Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Πώς είδε ο Ελληνικός Τύπος τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα


 Η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα, απασχόλησε τον Ελληνικό Τύπο, την επόμενη μέρα 7 Αυγούστου 1945.


Να τονίσουμε ότι στην πολιτική – κοινωνική επικαιρότητα της χώρας ξεχώριζαν τα γεγονότα που αφορούσαν την «εφαρμογή της Συμφωνίας της Βάρκιζας»  και της προσπάθειας του αστικού συστήματος «να σταθεί στα πόδια τουκαι της τρομοκρατίας που είχε ξεκινήσει σε βάρος των αγωνιστών της αντίστασης .


Η ενημέρωση προερχόταν από Αμερικάνικες και Εγγλέζικες πηγές, ενώ εμφανής είναι η προβολή των δυνατοτήτων του νέου όπλου. Έτσι έχουμε προβολή των δηλώσεων του Χ. Τρούμαν, την εκτίμηση σε ορισμένες απ’ αυτές ότι «έτσι θα τελειώσει γρηγορότερα ο πόλεμος», ενώ δεν υπάρχει αναφορά (αυτό έγινε στις επόμενες μέρες, κυρίως μετά τις 9/8 και εξαιτίας της ύπαρξης σχετικής ενημέρωσης)  για τις ανθρώπινες και υλικές καταστροφές που επέφερε. Επίσης τις επόμενες μέρες μέσω συνεντεύξεων με ειδικούς επιστήμονες γίνεται προσπάθεια να ερμηνευτεί επιστημονικά η όλη υπόθεση .


Και το ταξικό κριτήριο…

Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» (9/8) που μοναδικό ταξικό κριτήριο, αναδεικνύει τη χρήση της ατομικής για σκοπούς διαφορετικούς, δηλαδή την υπεροχή που δίνει στην «δύση» έναντι της ΕΣΣΔ. 


Με τον χαρακτηριστικό τίτλο  «Η ΒΟΜΒΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΒΙΕΤ» τονίζει  , αναφερόμενη στη στάση των εφημερίδων :

«Η ανακάλυψις της βόμβας του ατόμου–  καρπού του «πατρός πάντων»-εκτός του φυσικού συγκλονιστικού αντικτύπου εις όλον τον κόσμο εσημείωσεν ιδιαιτέρως εις την Ελλάδα μερικάς παραδόξους αντιδράσεις. Αι αναρχικαί εφημερίδες «παρεξηγήθηκαν» δια την καταπληκτικήν εφεύρεσιν. Και ή εσίγησαν φανταζόμενοι ότι ημπορούν να σκεπάσουν τον κρότον τοιαύτης εκρήξεως απέδωσαν τον επιστημονικόν άθλον εις τους Ρώσους ερευνητάς. Αλλα πάλιν εφημερίδες εξαίρουσαι, ευλόγως, την σπουδαιότηταν της κατακτήσεως και την αχανήν προοπτικήν που ανοίγει εις την ανθρώπινην δράσιν, εξέφρασαν και ένα είδος αγαλλιάσεως διότι οπλίζουσα τους Αγγλοσάξωνας με μιαν συντριπτικήν πολεμικήν υπεροχήν, εξουδετερώνει την Ρωσική δύναμιν και τους εκ ταύτης κινδύνους».

Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου