Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Τώρα οικονομική ενίσχυση για τους φαντάρους


Την ίδια στιγμή που σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων προετοιμάζεται το έδαφος για νέες μεγάλες θυσίες των εργαζομένων και της νεολαίας, στο φόντο του «δύσκολου χειμώνα», της ακρίβειας που έρχεται πιο απειλητική «να αλλάξει βάρδια» το «εύκολο» καλοκαίρι, τη στιγμή που ένας στους δύο δεν έκαναν ούτε μια μέρα διακοπές, εμείς και οι οικογένειές μας φορτωνόμαστε το ασήκωτο βάρος του κόστους της στρατιωτικής θητείας.

Το κόστος της θητείας μας ξεκινά πριν καλά καλά παρουσιαστούμε, είναι πολύ υψηλό και αποτελεί αιμορραγία για όλους μας. Οι υπολογισμοί ξεκινάνε για τους περισσότερους νωρίς. Προσπαθούμε να τα καταφέρουμε επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τα σπίτια μας, γίνονται οι οικονομίες, ετοιμάζονται τα «λεφτά της άκρης», προγραμματίζεται το μεροκάματο της σεζόν, κάθε τρόπος να φτιαχτεί ένα ταμείο.

Ο,τι υπολογισμό και προϋπολογισμό και να κάναμε, ό,τι και να βάλαμε στην άκρη, είναι ανέφικτη πλέον για πολλούς φαντάρους η κάλυψη ακόμα και των απαραίτητων αναγκών τους για την καθημερινότητα. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι ατομικό, αλλά αφορά στον έναν ή στον άλλο βαθμό τους περισσότερους φαντάρους.

Με μια πρόχειρη συζήτηση με νεοσύλλεκτους συναδέλφους προκύπτει ότι για την αναγκαία στρατιωτική ένδυση για την εμφάνιση του κάθε στρατιώτη δαπανήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 150 - 200 ευρώ! Αυτό γιατί κατά την κατάταξη η υπηρεσία προμηθεύει μόνο 2 μπλουζάκια, 1 εσώρουχο, 1 φανέλα, 2 κάλτσες και 2 παραλλαγές για 12 μήνες! Αμέσως μετά προστίθενται τα απαραίτητα είδη υγιεινής, αφρόλουτρα, μαντηλάκια, χαρτιά υγείας, ξυραφάκια, που δεν δίνονται ούτε συμβολικά, όπως τα ρούχα. Εξοδα που δεν είναι «μια κι έξω», έχουν μηνιαίο αποτύπωμα.

Τα έξοδα διαβίωσης όμως αφορούν όλη την καθημερινότητα μέσα στο στρατόπεδο. Ενδεικτικά:

-- Σε πολλά στρατόπεδα της Ρόδου δεν υπάρχει δωρεάν διαθέσιμο πόσιμο νερό, με μόνη επιλογή τα εμφιαλωμένα από το ΚΨΜ στα 0,20 λεπτά... Ακόμα και στο διάλειμμα της εκπαίδευσης για να πιούμε νερό πρέπει να έρθει «delivery» το ΚΨΜ και να βγάζουμε 20λεπτα όλοι από τις τσέπες δυο και τρεις φορές για να ξεδιψάσουμε. Με το νερό λοιπόν να περνάει από την τσέπη και τη στρατιωτική εκπαίδευση να πραγματοποιείται καλοκαιρινούς μήνες, καύσωνα, το κόστος είναι πάνω από 70 ευρώ τον κάθε καλοκαιρινό μήνα μόνο για πόσιμο νερό!

-- Ακόμα και για να πλύνουμε τα ρούχα μας χρειάζεται να πληρώσουμε, αφού στα λίγα στρατόπεδα που διαθέτουν πλυντήρια κάποιες διοικήσεις μάς χρεώνουν 4 ευρώ το κάθε πλύσιμο, δηλαδή το 50% του μηνιαίου «μισθού» που μας δίνει το κράτος. Για όσα στρατόπεδα δεν διαθέτουν πλυντήρια, οι φαντάροι οδηγούμαστε έξω, στα ιδιωτικά, με το κόστος να φτάνει τα 7,5 και τα 10 ευρώ κάθε φορά. Με δυο λόγια, μόνο για πλυντήριο ένας φαντάρος χρειάζεται 12 ευρώ τον μήνα, στην περίπτωση που διαθέτει η μονάδα του, και πάνω από 23 ευρώ τον μήνα αν πάει σε ιδιωτικό μαγαζί.

-- Τα ΚΨΜ («Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδας») όχι μόνο δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο την ανάγκη ψυχαγώγησής μας, αντίθετα έχουν μετατραπεί σε σημείο πηγής εσόδων για τα στρατόπεδα. Ακόμα και στρατιώτες που δεν επισκέπτονται συχνά το ΚΨΜ σε μια σειρά είδη θα ξοδέψουν από τα χρήματά τους, για έναν καφέ, αναψυκτικό, ένα σάντουιτς (τη μέρα που οι μερίδες του φαγητού είναι λιγοστές), τσιγάρα, με τα χρήματα να φεύγουν κάτω από τις όχι αμελητέες τιμές. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα διακριτικά, τα εθνόσημα και υλικά απαραίτητα για τα ΣΠΕΝ, όπως εξαρτήματα παραλλαγής, φούμο κ.λπ., υποχρεωνόμαστε να τα αγοράσουμε από την τσέπη μας!

-- Ιδια η κατάσταση και με το κόστος των μετακινήσεών μας στις άδειες. Τα έξοδα μετακίνησης στην άδεια είναι ένα σημαντικό κόστος για εμάς τους φαντάρους. Ο στρατός δίνει δικαίωμα ενός δωρεάν εισιτηρίου (πήγαινε - έλα) από τον τόπο κατοικίας σου μέχρι την πόλη του στρατοπέδου για τους 12 μήνες θητείας! Την ίδια στιγμή που από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης ακούμε για συνεχείς αυξήσεις - φωτιά στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, αφήνουν τους φαντάρους «να κόψουν το κεφάλι τους να βρούνε τρόπο» για να πάνε στην άδεια στο σπίτι τους.

Κάπως έτσι οι στρατιώτες, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο. Χαρακτηριστικά, η μετακίνηση από Ρόδο προς Αθήνα κοστίζει για τον φαντάρο περίπου 140 ευρώ μόνο για να πάει και να επιστρέψει από την άδειά του, και μόνο αν ταξιδέψει με τα πονεμένα καράβια, που σου τρώνε και τη μέρα της άδειας λόγω χρόνου ταξιδιού!

Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να πούμε πολλά ακόμα. Στα μάτια όλων μας επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη διαβίωσή μας αφορά κάθε πλευρά της ζωής στη θητεία.

-- Η «έξοδος» για έναν φαντάρο είναι αναγκαία, αφού αποτελεί μια απαραίτητη «ανάσα», ένα διάλειμμα. Με την κοροϊδία που αποκαλούν «μισθό», των 8,62 ευρώ τον μήνα, για πάρα πολλούς φαντάρους γίνεται απαγορευτική ακόμα και μια βόλτα για να καθαρίσει το μυαλό από τις υπηρεσίες. Στη Ρόδο μπορούμε να πάρουμε πρακτικά για όλο τον μήνα 2 σουβλάκια ή 3 καφέδες, αφήνοντας στην άκρη τον παραπάνω λογαριασμό, που έτσι κι αλλιώς ούτε για πλάκα δεν καλύπτεται με το αστείο των 8 ευρώ. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι πολλοί να αναγκάζονται να παραμένουν μέσα στα στρατόπεδα τις μέρες που είναι «εξοδούχοι».

Τα προβλήματα, το άγχος και ο προβληματισμός σε πολλά παιδιά στα στρατόπεδα είναι έκδηλα, οι συζητήσεις για την οικονομική κατάσταση πολλές, τα τηλέφωνα στους γονείς και η στιγμή που μαγκωμένα ζητάνε κάτι παραπάνω, ενώ ξέρουν τα ζόρια, επίσης.

Τα παραπάνω μας δημιουργούν αγανάκτηση όταν πληροφορούμαστε από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι την ίδια στιγμή που εμείς τη βγάζουμε με το ζόρι και μέσα στα προβλήματα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ για το 2021, δαπάνησε σε εξοπλισμούς το 3,76% του ΑΕΠ, κοντά 7,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τη μία πρωτιά μετά την άλλη στο σύνολο των 30 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, αναλογικά πάνω και από τις ΗΠΑ. Το ίδιο το ΝΑΤΟ μάλιστα υπολογίζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι κάθε κάτοικος της χώρας, επομένως και οι φαντάροι με τις οικογένειές τους, το 2021 πλήρωσαν 664 δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ. Τα παραπάνω ποσά με βάση εκτιμήσεις για το 2022 θα είναι αυξημένα, κατά πολύ μάλιστα.

Ομως προκύπτουν κάποια εύλογα συμπεράσματα:

Πώς γίνεται μια χώρα πρωταθλήτρια στις στρατιωτικές δαπάνες να έχει τους νέους που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις της σε αυτήν την κατάσταση;

Φυσικά η απάντηση βρίσκεται ακριβώς στον ρόλο, στον χαρακτήρα και στον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των σχεδίων προώθησης των οικονομικών σχεδιασμών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή.

Ετσι εξηγείται πώς βρίσκονται τα δισ. ευρώ για εξοπλισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, αλλά για την ένδυση και τις υποδομές για τη θητεία των στρατευμένων υπάρχει μόνο το «και ευχαριστώ να λες που σου δίνουμε και αυτά».

Οι φαντάροι όμως όλη αυτήν την περίοδο παίρνουμε ένα μάθημα. Οπως στη ζωή, έτσι και στη θητεία, χωρίς την προσπάθεια του καθενός τίποτα δεν κατακτιέται, πολύ περισσότερο τίποτα δεν χαρίζεται. Μόνο με ψηλά το κεφάλι μπορούμε να εξασφαλίζουμε ακόμα και τα αυτονόητα για την επιβίωσή μας.

Το μόνο που μας δίνει δύναμη είναι η αλληλεγγύη μεταξύ μας, η προσπάθεια να στηρίζει ο ένας τον άλλον. Η προσπάθεια, μέσα και από τις διεκδικήσεις μας, να μην περνάει κανείς συνάδελφος «μαύρη θητεία», είτε σε οικονομικό επίπεδο, είτε σε ψυχολογικό, είτε σε επίπεδο υπηρεσιών και συμπεριφορών. Είναι το σημαντικότερο «όπλο» για να βγει η θητεία.

Ετσι καταφέραμε να στηθούν κάποιοι δωρεάν ψύκτες, έτσι καταφέραμε να υπάρχει δωρεάν κίνηση στις εξόδους για να μπορούν όλοι να βγουν, έτσι καταφέραμε να μη βάλουμε εμείς το χέρι στην τσέπη για καθαριότητα ή άλλα αναλώσιμα, και έτσι, με την αλληλεγγύη μας, καταφέρνουμε να μην αισθάνεται κανένας νέος μόνος απέναντι σε αυτήν την κατάσταση.

Μόνο με διεκδίκηση και αλληλεγγύη για ό,τι πραγματικά χρειάζεται μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινη και αξιοπρεπής η θητεία μας. Γιατί τα πολιτικά μας δικαιώματα δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων, όπως προσπαθούν να μας πείσουν ορισμένοι από την πρώτη μέρα.

Οι θέσεις, οι προτάσεις και οι διεκδικήσεις του ΚΚΕ είναι η απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα στρατόπεδα, ενώ ταυτόχρονα η στήριξη που μας δίνει είναι μεγάλης σημασίας και σε αυτήν την ιδιαίτερη φάση της ζωής μας.

Οι φαντάροι, με την αλληλεγγύη, τις διεκδικήσεις μας και το ΚΚΕ δίπλα μας, μπορούμε να περάσουμε μια θητεία με δικαιώματα και το κεφάλι ψηλά!


Βαγγέλης ΜΑΓΝΗΣΑΛΗΣ
Στρατιώτης ΥΓ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου