Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Συνεχίζονται οι πυρηνικές απειλές με τα δημοψηφίσματα να δείχνουν ...Ρωσία


Με τα πρώτα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια να βγαίνουν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, η Μόσχα από τη μία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να εδραιώσει την κυριαρχία της στις κατακτημένες περιοχές, από την άλλη, στέλνει μηνύματα για την έναρξη συνομιλιών.

Και όλα αυτά με φόντο τις ολοένα και περισσότερες απειλές για χρήση πυρηνικών, μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που προκαλούν ανατριχίλα στους λαούς...

Πάνω από 90% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία 
 

Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας δείχνουν πως η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το «Ria Novosti», στο Ντονέτσκ με καταμετρημένο το 20,64% των ψήφων, το 98,27% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της εισόδου στη Ρωσία. Στο Λουγκάσνκ με καταμετρημένο το 21,11% των ψήφων, το 97,83% τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Στη Ζαπορίζια με καταμετρημένο το 57% των ψήφων, το 97,74% τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσία και στη Χερσώνα με καταμετρημένο το 53% των ψήφων, το 96,3% τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Άνω Βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου δήλωσε σήμερα ότι θα μπορούσε να εξετάσει την ενσωμάτωση των περιοχών αυτών στη Ρωσία στις 4 Οκτώβρη, μετέδωσε το πρακτορείο «Ria Novosti».

Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε σήμερα ότι τα εδάφη που θα προσαρτηθούν, θα καλυφθούν πλήρως από το στρατιωτικό δόγμα άμυνας της Ρωσίας.

«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το δικαιικό μας σύστημα θα εξετάσει όλες τις επιλογές, και, φυσικά, οι νομοθέτες μας, τα εκτελεστικά μας όργανα και οι νομικές μας ομάδες είναι σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά. Το ρωσικό δόγμα προβλέπει πυρηνικά πλήγματα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης κατά της Ρωσίας ή υπαρξιακής απειλής κατά του ρωσικού κράτους.

Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ παραπέμπουν στο «στρατιωτικό δόγμα» της Ρωσίας και παρακίνησε όλους «να θυμηθούν» τις αρχές αυτού του δόγματος.

Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι είναι έτοιμος για διάλογο
 

Την ετοιμότητά του για έναρξη συνομιλιών με την Ουκρανία επιβεβαίωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπός του Ρώσου προέδρου.

Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη, στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος απάντησε ότι φυσικά και η Ρωσία παραμένει έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά καθώς οι συνθήκες αλλάζουν, έτσι αλλάζουν και οι όροι».

Ο Ντ. Πεσκόφ είπε ότι ο Βλ. Πούτιν ζήτησε από τον Ρ. Τ. Ερντογάν να θυμάται ότι η ουκρανική πλευρά εγκατέλειψε τις συνομιλίες και για αυτό συνεχίζεται η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλείται στη Ρωσία η εισβολή στην Ουκρανία.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Ria Novosti», AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου