Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

ΓΑΛΛΙΑ: Απεργιακό κύμα και μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα


Μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έγιναν χτες σε όλη τη Γαλλία, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στην οποία καλούσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις πολλών κλάδων.

Πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 κινητοποιήσεις σε μικρότερες και μεγαλύτερες πόλεις, με βασικό αίτημα να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στο κύμα ακρίβειας που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, αλλά και να μην προχωρήσουν οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις κατήγγειλαν την επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα και την επιχείρηση τρομοκράτησης που εντείνει η κυβέρνηση με την επιστράτευση εργαζομένων στα διυλιστήρια, όπου συνεχίζεται ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας για αξιοπρεπή μεροκάματα, κόντρα στην αδιαλλαξία της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου, τα κέρδη της οποίας έχουν «απογειωθεί». Η απεργία συνεχίζεται σε διυλιστήρια της «TotalEnergies» και της «Exxon Mobil». Το διυλιστήριο της «Petro Ineos» στη Lavera κατέβηκε σε απεργία χτες.

Στην απεργία συμμετείχαν εργατοϋπάλληλοι από πολλούς κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με αγωνιστικά συνδικάτα στην πρώτη γραμμή.

Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων σε μεγάλες εταιρείες της χημικής βιομηχανίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της FNIC CGT, όπως από «Arkema» και «Air Liquid». Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην πλατφόρμα χημικών της «Lacq/Mourenx», ενώ ξεχώρισε και η συμμετοχή των εργαζομένων στα πυρηνικά εργοστάσια («Gravelines», «Paluel», «Saint-Alban», «Le Bugey», «Tricastin», «Cruas», «Saint-Laurent», «Dampierre», «Cattenom», «Belleville», «Chooz»), καθώς επίσης των εργαζομένων στα πρατήρια καυσίμων και σε εργολάβους αντίστοιχων ομίλων.

Μαζικά απήργησαν και οι λιμενεργάτες σε όλα τα γαλλικά λιμάνια, με μεγάλο αντίκτυπο στις θαλάσσιες μεταφορές, όπως και οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους και στις αστικές συγκοινωνίες του Παρισιού. Σημαντική ήταν η κινητοποίηση εργαζομένων στην Εκπαίδευση και στο Εμπόριο. Στον τομέα των logistics έγινε απεργία μεταξύ άλλων στην «Amazon», αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία «PSA Stellantis».

Την αξία του αγώνα επιβεβαίωσαν και οι αποφάσεις για συνέχιση της απεργίας, όπως των εργαζομένων στα τρένα (SNCF) στη Νορμανδία, στη βόρεια Γαλλία.

Πάλη για τους μισθούς παντού, γιατί «δεν βγαίνουμε πια»

Δηλώσεις διαδηλωτών σε ΜΜΕ ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσουν η οργάνωση και ο συντονισμός της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση.

«Βασικό μας αίτημα είναι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, σε όλα τα εργοστάσια και όλους τους κλάδους. Οι εργαζόμενοι "δεν βγαίνουμε πια", η βενζίνη και όλα τα αγαθά πρώτης ανάγκης έχουν ακριβύνει», τόνισε στο Στρασβούργο ο Αμάρ Λαντραά, 56χρονος μεταλλεργάτης.

«Δεν μπλοκάρουμε τη χώρα για ικανοποίηση, η κυβέρνηση είναι αυτή που είναι ενάντια στους εργαζόμενους. Εγώ είμαι εδώ για να στηρίξω το δικαίωμα στην απεργία, είναι σημαντικό γιατί και στις μέρες μας τίθεται υπό αμφισβήτηση», δήλωσε στη Λιόν η Μπερανζέρ, 26χρονη λογοθεραπεύτρια.

Στη Λε Μαν (βορειοδυτικά) η 54χρονη Σαμία εξήγησε ότι κατέβηκε στη διαδήλωση γιατί «δεν βγαίνει» με τα 700 ευρώ μισθό που παίρνει από τις δύο δουλειές (μερικής απασχόλησης) που κάνει...

Στην Τουλούζη, απεργοί εκπαιδευτικοί μέσα από τα πανό που ύψωσαν έξω από σχολεία τόνισαν ότι κινητοποιούνται «και για το μέλλον των μαθητών» τους.

Στη Βαν (βορειοδυτικά), απεργοί στην ιδιωτική Υγεία (κλινική Oceaen) περιφρουρώντας την κινητοποίησή τους έξω από τη κλινική «Ocean» κατήγγειλαν τους επιχειρηματίες του κλάδου, που έχουν πλουτίσει ειδικά μετά από δύο χρόνια πανδημίας και έντασης της εμπορευματοποίησης της Υγείας, αλλά καμία βελτίωση δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους: «Οπως και στην "Total"! Τα κέρδη, ξέρουμε πού πάνε».

Κυβέρνηση: «Θα υπάρξουν όσες επιτάξεις κριθεί απαραίτητο...»

Από τη μεριά της η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εντείνει ακόμα περισσότερο την καταστολή, την οποία κουρέλιασε το χθεσινό μαζικό απεργιακό κύμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολ. Βεράν δήλωσε ότι «θα υπάρξουν όσες επιτάξεις κριθεί απαραίτητο», εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά των συνδικάτων που αρνούνται να συρθούν σε «διαλόγους» κομμένους και ραμμένους στις «αντοχές» των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας.

Στο πλευρό των απεργών λιμενεργατών της Μασσαλίας το ΠΑΜΕ και η ΕΝΕΔΕΠ

Στο πλευρό των απεργών λιμενεργατών της Μασσαλίας βρέθηκε το ΠΑΜΕ και το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. Στην διάρκεια της συνάντησης που είχαν με το Σωματείο λιμενεργατών της Μασσαλίας μετέφεραν την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση στον αγώνα και στα δίκαια αιτήματα των απεργών.

Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ βρίσκονται στη Γαλλία και συμμετέχουν στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, UDCGT 13 συμμετέχοντας στην εκεί απεργιακή συγκέντρωση. Η αντιπροσωπεία από την Ελλάδα είχε συναντήσεις με Συνδικάτα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Επισημαίνεται ότι την Γαλλία σαρώνει απεργιακό κύμα, καθώς πάνω από 150 απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε όλη τη χώρα για αυξήσεις στους μισθούς και προστασία από την ακρίβεια καθώς οι εργαζόμενοι δεν μένουν με τα χέρια σταυρωμένα αλλά διεκδικούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου