Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
30/08/1871

Γεννιέται ο Νεοζηλανδικής καταγωγής Βρετανός φυσικός και χημικός Έρνεστ Ράδερφορντ, που το 1908 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας.

30/08/1918

Πραγματοποιείται δολοφονική απόπειρα κατά του Β. Ι. Λένιν, οργανωμένη από τους εσέρους. Ο ηγέτης της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης πυροβολείται και τραυματίζεται λίγο μετά την ομιλία του στους εργάτες του εργοστασίου «Σφυρί και Δρεπάνι» στη Μόσχα. Δράστης ήταν η Φάνια Κάπλαν. 

Δολοφονική απόπειρα κατά του Β. Ι. Λένιν

30/08/1929

Η αστυνομία διενεργεί επιδρομή στα γραφεία και τυπογραφεία του Ριζοσπάστη και της Νεολαίας (εφημερίδας της ΟΚΝΕ), κάνει κατασχέσεις και προχωρά σε συλλήψεις. Ταυτόχρονα απαγορεύει το φύλλο του Ριζοσπάστη της 1 Σεπτέμβρη.

30/08/1932

Ο Χέρμαν Γκέρινγκ, στενός συνεργάτης του Χίτλερ, εκλέγεται πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

30/08/1935

Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας και αγωνιστής Ανρί Μπαρμπύς. Συνδέθηκε με την Ελλάδα, υπήρξε ένθερμος υποστηριχτής της Οχτωβριανής Επανάστασης, ταξίδεψε πολλές φορές στην ΕΣΣΔ κι έγραψε τη βιογραφία του Στάλιν. 

Όταν ο Α. Μπαρμπύς κατήγγειλε τη τρομοκρατία στην Ελλάδα

30/08/1936

Αρχίζει κύμα μαζικών συλλήψεων από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Ως την 1η Οκτώβρη στάλθηκαν στα νησιά της εξορίας 700 περίπου αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές. Στις 19 Σεπτέμβρη συνελήφθη και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης. 

Κύμα μαζικών συλλήψεων

30/08/1937

Δολοφονείται, στην Ακροναυπλία ο κομμουνιστής δάσκαλος Π. Σταυρίδης. 

 Η δολοφονία του κομμουνιστή δάσκαλου Παύλου Σταυρίδη στην Ακροναυπλία και ο πραγματικός στόχος

Δολοφονείται στην Ακροναυπλία ο κομμουνιστής δάσκαλος Π. Σταυρίδης

30/08/1944

Με την είσοδο του σοβιετικού στρατού στο Βουκουρέστι ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Ρουμανίας από το ναζιστικό ζυγό και το φασιστικό καθεστώς Αντονέσκου.

Η νέα νίκη του Κόκκινου Στρατού σήμανε την κατάρρευση της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής στα Βαλκάνια. 

Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στο Βουκουρέστι

30/08/1948

Μετά την κατάληψη του Γράμμου ο κυβερνητικός στρατός (δύναμη 25.000, υποστηριζόμενη από αεροπορία και άρματα μάχης) εξαπολύει συνδυασμένη επίθεση κατά του ΔΣΕ στο μέτωπο Βίτσι - Μάλι Μάδι (δύναμη 9.000). Στις 9 - 10 Σεπτέμβρη ο ΔΣΕ περνά ορμητικά στην αντεπίθεση και στις σφραγίζει τη νίκη του, κατατροπώνοντας τον κυβερνητικό στρατό και απωθώντας τον απ’ το Μάλι Μάδι. 

Επίθεση κατά του ΔΣΕ στο μέτωπο Βίτσι - Μάλι Μάδι

30/08/1960

Ο υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Τσάτσος απαγορεύει την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, που θα ανέβαζε ο Κάρολος Κουν στο θέατρο Ηρώδου Αττικού.

30/08/2006

Πεθαίνει ο Αιγύπτιος συγγραφέας Ναγκίμπ Μαχφούζ, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1988.

3 σχόλια:

  1. Ανρί Μπαρμπύς, πρόεδρος της «Επιτροπής προστασίας των θυμάτων του φασισμού και της λευκής τρομοκρατίας», καταγγέλλει, στις 08/01/1929, σε γράμμα του προς την ελληνική κυβέρνηση την τρομοκρατία που ασκείται κατά του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/08/blog-post_504.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέθανε ο Γκορμπατσώφ ! 30/8/2022
    Ενας Γενίτσαρος λιγότερος .... ενα παλιοτόμαρο που δεν πρωταγωνίστησε μονο στο να διαλυθεί το πρώτο εργατικό κράτος στον κοσμο η Σοβιετική Ενωση αλλα εβαλε την υπογραφή του φαρδιά πλατιά στον να είναι σήμερα ο πλανήτης ενα βήμα πριν τον πυρηνικό όλεθρο !
    Στην ομιλία του το καλοκαίρι του 2000 στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, στην Τουρκία («Ρ» 8/10/2000) περιγράφει σε λιγες γραμμές το βρώμικο για την ανθρωπότητα εργο του !
    «Ο στόχος ολόκληρης της ζωής μου ήταν η εξολόθρευση του κομμουνισμού, αυτής της ανυπόφορης δικτατορίας κατά των ανθρώπων.....
    https://laikhexousia.blogspot.com/2022/08/blog-post_31.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης.

      Το όνομα του συνδέθηκε με την τελευταία πράξη της αντεπανάστασης στην Σοβιετική Ένωση. Ηγήθηκε της πολιτικής της περεστρόικα που αποτέλεσε ουσιαστικά πολιτική ανατροπής του σοσιαλισμού, που συντελέστηκε «από τα μέσα και από τα πάνω».

      Τις πολύτιμες υπηρεσίες του τις εξαργύρωσε κερδίζοντας επαίνους από τους καπιταλιστές εντός κι εκτός Ρωσίας, ενώ ο ίδιος ο Γκορμπατσόφ πολλές φορές είχε ομολογήσει ότι σκοπος του ήταν να συμβάλει τα μέγιστα ανατροπή του σοσιαλισμού. 30 χρόνια πλέον μετά την προσωρινή ήττα του σοσιαλισμού, η «προσφορά» του Γκορμπατσόφ ταυτίζεται με τα απανωτά δράματα που έφερε η παλινόρθωση του καπιταλισμού για τους λαούς και την εργατική τάξη της πρώην ΕΣΣΔ και όλου του κόσμου.
      https://www.902.gr/eidisi/kosmos/304860/pethane-o-mihail-gkormpatsof-se-ilikia-91-eton

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου