Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Εντείνονται τα ερωτήματα μετά τις παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του γγ του πρωθυπουργού


Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Οι παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδη, ενισχύουν αυτά τα ερωτήματα.

Από την κυβέρνηση ανέφεραν ότι η αφορμή για την παραίτηση του Π. Κοντολέων αφορά «νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου» και πρόσθεσαν πως «αυτός τον οποίον αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και στο πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ για να γίνει η νόμιμη επισύνδεση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, δήλωσε πως είναι «είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία» να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το «Predator», «σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθησή μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε πως η Βουλή «πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών».

«Εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, θέτοντας «την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας». Ενώ, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «η κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί».

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση του Γρ. Δημητριάδη, κυβερνητικές πηγές ισχυρίστηκαν πως αυτή «κρίθηκε ως η καλύτερη λύση εξαιτίας της τοξικότητας που επικρατεί στην πολιτική ζωή του τόπου, με αφορμή την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του που κατήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, αλλά και άλλων καταγγελιών για παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και με βάση το κακόβουλο λογισμικό "Predator"».

Να υπενθυμίσουμε ότι το όνομα του Γρ. Δημητριάδη αναφερόταν σε δημοσιεύματα που του καταλόγισαν επιχειρηματικές συναλλαγές οι οποίες τον συνέδεαν με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας «Intellexa» που διακινεί το λογισμικό «Predator», μέσω του οποίου γίνονται παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών. Ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης, που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και το συγκεκριμένο λογισμικό, κατήγγειλε επίσης στενές σχέσεις ανθρώπων της «Intellexa» με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω εταιρεία «χαίρει της προστασίας του Μαξίμου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, χαρακτήρισε τις δύο παραιτήσεις «ομολογία ενοχής», που «σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει», ενώ συγκάλεσε για το Σάββατο έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος του. 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι: «Οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα που υπερβαίνει τα διάφορα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τον ρόλο της "Ιφιγένειας" για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες».


 
Ποινική προκαταρκτική έρευνα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για διαρροή στοιχείων από την ΕΥΠ

Ποινική προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει προσωπικά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος. Η έρευνα δεν θα αφορά την ουσία των καταγγελιών για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε «άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα» που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Δηλαδή, η έρευνα θα διενεργηθεί για να αποκαλυφθεί πως διέρρευσε εκτός ΕΥΠ το υλικό των παρακολουθήσεων που φέρεται ότι έγιναν τόσο στον στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

 

4 σχόλια:

  1. Σεπτέμβριος 2019
    Νομοσχέδιο για προστασία προσωπικών δεδομένων πέρασε με ψήφους ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ,ΜΕΡΑ 25,ΒΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
    Ειναι αργά για δάκρυα

    "Ρ"Στα «ψιλά γράμματα» κρύβεται το γενικευμένο και συστηματικό φακέλωμα
    https://www.google.com/.../www.../storyAmp.do%3fid=10462859

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ''ΝΟΜΙΜΗ ΕΠΙΣΥΝΔΕΣΗ'' ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ''ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ''

    «Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση της ''νόμιμης επισύνδεσης'', κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον Ν. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του Γ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο Ν. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

    patrinaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2010 (Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ): 2.281 άρσεις απορρήτου ''για λόγους εθνικής ασφάλειας''
    2018 (Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ):11.113
    2019 (Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά ΝΔ):11.680
    2020 (Κυβέρνηση ΝΔ):13.751
    Ποιοί είναι αυτοί οι λόγοι με τους οποίους οι παραπάνω κυβερνήσεις έστησαν/ανέχτηκαν δίκτυο παρακολουθήσεων;
    Όλοι οι μηχανισμοί παρακολουθήσεων-πρώτα απο όλα ενάντια στους αγώνες του λαού και της νεολαίας-δημιουργήθηκαν, υποστηρίχθηκαν, ψηφίστηκαν, έγιναν ανεκτοί απο όλα τα αστικά κόμματα/κυβερνήσεις.
    Δεν μιλούσε κανείς
    Τώρα όμως πρόκειται για το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του (άρα και για χρήσιμα συστημικά πολιτικά παιχνίδια)
    -Να ερευνηθούν όλες οι καταγγελίες μέχρι το τέλος, να παραιτηθούν όλοι οι υπεύθυνοι και ο Πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη της ΕΥΠ.
    -Το βασικό όμως είναι να ξηλωθεί όλο το"θεσμικό"πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιες πρακτικές, ανεξάρτητα απο πρόσωπα.
    Αλλιώς πρόκειται για κοροιδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου