Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Οδικός άξονας για να θωρακιστούν τα μονοπώλια της Ενέργειας


 ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Με τον λαό να βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια

Ρυθμίσεις που βαθαίνουν την ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς και ταυτόχρονα νέα κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να τζογάρουν με ασφάλεια στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας, περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκαν χτες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 20 - 21 Οκτώβρη.

Σε μια συγκυρία που οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις φουντώνουν με τραγικές επιπτώσεις για τους λαούς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενώ οι παρασκηνιακές κόντρες και τα παζάρια ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη δίνουν και παίρνουν, η Κομισιόν με την πρότασή της ουσιαστικά έρχεται να θωρακίσει τους ομίλους της Ενέργειας, είτε για να διασφαλίσει τα κέρδη τους είτε να περιορίσει τις όποιες απώλειες, και προτείνει μηχανισμούς ...συσκότισης των νοικοκυριών ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

Συνοπτικά η πρόταση περιλαμβάνει: Κοινές αγορές φυσικού αερίου, «παρέμβαση» στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου (TTF) με στόχο τον έλεγχο των τιμών, ενίσχυση της «αλληλεγγύης» μεταξύ κρατών - μελών με κοινή χρήση των υποδομών αποθήκευσης και περαιτέρω μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Η όποια αναφορά σε «αλληλεγγύη» στην πρόταση της Κομισιόν αποτελεί κυριολεκτικά πρόκληση, αφού αν δει κάποιος προσεκτικά το κείμενο της πρότασης, θα διαπιστώσει ότι ακόμα κι αυτή η αλληλεγγύη έχει ...αντίτιμο που θα καθορίζεται αναλόγως.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος προτεινόμενος κανονισμός προβλέπει:

1. Κοινή αγορά φυσικού αερίου από κράτη - μέλη προσδοκώντας ότι έτσι θα επιτύχουν καλύτερες τιμές και θα... αρθεί ο αναμεταξύ τους ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά. Πράγμα το οποίο βρίσκεται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας, με δεδομένη τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας και του χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Αλλωστε, στο κείμενο αναφέρεται: «Η Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώνεται πριν από τη σύναψη οποιασδήποτε αγοράς φυσικού αερίου ή μνημονίου συμφωνίας όγκου άνω των 5 TWh (λίγο πάνω από 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) και μπορεί να εκδώσει σύσταση σε περίπτωση δυνητικά αρνητικού αντίκτυπου στη λειτουργία της κοινής αγοράς, την ασφάλεια του εφοδιασμού ή την ενεργειακή αλληλεγγύη». Θα εκδίδει μία σύσταση δηλαδή κι από εκεί και πέρα ουδέν, ενώ δεδομένο είναι και ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα αποτελούν αντικείμενο ανταγωνισμών. Οπως και να 'χει, σίγουρο είναι άλλωστε πως η διαδικασία κάθε άλλο παρά μπορεί να εγγυηθεί φτηνότερο φυσικό αέριο, πόσο μάλλον για τους λαούς...

2. Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου δείκτη τιμολόγησης υγροποιημένου φυσικού αερίου έως τον Μάρτη του 2023, ενώ άμεσα προτείνει τη δημιουργία «μηχανισμού διόρθωσης των τιμών για τη θέσπιση ενός δυναμικού ορίου τιμής».

Αξίζει να δούμε το κείμενο της Κομισιόν, για να αντιληφθούμε τι ακριβώς προτείνουν. Λένε: «Η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση μηχανισμού περιορισμού των τιμών μέσω του κύριου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου αερίου (TTF), ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται. Ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών θα καθιερώσει, σε προσωρινή βάση, ένα δυναμικό όριο τιμής για τις συναλλαγές στο TTF. Οι συναλλαγές σε τιμή υψηλότερη από το δυναμικό όριο δεν θα επιτρέπεται να πραγματοποιούνται στο TTF».

Το ερώτημα είναι αυτό το «όταν χρειάζεται» ποιος θα το κρίνει; Μα, φυσικά, το εάν οι μεγάλοι όμιλοι και όσοι τζογάρουν στο χρηματιστήριο θα έχουν εξασφαλίσει τα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα κέρδη τους και ανεξάρτητα από το ποια τιμή που θα πληρώνουν οι λαοί για ηλεκτρικό ρεύμα. Οι παρακάτω διατυπώσεις το αποσαφηνίζουν. Λέει λοιπόν: «Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της ακραίας αστάθειας και των υπερβολικών τιμών».

Ακραία αστάθεια και υπερβολική τιμή... Ποιες είναι άραγε οι υπερβολικές τιμές, όταν αυτές καθορίζονται μέσα στο παζάρι της «απελευθέρωσης» και του τζόγου της Ενέργειας; Η αλήθεια είναι ότι «ακραία» και κόντρα στα συμφέροντα των λαών είναι από μόνη της η απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας με το Χρηματιστήριο Ενέργειας και βέβαια η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», που εκτοξεύει με ή χωρίς βοηθητικούς μηχανισμούς το κόστος για τους λαούς.

3. Επιβολή νέων πιο αυστηρών «κανόνων αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών - μελών σε περίπτωση ελλείψεων εφοδιασμού, δημιουργώντας ένα πλαίσιο υποχρεωτικής προμήθειας φυσικού αερίου σε κράτη - μέλη που δεν έχουν άμεση σύνδεση με αγωγούς ή επαρκείς εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Λέει το κείμενο: «Δεδομένου ότι δεν έχουν συνάψει όλα τα κράτη - μέλη τις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες αλληλεγγύης, η Επιτροπή προτείνει τον καθορισμό προεπιλεγμένων κανόνων. Αυτό θα διασφαλίσει ότι κάθε κράτος - μέλος που αντιμετωπίζει έκτακτη ανάγκη θα λάβει αέριο από άλλα, με αντάλλαγμα δίκαιη αποζημίωση». Ναι, σωστά διαβάσατε. «Αλληλεγγύη» με ...αποζημίωση. Δηλαδή, όταν ο λαός μιας χώρας αντιμετωπίζει έκτακτες ανάγκες για θέρμανση, φως και λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, η ΕΕ δεν αποκλείεται να φτιάξει και «χρηματιστήριο αλληλεγγύης». Οσον αφορά στη μείωση ζήτησης, η Κομισιόν ζητά από τα κράτη - μέλη να υποβάλλουν έκθεση κάθε δύο μήνες. Και προσθέτουν: «Για να ενισχυθεί η ετοιμότητα για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή προτείνει επίσης μέτρα που επιτρέπουν στα κράτη - μέλη να μειώσουν περαιτέρω τη μη βασική κατανάλωση για να εξασφαλίσουν ότι παρέχεται αέριο σε βασικές υπηρεσίες και βιομηχανίες». Αναμένεται δηλαδή το επόμενο διάστημα να δούμε για πόσες ώρες τη μέρα θα υπάρχει συσκότιση στα λαϊκά νοικοκυριά...

4. Αποκορύφωμα είναι η αναφορά της Κομισιόν στα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να στηριχθούν τα μονοπώλια της Ενέργειας.

Λένε: «Για να διευκολυνθούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος πολλές εταιρείες Ενέργειας για την κάλυψη των απαιτήσεων περιθωρίου κέρδους όταν χρησιμοποιούν αγορές παραγώγων, η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα νέους κανόνες για τους συμμετέχοντες στην αγορά, επεκτείνοντας τον κατάλογο των αποδεκτών εξασφαλίσεων σε προσωρινή βάση σε εξασφαλίσεις χωρίς μετρητά, συμπεριλαμβανομένων κρατικών εγγυήσεων».

Και προσθέτουν: «Η Επιτροπή ενέκρινε νέους κανόνες, αυξάνοντας το όριο εκκαθάρισης από 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάτω από αυτό το όριο, οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες δεν θα υπόκεινται σε απαιτήσεις margin για τα OTC (over-the-counter) παράγωγά τους. Και τα δύο αυτά μέτρα θα παράσχουν την αναγκαία ανακούφιση για τις εταιρείες, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υποστηρίζει η Κομισιόν». Δηλαδή, η Κομισιόν δίνει έναν «αέρα» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους ομίλους της Ενέργειας, αφού πλέον θα μπορούν να μπαίνουν στον τζόγο του χρηματιστηρίου της Ενέργειας, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ ως εγγύηση για τις αγορές τους, ενώ δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός και έλεγχος στις συμφωνίες που κάνουν εκτός του επίσημου χρηματιστηρίου... Επιπλέον, θα υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα επαναξιολόγηση του χρηματοδοτικού προγράμματος «REPowerEU», ώστε να επιταχυνθεί η «πράσινη μετάβαση» με ενίσχυση των κονδυλίων για τους επενδυτές στο ύψος που «απαιτεί η έκτακτη κατάσταση»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου