Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

«Δίχως ταβάνι» ο λογαριασμός στους λαούς...

 
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 Καθώς ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και ο άμεσα συνδεδεμένος με αυτόν «ενεργειακός πόλεμος» λειτουργούν ως καταλύτης που ενισχύει προϋπάρχουσες τάσεις και σημάδια που δείχνουν προς την κατεύθυνση της εκδήλωσης μιας νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι αστικές κυβερνήσεις σπεύδουν για μια ακόμα φορά να φορτώσουν τη λυπητερή πάνω στις πλάτες των λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώνονται συνεχώς νέες αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια Ενέργειας, καθώς και επιβολή «εξοικονομήσεων» - περικοπών στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών στη θέρμανση, την ίδια ώρα που μοιράζονται νέα προκλητικά «πακέτα διάσωσης» μεγάλων ενεργειακών ομίλων.

Βρετανία: Αύξηση 80% στα τιμολόγια του ρεύματος

Στη Βρετανία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Ofgem ανακοίνωσε την Παρασκευή αύξηση των τιμολογίων ρεύματος κατά 80% από την 1η Οκτώβρη, αναπροσαρμόζοντας το σχετικό ανώτατο πλαφόν.

Οπως επισημαίνει η Ofgem, αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο νοικοκυριό που πλήρωνε 1.970 στερλίνες ετησίως για ηλεκτρικό ρεύμα, θα πληρώνει 3.549 στερλίνες από τον Οκτώβρη!

Η ρυθμιστική αρχή «προειδοποιεί» μάλιστα ότι «οι τιμές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν σημαντικά μέσα στο 2023»... Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το αντίστοιχο ετήσιο κόστος θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τις 6.000 στερλίνες την άνοιξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία «τρέχει» ήδη με 10%, εξανεμίζοντας τα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα, ενώ στελέχη της αμερικανικής τράπεζας Citi προέβλεψαν ότι αναμένεται να φτάσει το 18% στις αρχές του 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχονται συζητήσεις και υποσχέσεις για ενισχύσεις - ψίχουλα, με στόχο τη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας.

Ερευνα του πανεπιστημίου του Γιορκ, που συνυπολογίζει τα μέχρι σήμερα κυβερνητικά μέτρα «στήριξης», προβλέπει ότι τα 2/3 των νοικοκυριών της Βρετανίας - 18 εκατομμύρια οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 45 εκατομμύρια ανθρώπους - θα βρεθούν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας μέχρι τον Γενάρη, εξαιτίας των τεράστιων αυξήσεων στα τιμολόγια Ενέργειας.

Τις πολύμορφες συνέπειες αυτού του εφιάλτη αποτυπώνει και επιστολή της ηγεσίας του βρετανικού συστήματος Υγείας (NHS) προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι η ενεργειακή φτώχεια φέρνει στον ορίζοντα τον κίνδυνο «ανθρωπιστικής κρίσης», καθώς ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί κινδυνεύουν να είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν ανάμεσα στη θέρμανση του σπιτιού τους ή τη διατροφή τους αυτόν τον χειμώνα. Οπως προειδοποιεί η επιστολή, στο ήδη εξουθενωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας - από την πολιτική που το άφησε αθωράκιστο μέσα στην πανδημία - η προσθήκη της αύξησης της φτώχειας, της έλλειψης θέρμανσης και κατάλληλης διατροφής θα οδηγήσει σε άνοδο των ασθενειών και της θνησιμότητας.

Γερμανία: Μέτρα «λιτότητας» στη θέρμανση μετά τα νέα χαράτσια

Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) στην τελευταία έκθεσή της αναφέρει πως «η πιθανότητα να μειωθεί το ΑΕΠ το ερχόμενο χειμερινό εξάμηνο έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στην αγορά φυσικού αερίου», ενώ εκτιμά επίσης ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να φτάσει σε «μια τάξη μεγέθους 10%» το φθινόπωρο (προσεγγίζει ήδη το 8%). «Το ρίσκο ανόδου του πληθωρισμού είναι υψηλό, ιδιαίτερα σε περίπτωση πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία», προσθέτει.

Και στην «ατμομηχανή» της ΕΕ, η κυβέρνηση συνασπισμού του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Ο. Σολτς σπεύδει να φορτώσει τα βάρη στον λαό. Μέσα στη βδομάδα - μετά τις προηγούμενες ανακοινώσεις για επιβολή νέων χαρατσιών στην κατανάλωση φυσικού αερίου - ανακοινώθηκε η επιβολή περικοπών στις παροχές θέρμανσης και ζεστού νερού σε δημόσια κτίρια και χώρους δουλειάς μέσα στο γερμανικό καταχείμωνο.

Μεταξύ άλλων, από 1η Σεπτέμβρη και για όλο τον χειμώνα η θέρμανση σε γραφεία και δημόσια κτίρια θα περιοριστεί στους 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ - όπως είχε ζητήσει προηγουμένως η μεγαλοεργοδοσία - σε χώρους δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι ασκούν έντονη χειρωνακτική εργασία η θέρμανση θα περιοριστεί στους μόλις 12 βαθμούς!

Σταματά επίσης η θέρμανση σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. διάδρομοι), το ζεστό νερό για το πλύσιμο χεριών στα κοινόχρηστα μπάνια, τα καταστήματα που θερμαίνονται θα πρέπει να έχουν κλειστές πόρτες, απαγορεύεται ο νυχτερινός φωτισμός των κτιρίων, ενώ οι φωτεινές επιγραφές θα σβήνουν το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά τα ενοικιαζόμενα σπίτια και διαμερίσματα, η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να αποφασίσουν αυτοβούλως τη μείωση της θέρμανσης κάτω από τις ελάχιστες θερμοκρασίες που προβλέπονται από τα συμβόλαια. Για τα υπόλοιπα σπίτια η κυβέρνηση απευθύνθηκε στην «υπευθυνότητα των νοικοκυριών»...

Στο μεταξύ, με φόντο την παραπέρα όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας, «ανησυχίες» στο Βερολίνο προκαλεί και η νέα ανακοίνωση του ρωσικού ομίλου «Gazprom» ότι θα διακόψει ξανά τη λειτουργία του ρωσο-γερμανικού αγωγού «Nord Stream 1» για εργασίες συντήρησης, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτέμβρη.

Στο πλαίσιο αναζήτησης εναλλακτικών για τον ενεργειακό εφοδιασμό των γερμανικών μονοπωλίων, ο καγκελάριος Ο. Σολτς μετέβη για τρεις μέρες στον Καναδά, δίχως ωστόσο να εξασφαλίσει απτά αποτελέσματα για την εισαγωγή καναδικού LNG. Σε κάθε περίπτωση, γερμανικά μονοπώλια υπέγραψαν σημαντικές συμφωνίες για μελλοντική εισαγωγή καναδικού «πράσινου» υδρογόνου («Eon» και «Uniper») και για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης («Mercedes Benz» και «Volkswagen»).

Στο φόντο αυτό επίσης, καταγράφονται και ενδοκυβερνητικές διαφοροποιήσεις για το θέμα της μοιρασιάς των τεράστιων «μποναμάδων» προς τα ενεργειακά μονοπώλια από το «έκτακτο» τέλος φυσικού αερίου ύψους 2,419 σεντ/kWh που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, φορτώνοντας το 90% της αύξησης του κόστους αγοράς Ενέργειας στους καταναλωτές. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) ζητούν από τον Πράσινο υπουργό Οικονομίας Ρ. Χάμπεκ «αλλαγές» στο χαράτσι, προκειμένου τα έσοδα από αυτό να μην κατευθύνονται σε εταιρείες που είναι «οικονομικά υγιείς». Ο ίδιος ο Χάμπεκ παρατήρησε ότι «δεν είναι ηθικά σωστό όσοι έχουν κερδίσει πολλά χρήματα να ζητούν από τους καταναλωτές επιπλέον βοήθεια»...

«Ντόμινο» σε όλη την Ευρώπη

Τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία αναμένεται να επιδράσουν και στην Ελβετία, η οποία το καλοκαίρι εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα χάρη στους εκατοντάδες υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ωστόσο τον χειμώνα εισάγει ρεύμα από Γερμανία και Γαλλία. Η Ελβετία, η οποία δεν διαθέτει δεξαμενές φυσικού αερίου στο έδαφός της, εισάγει τον χειμώνα ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στη Γερμανία και στη Γαλλία - όπου φέτος αρκετοί πυρηνικοί αντιδραστήρες παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Στην Ισπανία, αντίστοιχα μέτρα «εξοικονόμησης» Ενέργειας με αυτά της Γερμανίας ανακοίνωσε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Π. Σάντσεθ, εξασφαλίζοντας αυτή τη βδομάδα την επικύρωσή τους στη Βουλή.

Περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου αναζήτησε στο τέλος της βδομάδας και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, που μετέβη στην Αλγερία, συνοδευόμενος από δεκάδες στελέχη γαλλικών μονοπωλίων από την Ενέργεια και άλλους κλάδους.

Η Τσέχικη Προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, «για να συζητηθούν συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κατάστασης», όπως ανέφερε ο Τσέχος πρωθυπουργός Π. Φιάλα.

Στο μεταξύ, την ώρα που εντείνεται η αντιπαράθεση ΕΕ - Ρωσίας, η «Εθνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας» της Ουγγαρίας εξέδωσε άδεια επέκτασης του πυρηνικού εργοστασίου στην πόλη Πακς, με κατασκευή πέμπτου και έκτου πυρηνικού αντιδραστήρα από το ρωσικό μονοπώλιο «Rosatom».


Δ. Ορφ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου