Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Ενεργειακός εφιάλτης για τα λαϊκά νοικοκυριά


ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

Σταθερά πάνω από τα 500 ευρώ/Mwh και συγκεκριμένα στα 505 ευρώ βρίσκεται η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού στο χρηματιστήριο Ενέργειας, ξεπερνώντας κάθε δυσμενές μέχρι σήμερα σενάριο και με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Αρκεί να σημειώσουμε ότι η μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος για τους πρώτους επτά μήνες του 2022 ήταν 256 ευρώ/Mwh, η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν εξωφρενική και είχε ως αποτέλεσμα τα «φουσκωμένα» τιμολόγια που πλήρωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι καταναλωτές.

Η κυβέρνηση μπροστά σε αυτήν την εφιαλτική κατάσταση που έχει συνδιαμορφώσει η πολιτική της, φαίνεται ότι πλησιάζει στα όρια της όποιας επιδοματικής πολιτικής ασκούσε μέχρι σήμερα και κατά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχωρά σε «μέτρα» αντιμετώπισης των υψηλών τιμών με κεντρικό άξονα τη μείωση της κατανάλωσης και την «εξοικονόμηση» Ενέργειας. Μέτρα που όχι μόνο δεν ακουμπούν τις αιτίες του προβλήματος, αλλά αντίθετα, εντείνουν την ενεργειακή φτώχεια του λαού.

Οι φορείς του Δημοσίου θα κληθούν καταρχάς να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, ζήτημα για το οποίο σήμερα το πρωί θα κάνουν ανακοινώσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, όμως το μέτρο αυτό είναι καθαρά «τροχιοδεικτικού» χαρακτήρα ενόψει άλλων μέτρων όπως οι περιοδικές διακοπές ρεύματος που έρχονται πιο σύντομα από το αναμενόμενο. Φυσικά, ούτε λόγος δεν γίνεται από κυβερνητικής πλευράς για κατάργηση ή έστω μείωση των φόρων στην Ενέργεια και πολύ περισσότερο ούτε καν τίθεται το ζήτημα παραμικρής απόκλισης από τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις της «απελευθέρωσης», της «πράσινης ανάπτυξης» και φυσικά των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που ισχύσαν για Αύγουστο και Σεπτέμβρη, συζητείται πως θα «κοπούν» από 1.1.2023, με αποτέλεσμα να πληρώνονται και πάλι από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Και θα παραμείνουν για κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις μέσω εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων.

Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την πορεία των τιμών Ενέργειας στην Ευρώπη είναι εφιαλτικές. Σε έκθεση της «Goldman Sachs» σημειώνεται ότι τα τιμολόγια ηλεκτρισμού για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν επιπλέον κατά 2 τρισ. ευρώ μέσα στον ερχόμενο χειμώνα, αντιστοιχώντας στο 15% του ακαθάριστου ΑΕΠ της ΕΕ. Στην έκθεση επισημαίνεται παράλληλα ότι «οι αγορές συνεχίζουν να υποτιμούν το βάθος, το εύρος και τις διαρθρωτικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης», η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές της GS «θα είναι ακόμη βαθύτερη και από την πετρελαϊκή κρίση του 1970»...

«Προκλήσεις» για τη διαφύλαξη των ομίλων

Την Πρόεδρο της Σλοβακίας, Zuzana Caputova, υποδέχτηκε χτες στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντάς της την «ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης». Τόνισε, δε, με αφορμή τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή, ότι «οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενότητα απαιτούν τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων», επισημαίνοντας τις «δραματικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει αυτός ο πόλεμος στις οικονομίες μας, το αυξανόμενο κόστος ζωής».

Σημειωτέον, η κυβέρνηση προβάλλει ως πανάκεια μέτρα τύπου να μπει πλαφόν στην τιμή της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, να αποσυνδεθεί η τιμή του από αυτήν της ηλεκτρικής ενέργειας και να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου για τα ευρωπαϊκά κράτη. Μέτρα που στην ουσία τους όλα κατατείνουν στο να πληρώσει ο λαός «από την άλλη τσέπη» την «πράσινη» ανάπτυξη και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, λαμβάνοντας σαν παρηγοριά κάποια «pass» της ελεημοσύνης, πληρωμένα κι αυτά από την τσέπη του λαού, που ούτε κατά διάνοια καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και τα «ηλεκτροσόκ» από τις τεράστιες αυξήσεις.

Αλλωστε, προσανατολισμένος σταθερά στα προτάγματα του κεφαλαίου και των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, π.χ. για την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο και τη γεωστρατηγική αναβάθμισή τους, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Caputova για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς Ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθώς και για τη μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική, όπως αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου.

Τα ίδια είπε και αργότερα, στη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Catherine Colonna, η οποία πραγματοποίησε «επίσκεψη εργασίας» στην Ελλάδα, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης ανέφερε τα κυβερνητικά μέτρα για «αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης» και επανέλαβε την «ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση με συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση».

1 σχόλιο:

  1. Πονταρίσματα

    Δεν έχεις να πληρώσεις τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος; Τράβα στον «Τροχό της Τύχης»!

    Αυτή η τραγική πραγματικότητα αποτυπώνεται στα «έπαθλα» που δίνει το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι στη Μ. Βρετανία. Ο «τυχερός» λοιπόν μπορεί να κερδίσει την εξόφληση λογαριασμών Ενέργειας, αν η βελόνα του «Τροχού» κάτσει στο «energy bills»!

    Η κλήρωση που θυμίζει ένα πιο γενναιόδωρο «pass», με χορηγό μια τηλεοπτική παραγωγή, είναι κι αυτή πλευρά της «ατομικής ευθύνης» για να τα βγάλει πέρα μόνος του ο λαός, μέσα στο ναρκοπέδιο της «απελευθερωμένης Ενέργειας».

    Αναμένουμε με αγωνία τα επόμενα «έπαθλα» σε τηλεοπτικά παιχνίδια. Μια καλή ιδέα θα ήταν π.χ. το ...«ψωμί του μήνα», ολοκληρώνοντας το πανόραμα της σύγχρονης αθλιότητας, με «πονταρίσματα» στην ανασφάλεια, στον φόβο και τη φτώχεια που αναπαράγει ο καπιταλισμός.
    902

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου