Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Καραβιές... και φόβοι


Καραβιές...  

Καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για έναν ψυχρό χειμώνα και το ενδεχόμενο «καρδιακό» της οικονομίας της από τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου, τα περισσότερα κράτη - μέλη έχουν αρχίσει μια συστηματική προσπάθεια εξοικονόμησης Ενέργειας, ώστε να αυξηθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, καθηγητής ενεργειακής πολιτικής του ΕΜΠ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη δυνατότητα διασφάλισης ενεργειακής επάρκειας μέσω του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, αλλά αυτό θα συμβεί «στην περίπτωση που υπάρχουν τα καράβια αυτά - το λέω αυτό διότι αν όλη η Ευρώπη ψάχνει υγροποιημένο φυσικό αέριο, είναι πολύ δύσκολο τα δρομολογημένα σε εμάς καράβια τελικά να φτάσουν στη Ρεβυθούσα». Κι άλλοι αναλυτές έχουν εκφράσει τον φόβο τους ότι τους επόμενους μήνες, έτσι όπως τρέχουν οι εξελίξεις, θα σημειωθούν διαγκωνισμοί για τα καράβια που θα είναι φορτωμένα με LNG.

... και φόβοι

Οι φόβοι αυτοί δεν είναι καθόλου αβάσιμοι, δεδομένου ότι και πέρυσι το φθινόπωρο οι καραβιές με το αμερικανικό LNG άρχισαν να κατευθύνονται περισσότερο στην Κίνα και την Ασία, καθώς οι τιμές εκεί ήταν υψηλότερες απ' ό,τι στην Ευρώπη. Και, φυσικά, πώς να ξεχάσει κανείς τις δημόσιες και στυγνές παραδοχές στελεχών των μυστικών υπηρεσιών των κρατών του ευρωατλαντικού μπλοκ, στις αρχές της πανδημίας, που πανηγύριζαν ότι κατάφερναν να κλέψουν φορτία με μάσκες και άλλο υγειονομικό υλικό από συμμάχους τους; 'Η τα αεροπλάνα, φορτωμένα επίσης με υγειονομικό υλικό, που άλλαζαν προορισμό ενώ βρίσκονταν στον αέρα; Στον «όμορφο κόσμο» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δεν υπάρχει χώρος για ευγένειες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου