Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Με το συλλαλητήριο στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη διεκδικούν την επιβίωσή τους

 
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Στις 12 μ. στην Εμπορική Πύλη, επί της Εγνατίας, το αγωνιστικό ραντεβού το Σάββατο

Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να διαδηλώσουν το Σάββατο 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica», διεκδικώντας αιτήματα που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους.

Ηδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία από περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, προκειμένου οι αγροτοκτηνοτρόφοι να βρίσκονται στη συγκέντρωση που έχει οριστεί στις 12 μ. στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Το συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί τη συνέχεια των πολύμορφων δράσεων που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφοι.

Προβλήματα που έχουν να κάνουν με το υπέρογκο κόστος παραγωγής, εξαιτίας των αυξήσεων σε πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές και εφόδια, τη διάθεση των προϊόντων σε βιομηχάνους και μεγαλεμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους, ή με «ανοιχτές» τιμές.

Προβλήματα που δεν είναι ούτε προσωρινά ούτε συγκυριακά ούτε «εισαγόμενα», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αντίθετα αποτελούν μόνιμο βραχνά για τους αγρότες, αφού όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά έχουν για πυξίδα τους τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχει απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας, καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης που αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και περιορίζεται σε ψίχουλα, στα όρια των «δημοσιονομικών δεδομένων».


Στη Θεσσαλία

Χτες, δόθηκε συνέντευξη Τύπου από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, με τον πρόεδρό της, Κώστα Τζέλλα, να αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κόστος παραγωγής, επισημαίνοντας: «Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 2,2 ευρώ και είναι ακριβότερο από τη βενζίνη. Το αγροτικό ρεύμα από 0,07 ευρώ/KWh, έφτασε τα 0,21 ευρώ/KWh, οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, κ.λπ. διπλασιάστηκαν. Γι' αυτό ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, γενναία επιδότηση στα εφόδια, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0,07 ευρώ/KWh. Να λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες, να καταργηθούν το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και τα χαράτσια, που αποφάσισαν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις επιβάλλουν. Την ίδια στιγμή, οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ικανοποιητικές τιμές, π.χ. στο βαμβάκι, τις πήραν για φέτος το χρηματιστήριο και οι εκκοκκιστές. Αυτή είναι η "ελεύθερη αγορά" που ευαγγελίζονται και δεν επιτρέπουν τις εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα επιβίωσης που διεκδικούμε. Δεν κρατάμε στάση αναμονής ούτε περιμένουμε λύσεις από τα πάνω ή νέους "σωτήρες". Γνωρίζουμε καλά ότι μόνο όταν βγήκαμε μαζικά στον δρόμο του αγώνα με τα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε, αποσπάσαμε κάποιες λύσεις».

Σήμερα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας οργανώνει σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων στις 7 μ.μ., στον Παλαμά. Παρόμοιες συσκέψεις οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας στον Ριζόμυλο και στο Αϊδίνι.

Στη Λάρισα, πραγματοποιούνται περιοδείες σε χωριά του νομού, ενώ λεωφορεία θα αναχωρήσουν από Ελασσόνα και Τύρναβο (στις 8.30 π.μ. στο πρατήριο καυσίμων στην Τούμπα).

Στη Δυτική Μακεδονία

Την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του Σαββάτου ανακοίνωσαν ο Αγροτικός Σύλλογος δήμων Κοζάνης - Σερβίων - Βελβεντού και ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών, ο οποίος σημειώνει πως οι αγρότες θα δώσουν το «παρών» και τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη στο παγγρεβενιώτικο συλλαλητήριο για τη θέρμανση.

Από τη Φθιώτιδα

Για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο ετοιμάζονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές διεκδικήσεις για να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια και να διατηρήσουν τα κοπάδια τους. Για την οργάνωση της συμμετοχής η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων από την Ανατολική και Δυτική Φθιώτιδα, τη Δυτική Λοκρίδα, την περιοχή της Αταλάντης, από τον Σύλλογο Αγελαδοτρόφων Φθιώτιδας και γειτονικών νομών, καθώς επίσης εκπρόσωποι αγροτών από την Ανθήλη και παλιοί συνδικαλιστές του χώρου από την περιοχή της Λαμίας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων κινδυνεύει να πεταχτεί εκτός επαγγέλματος εξαιτίας του κόστους παραγωγής και της χαμηλής τιμής των προϊόντων. Εγιναν ιδιαίτερες αναφορές σε καλλιέργειες όπως η ελιά, το βαμβάκι, στα προβλήματα των κτηνοτρόφων, ενώ επισημάνθηκε ότι τα όποια μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες και τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώθηκε ότι απαιτείται οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας για διεκδίκηση μέτρων επιβίωσης. Εκτός από τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στην «Agrotica», οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής σχεδιάζουν την κλιμάκωση της πάλης με συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Νοέμβρη.

Για τη σταφίδα και τα σταφύλια στην Ηλεία

Στον Πύργο με κινητοποίηση στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στις 10.30 π.μ., αλλά και στο Αίγιο με συγκέντρωση στον κόμβο Σελινούντα στις 11 π.μ., ξεκινούν αύριο, Πέμπτη, τις συντονισμένες δράσεις τους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) και Αγροτικοί Σύλλογοι, καλώντας μαζικά τους βιοπαλαιστές αγρότες να πάρουν μέρος, διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης της παραγωγής σταφίδας και σταφυλιών.

Στο κοινό τους κάλεσμα μπροστά και στις αγωνιστικές, συντονισμένες κινητοποιήσεις τους, η ΟΑΣΗ και Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής απαιτούν, μεταξύ άλλων, κατώτερη εγγυημένη τιμή για τη σταφίδα και τα σταφύλια (επιτραπέζια και οινοποιήσιμα), για το πρώτο προϊόν να ξεπερνά τα 2 ευρώ το κιλό και επιδότηση του κόστους παραγωγής ώστε να καλύπτεται και να μένει ένα εισόδημα επιβίωσης.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία και Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων το Σάββατο 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη (έκθεση «Agrotica»), αλλά και αντίστοιχα στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη, μαζί με τα εργατικά σωματεία στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου