Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Κίνδυνοι παραπέρα κλιμάκωσης με αιχμή τα νέα ΝΑΤΟικά πυραυλικά συστήματα του Κιέβου


Με το Κίεβο να έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τα προηγμένα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS που του στέλνει το τελευταίο διάστημα το ευρωατλαντικό μπλοκ, επιδιώκοντας χτυπήματα βαθιά στις περιοχές που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ζητώντας μάλιστα από τις ΗΠΑ πυραύλους με ακόμα μεγαλύτερο βεληνεκές, και τη Μόσχα να καταγγέλλει την αποστολή των εν λόγω συστημάτων ως «υβριδικό πόλεμο» της Δύσης κατά της Ρωσίας και να απευθύνει νέες «προειδοποιήσεις», κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μακρόχρονη συνέχιση της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, Μόσχα και Κίεβο επιδιώκουν με διάφορες κινήσεις να αυξήσουν τις δυνάμεις που μπορούν να ρίξουν στο πεδίο των μαχών, καλύπτοντας τις απώλειές τους και ενισχύοντας τις θέσεις τους.

Πυραύλους ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς θέλει το Κίεβο

Η ουκρανική κυβέρνηση απαιτεί από τις ΗΠΑ να την προμηθεύσουν με πυραύλους μεγαλύτερου δραστικού βεληνεκούς για τα συστήματα HIMARS, δήλωσε την Τετάρτη ο Φ. Βενισλάφσκι, μέλος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Σήμερα ο ουκρανικός στρατός διαθέτει πυραύλους με βεληνεκές 70 χιλιομέτρων, όμως αυτός των ΗΠΑ έχει στο οπλοστάσιό του πυραύλους ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων και παραπάνω, με μεγάλη ακρίβεια, καθώς καθοδηγούνται από σύστημα GPS.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις αρχές του μήνα ότι θα στείλουν κι άλλα συστήματα HIMARS, ωστόσο μέχρι τώρα δηλώνουν ότι δίνουν στο Κίεβο πυραύλους με πιο περιορισμένο βεληνεκές, ισχυριζόμενοι ότι «δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της» (δηλαδή στη Ρωσία), όπως δήλωσε πρόσφατα ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πύραυλοι με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων θα επέτρεπαν στον ουκρανικό στρατό να βάλει στο στόχαστρό του κρίσιμες υποδομές πολύ μακριά από τη γραμμή του μετώπου, π.χ. τη γέφυρα στα Στενά του Κερτς, που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. Η γέφυρα απέχει περίπου 260 χιλιόμετρα από τα μέτωπα και είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς μέσω αυτής ανεφοδιάζονται τα ρωσικά στρατεύματα.

«Υβριδικό πόλεμο» της Δύσης καταγγέλλει η Μόσχα

Εκπρόσωπος των φιλορωσικών δυνάμεων κατήγγειλε προχτές ότι η πόλη Λουγκάνσκ, στην υπό ρωσικό έλεγχο ομώνυμη επαρχία, υπέστη επανειλημμένα πλήγματα από συστήματα HIMARS, ενώ από τα ίδια συστήματα πραγματοποιήθηκαν και τα πρόσφατα ισχυρά πλήγματα στην ελεγχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιφέρεια της Χερσώνας.

Χτες η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατήγγειλε ότι η στήριξη του Κιέβου με τα συστήματα HIMARS, όπως και η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών σε ΝΑΤΟικές βάσεις, αποτελούν μέρος του «υβριδικού πολέμου» που έχουν εξαπολύσει οι χώρες του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν HIMARS που έλαβαν από τις ΗΠΑ», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παρέχει δεδομένα πληροφοριών και έστειλε «μυστικά εκπαιδευτές» στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσει τις δυνάμεις της να μάθουν να χρησιμοποιούν τα νέα όπλα, με αποτέλεσμα το Κίεβο να βάλλει εναντίον πολιτικών στόχων στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές.

Η Ζαχάροβα επέκρινε επίσης την απόφαση της Βρετανίας να εκπαιδεύσει μαζικά στο έδαφός της Ουκρανούς στρατιωτικούς.

Δημοσίευμα της «Daily Mail» αναφέρει ότι ήδη 500 Ουκρανοί εκπαιδεύονται στρατιωτικά στο Μάντσεστερ - τους επισκέφτηκε μάλιστα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπ. Γουάλας, ενώ το πρόγραμμα του Λονδίνου προβλέπει συνολικά τη στρατιωτική εκπαίδευση 10.000 Ουκρανών.

Χτες, πάντως, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν μία διμοιρία αμερικανικών «Howitzer M777» στην περιοχή του Χαρκόβου, καθώς και μία συστοιχία εκτοξευτήρων πολλαπλών πυραύλων στο Σλαβιάνσκ. Ανέφερε επίσης ότι η ρωσική αεροπορία χτύπησε στρατιωτική εγκατάσταση στο Τσάσοφ Γιαρ στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου βρίσκονται και πολλοί ξένοι μισθοφόροι.

Ψάχνουν κι άλλο «κρέας για τα κανόνια»...

Την ίδια ώρα, Μόσχα και Κίεβο επιδιώκουν να αυξήσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που μπορούν να ρίξουν στις μάχες, καθώς η μακρόχρονη συνέχιση του πολέμου απαιτεί κι άλλο «κρέας για τα κανόνια»...

Στη Ρωσία γίνεται λόγος για σχηματισμό «εθελοντικών δυνάμεων» από διάφορες περιοχές για τη συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία. Την περασμένη Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, επικρότησε τη συγκρότηση μίας τέτοιας μονάδας στη ρωσική Απω Ανατολή, σπεύδοντας βέβαια να διευκρινίσει ότι είναι «αποκλειστικά μια εθελοντική πρωτοβουλία».

Δημοσιεύματα σε ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο περί εντολής του Κρεμλίνου για «εθελοντική κινητοποίηση» σε όλες τις περιοχές της Ρωσίας, ως επιλογή που προκρίνεται έναντι της υποχρεωτικής ενεργοποίησης εφέδρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται ότι περιφερειακοί αξιωματούχοι στρατολογούν άνδρες για εξάμηνες συμβάσεις, προσφέροντας μισθούς μεταξύ 3.750 και 5.900 ευρώ, μαζί με διάφορα μπόνους, που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της περιοχής. Ρωσικά ΜΜΕ έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη δημιουργία ή την ανάπτυξη ταγμάτων εθελοντών, τέλη Ιούνη και αρχές Ιούλη, σε μια σειρά περιφέρειες.

Την ίδια ώρα στην Ουκρανία φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «κυνήγι» στρατολόγησης, καθώς ο ουκρανικός στρατός καταγράφει μεγάλες απώλειες καθημερινά.

Δημοσίευμα της βρετανικής «Daily Mail» επικαλείται Ουκρανούς αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους κάθε μέρα σκοτώνονται περίπου 200 στρατιώτες και τραυματίζονται άλλοι 800.

Στο ίδιο δημοσίευμα καταγράφεται η απροθυμία αρκετών Ουκρανών να καταταγούν, όπως και οι τακτικές με τις οποίες απαντούν οι στρατολογικές αρχές, επιδίδοντας φύλλα κατάταξης στον στρατό έξω από εκκλησίες, σε παραλίες, εμπορικά κέντρα κ.α.

Την προηγούμενη βδομάδα η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία δημοσιοποίησε εντολή που απαγόρευε στους άντρες στρατεύσιμης ηλικίας να απομακρύνονται από την περιοχή όπου είναι καταγεγραμμένοι, προκαλώντας αντιδράσεις, με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι να επικρίνει τελικά την εν λόγω εντολή και να την ανακαλεί.

Αλληλοκατηγορίες για υποχρεωτικούς εκτοπισμούς αμάχων

Την ίδια ώρα αυξάνονται συνεχώς οι άμαχοι που χάνουν τη ζωή τους. Την περασμένη Τρίτη ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 5.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο πραγματικός αριθμός θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χτες ότι τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά, και δεκάδες τραυματίστηκαν στην πόλη Βινίτσια, στην κεντρική Ουκρανία, από πλήγμα 3 ρωσικών πυραύλων «Kalibr» που εκτοξεύτηκαν από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα.

Από την άλλη πλευρά ο Γ. Βαργκάνοφ, στέλεχος της ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, ανέφερε ότι η επίθεση στη Βινίτσια χτύπησε τη «Λέσχη των Αξιωματικών», την οποία οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούσαν για στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο δε φιλορώσος ηγέτης του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, ανέφερε ότι 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν χτες στην ομώνυμη πόλη, από ουκρανικό βομβαρδισμό στάσης λεωφορείου.

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι δύο πλευρές της σύγκρουσης αλληλοκατηγορούνται για υποχρεωτικούς εκτοπισμούς αμάχων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλε την Τετάρτη ότι έως και 1,6 εκατ. άνθρωποι πιθανώς έχουν μεταφερθεί παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία από την Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος. Επικαλούμενο «εκτιμήσεις από διάφορες πηγές», αναφέρει πως από 900.000 έως 1,6 εκατ. Ουκρανοί, ανάμεσά τους 260.000 παιδιά, έχουν μεταφερθεί από την ουκρανική στη ρωσική επικράτεια. Πολλοί εξ αυτών, σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ, οδηγήθηκαν σε «απομονωμένες περιοχές» στη ρωσική Απω Ανατολή.

Η Ουάσιγκτον απαίτησε η Μόσχα να τερματίσει αμέσως «τις συστηματικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης και τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» στις περιοχές που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό ή φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ αξίωσε να επιτραπεί στους Ουκρανούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους να επιστρέψουν σε αυτά.

Από τη μεριά τους οι φιλορωσικές δυνάμεις του Ντονμπάς καταγγέλλουν μαζικές εκτοπίσεις αμάχων από τις πόλεις του Ντονέτσκ που ελέγχει ακόμα το Κίεβο, όπως το Κραματόρσκ, το Σλαβιάνσκ και το Αρτεμόφσκ, και υποχρεωτική μετακίνησή τους προς τη δυτική Ουκρανία.

Την Τετάρτη οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι παρά τα εμπόδια που βάζει το Κίεβο, πάνω από 32.000 άνθρωποι από το Ντονμπάς και άλλες περιοχές της Ουκρανίας κατέφυγαν στη Ρωσία μέσα σε ένα 24ωρο.

Ρωσία: Να αναγνωριστούν «οι υπάρχουσες εδαφικές πραγματικότητες»

Την ίδια ώρα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, δήλωσε χτες ότι μια μελλοντική συμφωνία «θα πρέπει να καθορίζει το καθεστώς της Ουκρανίας ως μιας ουδέτερης, αδέσμευτης και χωρίς πυρηνικά χώρας, η οποία θα πρέπει να αναγνωρίσει τις υπάρχουσες εδαφικές πραγματικότητες, συμπεριλαμβανομένου του υφιστάμενου καθεστώτος της Κριμαίας, όπως επίσης των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

Καθώς η Μόσχα επιχειρεί να σταθεροποιήσει αυτές τις «εδαφικές πραγματικότητες» στις περιοχές που ελέγχουν τα στρατεύματά της, ο ηγέτης της φιλορωσικής διοίκησης στην περιφέρεια της Ζαπορίζια (το 70% της περιφέρειας ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις) ανακοίνωσε ότι ένα δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Πρόσθεσε δε ότι μέσα στις επόμενες δύο με τρεις μέρες θα αποφασιστεί η διαδικασία για τη διεξαγωγή τους, ακόμα και το σχέδιο του ψηφοδελτίου, καθώς και ότι, όπως εκτιμάται, στις «απελευθερωμένες» περιοχές της περιφέρειας ζουν περίπου 700.000 - 800.000 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επεκτείνει την απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης ρωσικών διαβατηρίων σε όλη την Ουκρανία, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να αρνείται να αναγνωρίσει διαβατήρια που χορηγούνται από τη Ρωσία σε πολίτες της Ουκρανίας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, τέλος, συνεχίζονται τα παζάρια των προηγούμενων ημερών γύρω από τα θέματα των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού (μετά την τετραμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη), καθώς και το ζήτημα του αποκλεισμού του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία. Χωρίς να προκύπτει κάποια νέα εξέλιξη χτες, και για τα δύο ζητήματα υπήρχαν μια σειρά τοποθετήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, με αναγνώριση «θετικών βημάτων» αλλά και με επισημάνσεις ότι ακόμα «μένει να απαντηθούν ερωτήματα» και «να γίνει πολλή δουλειά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου