Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Νέο πακέτο αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία - Ρωσικά πλήγματα σε υποδομές

 
Νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο
ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο, ύψους 270 εκατ. δολαρίων. Από αυτά, τα 175 εκατ. δολάρια αφορούν σε εξοπλισμό από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, ενώ τα υπόλοιπα 95 εκατ. δολάρια αφορούν σε νέες παραγγελίες στις αμερικανικές στρατιωτικές βιομηχανίες.

Το νέο πακέτο, το οποίο είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες μέρες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 4 επιπλέον πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς HIMARS και πρόσθετα πυρομαχικά για αυτά (ανεβάζοντας σε 16 τον συνολικό αριθμό των HIMARS που διαθέτουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο), 36.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, στρατιωτικά οχήματα κ.ά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρώτης χρήσης κονδυλίων του κρατικού προγράμματος «Πρωτοβουλία Στρατιωτικής Ενίσχυσης για την Ουκρανία» (USAI), θα διατεθούν 95 εκατ. δολάρια στη στρατιωτική βιομηχανία για να παρασχεθούν στο Κίεβο 580 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) «Phoenix Ghost».

Καθώς αυξάνεται συνεχώς η ροή ΝΑΤΟικών όπλων στην Ουκρανία, με ιδιαίτερη έμφαση σε συστήματα πυροβολικού με μεγάλο βεληνεκές (όπως οι HIMARS) μεγαλώνοντας τους κινδύνους κλιμάκωσης και γενίκευσης της σύγκρουσης, επισημαίνεται ότι το πακέτο που ανακοινώθηκε είναι το 16ο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο από τον Αύγουστο του 2021.

Από την αρχή της προεδρίας Μπάιντεν μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει 8,2 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ακόμα περισσότερα όπλα ζητά ξανά το Κίεβο
 

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», ζήτησε ακόμα περισσότερα όπλα.

Αναφερόμενος στα πυραυλικά συστήματα (HIMARS) που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, είπε ότι «μολονότι κάνουν τη διαφορά, είναι πολύ λιγότερα από όσα χρειάζεται η χώρα του για να αναστρέψει την πορεία του πολέμου. Ζήτησε επίσης την αποστολή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, για την αντιμετώπιση των ρωσικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολ. Ρέζνικοφ, σε δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες είχε πει ότι χρειάζονται 50 συστήματα HIMARS για να ανακοπεί η σταδιακή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων και περίπου 100 για να μπορέσει το Κίεβο να περάσει στην αντεπίθεση.

Κατά τα άλλα, ο Ζελένσκι τάχθηκε κατά μιας κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, λέγοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη χωρίς την ανάκτηση των χαμένων εδαφών, απλώς θα παρέτεινε τον πόλεμο. «Το πάγωμα των συγκρούσεων με τη Ρωσία σημαίνει μια παύση που θα δώσει στη Ρωσική Ομοσπονδία ένα διάλειμμα για ξεκούραση», γράφει η «Washington Post», επικαλούμενη δηλώσεις του Ζελένσκι.

Ρωσικά πλήγματα σε στρατιωτικές υποδομές και υποδομές μεταφορών

Την ίδια ώρα, καθώς αυξάνονται οι αποστολές ΝΑΤΟικών όπλων στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν χτυπήματα σε στρατιωτικές υποδομές και υποδομές μεταφορών.

Σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη της περιοχής Κιρόβοχραντ, 13 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και σιδηροδρομικές υποδομές στην περιοχή, ενώ από τα πλήγματα προκλήθηκαν προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας Ο Ουκρανός κυβερνήτης ανέφερε ότι από τα ρωσικά χτυπήματα σκοτώθηκε ένας Ουκρανός στρατιώτης και άλλοι 9 τραυματίστηκαν, ενώ σκοτώθηκαν επίσης 2 φρουροί σε υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ουκρανική πλευρά καταγγέλλει επίσης -στον απόηχο της χθεσινής υπογραφής της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα- ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, με πυραύλους κρουζ Kalibr.

Ανακοίνωση του Ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι με τα πλήγματα αυτά «ο Πούτιν έφτυσε κατά πρόσωπο τον ΟΗΕ και την Τουρκία», ενώ «εξωφρενικό» χαρακτήρισε το χτύπημα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο.

1 σχόλιο:

  1. "Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού", σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό,...
    "Χτυπήσαμε πολεμικά πλοία του ουκρανικού ναυτικού, που βρίσκονταν στο εμπορικό λιμάνι της Οδησσού" απαντάνε οι Ρώσοι.
    Ποιός λέει αλήθεια;
    Εγινε κοτζάμ "Συμφωνία" για τα σιτηρά, και δεν υπήρξε πρόνοια για σαφή διαχωρισμό της διακίνησής τους από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις;
    Τι δουλειά είχαν τα ουκρανικά πολεμικά πλοία μέσα στο εμπορικό λιμάνι, αν ισχύει ρωσσικός ισχυρισμός;
    Τι υποκρύπτει ο ασαφής όρος "υποδομές", όπως ισχυρίζονται οι Ουκρανοί; Υπήρχαν, η δεν υπήρχαν πολεμικά μέσα στο λιμάνι;
    Προφανώς και η "Συμφωνία για τα σιτηρά" δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια πλευρά των εχθροπραξιών σε αυτό τον πόλεμο. Στο επίπεδο της Προπαγάνδας.
    Θα σκουληκιάσει το σιτάρι στα σιλό. Χλωμό το βλέπω να πουληθεί δια θαλάσσης.
    Εκτός αν μας δουλεύουν και οι δύο.... μαζί και οι ΟΗΕ/Τούρκοι.
    Τα υποδείγματα ...."αξιοπιστίας"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου