Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
31/10/1517

Ο Γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος (θεμελιωτής του χριστιανικού δόγματος του Προτεσταντισμού) θυροκολλεί στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ τις 95 θέσεις του, σηματοδοτώντας τη ρήξη με την Καθολική Εκκλησία.

31/10/1887

Γεννιέται ο ηγέτης του αστικού εθνικιστικού κινήματος της Κίνας Τσιανγκ Κάι Σεκ, που μετά τη νίκη της Κινεζικής Επανάστασης (1949) κατέφυγε στην Ταϊβάν, την οποία και ανακήρυξε ανεξάρτητο κράτος.

31/10/1888

Γεννιέται ο συγγραφέας και ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης.

31/10/1912

Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Μέτσοβο (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).

31/10/1918

Η Αυστρία κηρύσσεται Δημοκρατία, καθώς με επανάσταση του λαού εγκαταλείπει το θρόνο ο Αυτοκράτορας Κάρολος των Αψβούργων.

31/10/1922

Αρχίζει η «Δίκη των Εξ», με την οποία η «φιλελεύθερη» παράταξη έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα 6 επιφανή στελέχη της «δεξιάς» (τους Δ. Γούναρη, Γ. Χατζηανέστη, Π. Πρωτοπαπαδάκη, Ν. Θεοτόκη, Γ. Μπαλτατζή και Ν. Στράτο), φορτώνοντας σ' αυτούς την ευθύνη της εκστρατείας στη Μικρά Ασία, αν και για την τραγωδία του λαού η βενιζελική παράταξη ήταν εξίσου υπεύθυνη με τη μοναρχική.

Οι «έξι» καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 15 Νοέμβρη 1922 και εκτελέστηκαν στο Γουδί. 

«Δίκης των Εξι»

31/10/1925

Πεθαίνει ο Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Φρούνζε, Σοβιετικός στρατηλάτης, συνέτριψε την αντεπανάσταση των λευκοφρουρών.

31/10/1939

Γεννιέται ο Μαλινέζος μουσικός Αλί Φαρκά Τουρέ.

31/10/1940

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης απευθύνει από τα κρατητήρια της Ασφάλειας το περίφημο Ανοιχτό Γράμμα του καλώντας τον ελληνικό λαό σε αντίσταση κατά του φασίστα εισβολέα. 

Τα τρία γράμματα του Νίκου Ζαχαριάδη

Ανοιχτό Γράμμα προς τον ελληνικό λαό

31/10/1961

Με απόφαση του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ η σωρός του Ι. Β. Στάλιν απομακρύνεται από το Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ το Στάλινγκραντ μετονομάζεται σε Βόλγκογκραντ. 

Πεθάνει ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι , Στάλιν

31/10/1967

Συλλαμβάνεται στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ επιχειρούσε μαζί με άλλους να αποβιβαστεί κρυφά σε απόμερο σημείο της Καρπασίας.

31/10/1978

Τρία χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα Φ. Φράνκο επικυρώνεται από το ισπανικό Κοινοβούλιο το νέο Σύνταγμα της χώρας. Επίσημο πολίτευμα γίνεται η συνταγματική μοναρχία.

31/10/1980

Με επιτυχία στέφεται η απεργία των 200.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Αιτήματα των απεργών είναι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών τους, το πενθήμερο, ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις, ομαλή μισθολογική εξέλιξη, καθορισμός του εφάπαξ κ.ά.

31/10/1984

Η Ινδή πρωθυπουργός Ιντιρα Γκάντι δολοφονείται από άνδρες της σωματοφυλακής της στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί. Ακολουθεί λουτρό αίματος σε ολόκληρη την Ινδία.

31/10/1985

Πέθανε ο ζωγράφος και ποιητής, Νίκος Εγγονόπουλος, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας 

Νίκος Εγγονόπουλος

31/10/2002

Πεθαίνει ο δικαστικός και πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την πτώση της Χούντας Μιχαήλ Στασινόπουλος.

31/10/2011

Οι εργάτες της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» στον Ασπρόπυργο απαντούν στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών και απολύσεις με την κήρυξη απεργίας διαρκείας. Εναντίον τους επιστρατεύτηκε κάθε μέσο που είχε στη διάθεσή της η εργοδοσία, η απειλή της πείνας και της ανεργίας, τα αστικά ΜΜΕ που χυδαία συκοφαντούσαν τον αγώνα τους και βεβαίως η κρατική καταστολή, τα ΜΑΤ.

Παρόλα αυτά, η ηρωική απεργία των χαλυβουργών θα διαρκέσει 9 ολόκληρους μήνες, με τη συνδρομή και ενός πρωτοφανούς κύματος ταξικής αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε στις γραμμές της εργατικής τάξης της χώρας μας, αλλά και διεθνώς. 

Η απεργία των Χαλυβουργιών

5 σχόλια:

  1. Ο Φρούνζε, επικεφαλής ενόπλου τμήματος εργατών, πήρε μέρος στην Οχτωβριανή Επανάσταση και στη συνέχεια υπό την ηγεσία του ο σοβιετικός στρατός συνέτριψε την αντεπανάσταση των λευκοφρουρών. Η κυριότερη συνεισφορά του στη σοβιετική στρατιωτική θεωρία ήταν η ολόπλευρη χρησιμοποίηση των θέσεων του μαρξισμού-λενινισμού στα προβλήματα της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του πολέμου και της υπεράσπισης του σοσιαλισμού.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_501.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ.
    Πριν από 60 χρόνια, σήμερα, στις 31 Οκτωβρίου 1961, σύμφωνα με την απόφαση του XXII-22ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, κάτω από το σκοτάδι της νύχτας, το σώμα του Στάλιν απομακρύνθηκε από το Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία.
    Για οκτώ χρόνια δύο σπουδαία ονόματα κοσμούσαν το Μαυσωλείο και ήταν ο Ленин και ο Сталин. Για οκτώ χρόνια ο σοβιετικός λαός επισκέφτηκε και τους δύο μεγάλους ηγέτες του, μέχρι που ο Χρουστσόφ..
    Στην απόφαση του συνεδρίου αναφέρονταν μεταξύ άλλων: « Έπαυσε πλέον να είναι ενδεδειγμένη η διατήρησις της σορού του Στάλιν εις το Μαυσωλείον, το οποίον θα ονομάζεται εις το εξής «Μαυσωλείον του Βλαδίμηρου Ιλιτς Λένιν.»
    https://www.facebook.com/groups/1043995759040355/posts/5387162968056924/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρωτότυπο κείμενο
      The day of the greatest shame.
      60 years ago today, on October 31, 1961, in accordance with the teacherous decision of the XXII Congress of the CPSU ( Communist party of the Soviet Union ), under the cloak of night, the body of Stalin was removed from the Mausoleum on Red Square.
      For eight years two great names adorned the Mausoleum, and they were Ленин and Сталин. For eight years the soviet people visited both of their great leaders, until Khrushchev..
      He is dead, but his intellectual progeny ( primarily trots, but also many right-wing ideologies ) must inherit this shame. And people like this communist right here uphold the name of perhaps our greatest leader, which to this day strikes fear in the enemy's heart. He was a bankrobber from Georgia, he was an awesome force, a very knowledgeable and respectable leader, defender of Lenin's USSR and vanquisher of European fascism and his name was Josif Vissaryonovich Stalin ( Steel ).
      When he spoke, all people listened. The 2nd picture is a rare shot from the post-war Potsdam Conference in August 1945.
      Peace, Land and Bread

      Διαγραφή
  3. Το ανοιχτό γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη
    Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης απευθύνει από τα κρατητήρια της Ασφάλειας το περίφημο Ανοιχτό Γράμμα του καλώντας τον ελληνικό λαό σε αντίσταση κατά του φασίστα εισβολέα:
    «Προς το λαό της Ελλάδας.
    Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα, με σκοπό να την υποδουλώσει και να την εξανδραποδίσει. Σήμερα, όλοι οι Ελληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα, ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.
    Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούρια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό.
    Ολοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θα 'ναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.
    Αθήνα, 31 του Οχτώβρη 1940,
    Νίκος Ζαχαριάδης
    Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ».

    https://gkagkarin.blogspot.com/2019/10/blog-post_474.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναπολέων Λαπαθιώτης
    Όπως έγραψε ο Τάσος Βουρνάς, στην περίπτωση του Λαπαθιώτη υπήρχε ένα διχασμός ανάμεσα σε μια λεηλατημένη ζωή. Οσο μπορούσε στάθηκε συνεπής εχθρός της πολιτικής βίας και της κοινωνικής καταπίεσης. Εξέφρασε την αντίθεσή του στη δικτατορία του Μεταξά και στη ναζιστική κατοχή μέχρι του σημείου να τρέφει σοβαρές συμπάθειες στο ΕΑΜ. Μάλιστα λίγο πριν από την αυτοκτονία του, το 1943, ο Λαπαθιώτης συνδέθηκε με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και τους χάρισε τα όπλα τού πεθαμένου πια στρατιωτικού πατέρα του.

    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/01/blog-post_282.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου