, πως θα βρω μπροστά μου απειλές, παγίδες και άτιμες βιαιότητες. Μα, δεν τις φοβούμαι, όπως δεν τρέμω τη μανία του άθλιου τυράννου που πήρε τη ζωή εβδομήντα αδελφών μου. Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει»
    Αυτά ήταν τα λόγια του μεγάλου κουβανού επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο, κατά την διάρκεια της δίκης στις 6 του Οκτώβρη του 1953, στο δικαστήριο του Σαντιάγκο της Κούβας. Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν κατηγορούμενος για την επίθεση στην Μονκάδα και την έναρξη της επανάστασης στις 26 Ιούλη του ίδιου έτους.
    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Ιδιώνυμο» Βενιζέλου

    Στο πρώτο κιόλας Αρθρο του, ο νόμος όριζε ότι:
    «1. Όστις επιδιώκει την εφαρμογή ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν την δια βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της Επικρατείας, ή ενεργεί υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμόν τιμωρείται με φυλάκισιν τουλάχιστον έξ μηνών. Προς τούτοις επιβάλλεται δια της αποφάσεως και εκτοπισμός ενός μηνός μέχρι δύο ετών εις τόπον εν αυτή οριζόμενον.
    Με τας αυτάς ποινάς τιμωρείται και όστις επωφελούμενος απεργίας ή λοκ-άουτ, προκαλεί ταραχάς ή συγκρούσεις.
    2.Ως ιδιαιτέρα επιβαρυντική περίπτωσις θεωρείται η εκτέλεσις της πράξεως εν δημοσίω τόπω παρόντων πολλών, ή δια του τύπου, ή εάν ο προσηλυτισμός ενεργείται δια χρημάτων, ή απευθύνεται προς ανηλίκους, στρατιωτικούς εν γένει, ή δημοσίους λειτουργούς.
    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. Από το 1915, η Μαρία ήταν μέλος της οργάνωσης της Μόσχας του RSDLP, αλληλογραφίας με το Γραφείο Εξωτερικών της Κεντρικής Επιτροπής. Μετά την επανάσταση του Φλεβάρη του 1917, εντάχθηκε στο Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του RSDLP.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/07/blog-post_6457.html

    Ο Βαυαρός Βασιλιάς Όθωνας
    «Κάτω η ξενοκρατία». Τότε ήταν που στήθηκε η συνωμοσία κατά του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/07/blog-post_330.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου