Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

«Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι...»


Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, θεωρώντας επίσης αναγκαίο στο σχετικό αίτημα, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, να συμπεριληφθούν σαφώς τόσο η υπόθεση της παρακολούθησης δημοσιογράφων όσο και η υπόθεση «συνακροάσεων-υποκλοπών» στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες και συγκεκριμένα στοιχεία ήδη από το 2016 με πιο πρόσφατη αυτή τον Απρίλη του 2022.

Είναι σαφές ότι η πρόταση της ΝΔ για μια δεκαετή επέκταση του χρόνου διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής, δεν αποσκοπεί στην ανάδειξη των διαχρονικών ευθυνών όλων των κυβερνήσεων, αλλά έχει ως μοναδικό στόχο να βγει η κυβέρνηση της ΝΔ απ’ τη δύσκολη θέση του υπόλογου για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα». 

Όλο και περισσότερο γίνεται καθαρό ότι η βασική και κύρια πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων δεν είναι άλλη από την διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που νομιμοποιεί και διευκολύνει πρακτικές παρακολουθήσεων, οδηγώντας στην αλματώδη αύξηση των εισαγγελικών διατάξεων για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Το πλαίσιο αυτό αξιοποιεί έννοιες «λάστιχο», όπως η «εθνική ασφάλεια», η «δημόσια τάξη», το «δημόσιο συμφέρον» που ερμηνεύονται κατά το δοκούν. Είναι αυτό το πλαίσιο, το οποίο εδώ και χρόνια καταγγέλλει και καταψηφίζει το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Η αδιαμφισβήτητη, λοιπόν, προτεραιότητα στην διαλεύκανση όλων των καταγγελιών για τις απαράδεκτες παρακολουθήσεις πάει μαζί με την ανάγκη κατάργησης όλης αυτής της νομοθεσίας, του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου των ευρωενωσιακών οδηγιών και των διακρατικών συμφωνιών -πολλά από τα οποία έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία- που έχει οδηγήσει στο σημερινό έκτρωμα σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών.

Γιατί αποτελεί τεράστια υποκρισία κάποιος να «διαρρηγνύει τα ιμάτια» του για τις υποκλοπές και την ίδια ώρα να κάνει ότι δεν ξέρει για όλο αυτό το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, για τη σαπίλα που αναβλύζει από τους διάφορους μηχανισμούς του αστικού κράτους, τις διασυνδέσεις με ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και αυτό αφορά τόσο την κυβέρνηση της ΝΔ, που προσπαθεί να συσκοτίσει τις πολιτικές της ευθύνες για το σκάνδαλο όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που κάνουν πως πέφτουν απ’ τα σύννεφα. Όλοι τους κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και είτε άφησαν ανέγγιχτο είτε ακόμη ενίσχυσαν το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, ενσωματώνοντας αντίστοιχες οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ και συνάπτοντας αντίστοιχου περιεχομένου διακρατικές συμφωνίες .

Θυμίζουμε μόνο το εξής ζήτημα, ότι με τον Ποινικό Κώδικα που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τροποποίησε σχετικό άρθρο μετατρέποντας την υποκλοπή επικοινωνιών και τη χρήση προϊόντων της από κακούργημα σε πλημμέλημα!

Καμιά νομιμοποίηση λοιπόν δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο. Αντίθετα πρέπει σήμερα να δυναμώσει η πάλη για την ανατροπή του, η συμπόρευση με το ΚΚΕ τη μόνη δύναμη που σταθερά έχει εναντιωθεί στο συνολικό αυτό πλαίσιο και μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο Κύριλλος Παπασταύρου είναι μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Τα Νέα του Σαββατοκύριακου»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου