Να ζεσταίνει την πλάτη της τουρκικής αστικής τάξης συνεχίζει η Δύση, όπως επιβεβαιώνει και η νέα συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, το Σαββατοκύριακο.
Το περιεχόμενο της συνάντησης Σάλιβαν - Καλίν δείχνει ότι το ιμπεριαλιστικό παζάρι φουντώνει και απλώνεται όλο και περισσότερο σε μέτωπα κρίσιμα συνολικά για την αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Δύσης με τη Ρωσία. Σε αυτήν ακριβώς τη βάση είναι που και η τουρκική πλουτοκρατία αξιοποιεί τη γεωστρατηγική της θέση για να ενισχύσει τις δικές της αξιώσεις, μεταξύ άλλων, σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Ετσι, σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο εντείνεται, ο Σάλιβαν - μετά από τη συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου, και μάλιστα χωρίς προηγούμενη αναγγελία της, Ιμπραχίμ Καλίν - έσπευσε να επισημάνει «τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι δύο άνδρες «συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης της απόπειρας παράνομης προσάρτησης ουκρανικού εδάφους από τη Ρωσία».
Ο Σάλιβαν μάλιστα «εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, βοηθώντας στη διευκόλυνση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, και το διπλωματικό της έργο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται από τη Ρωσία». Καθόλου τυχαία συζητήθηκαν «θέματα περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής τους για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, για τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την πρόοδο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Το εύρος και το βάθος του παζαριού επιβεβαίωσε και η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, που ανέφερε ότι συζητήθηκαν «διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, τομείς συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία και τον πόλεμο της Ουκρανίας, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, οι διαδικασίες ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, Νότιος Καύκασος, αξιολογήθηκαν περιφερειακά ζητήματα. Με την εφαρμογή του Στρατηγικού Μηχανισμού εκφράστηκε η προσδοκία αύξησης των τομέων συνεργασίας στη βάση κοινών συμφερόντων». Επίσης, σύμφωνα με την Αγκυρα, «τονίστηκε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα F-16 θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών», θέμα για το οποίο, σημειωτέον, στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας τουρκική αντιπροσωπεία είχε προγραμματίσει τριήμερες επαφές στις ΗΠΑ.
Επίσης, στη συνάντηση, σύμφωνα πάντα με την τουρκική προεδρία, «υπογραμμίστηκε ο βασικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ» και ότι «οι σύμμαχοι θα πρέπει να ενεργούν με αρμονία και αλληλεγγύη έναντι των κοινών κινδύνων ασφαλείας και όλων των τρομοκρατικών απειλών».
Οσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά η Αγκυρα άδραξε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε θέματα Αιγαίου και Μεσογείου», χαρακτηρίζοντας πάλι τις ενέργειες της Ελλάδας «επιθετικές και παράνομες (...) απαράδεκτες».
Ολα αυτά ενώ η Αγκυρα με νέα επιστολή της προς τον ΟΗΕ συνεχίζει τον «διάλογο» διά επιστολογραφίας, για την κατοχύρωση των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.
Η επιστολή, που υπογράφει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου - απαντώντας στην προηγούμενη σχετική επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης τον περασμένο Μάη - χαρακτηρίζει «το λιγότερο απογοητευτική» τη στάση της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι «οι ενέργειες της Ελλάδας απειλούν τη σταθερότητα ζωτικά σημαντικών εδαφικών καθεστώτων που συμφωνήθηκαν με τις Συνθήκες Λοζάνης και Παρισιού».
Σημειωτέον, «φωτογραφίζονται» ως αμφισβητούμενα μια σειρά από μεγάλα ελληνικά νησιά (από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη μέχρι και όλα τα Δωδεκάνησα), ενώ μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «παραβιάσεις ρητρών αποστρατιωτικοποίησης αυτών των καθεστώτων» που «θα μπορούσαν πράγματι να "αποτελούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και όλες οι χώρες έχουν συμφέρον να το αποφύγουν"».
Καταλήγει δε «επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Τουρκίας για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών της με την Ελλάδα, την οποία αφορούν τα ζητήματα αυτής της ανταλλαγής επιστολών. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για τη δημιουργία μιας δυναμικής που θα διευκολύνει την επίλυση όχι μόνο μιας αλλά και όλων των μακροχρόνιων, νομικά αλληλένδετων διαφορών για το Αιγαίο με δίκαιο τρόπο...».
Την ίδια στιγμή, το εν εξελίξει παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο τραπέζι επιβεβαιώνει και νέα τροπολογία για τους όρους πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, με εμπλοκή και του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Σε αυτήν αναφέρεται - όπως και σε προηγούμενη εκδοχή της - ότι πρέπει να διασφαλίζεται ότι «μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ», με ό,τι αυτό σηματοδοτεί σε συνθήκες όπου η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται «με σπασμένα φρένα».
Αποκαλυπτική είναι εξάλλου η αναφορά του κειμένου στην ανάγκη να πιστοποιείται ότι ...«τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα»... Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι τι ορίζεται ως «εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις», ποιος και με τι κριτήρια θα τις ...εξουσιοδοτεί ή όχι, ειδικά σε συνθήκες που το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, παρά μόνο «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο».
Επίσης, ενδεικτική είναι και η αναφορά της τροπολογίας σε «υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα» αλλά όχι στις «καθιερωμένες» παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, διατύπωση που κι αυτή «κουμπώνει» με τη θέση των ΗΠΑ που δεν αναγνωρίζουν την έκταση του ελληνικού εναέριου χώρου, όπως ανοιχτά έχει καταγραφεί και σε έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (π.χ. το φθινόπωρο του 2020).
Μπορεί λοιπόν η τροπολογία να παρουσιάστηκε με τα γνωστά «παχιά λόγια» από τα αστικά επιτελεία, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί όχι ασπίδα αλλά «κερκόπορτα» για επικίνδυνες «διευθετήσεις» εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.
Την «ασφάλεια» που προσφέρουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή επιβεβαιώνουν και τα νέα σχέδια αναβάθμισης της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο, λίγο μετά την ανακοίνωση της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.
Δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» επανέρχεται στην ενίσχυση των στρατιωτικών υποδομών που υπάρχουν ήδη στο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου (το οποίο αξιοποιείται από τον Σεπτέμβρη του 2018 ως βάση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας που επιχειρούν στην Ανατ. Μεσόγειο), όπως και στην κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπογάζι που «βλέπει» απευθείας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Την Παρασκευή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «θα απαντήσουμε με συγκεκριμένα βήματα» στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, λέγοντας ότι «σε Αιγαίο και Μεσόγειο δεν δίνουμε τα δικαιώματά μας σε κανέναν. Ο καθένας πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του γι' αυτό».
Τέλος, η Αγκυρα υπενθυμίζει διαρκώς ότι «τρέχει» και το παζάρι για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με τον Ερντογάν να σημειώνει πως «παρακολουθούμε στενά αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει η Σουηδία και η Φινλανδία θα τηρηθούν ή όχι, και φυσικά την τελική απόφαση θα λάβει το Κοινοβούλιό μας». Πάντως την Παρασκευή, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα επιτραπούν και πάλι οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Αγκυρα, ως πλευρά της συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι.
Στο μεταξύ, καθώς την Πέμπτη Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ρωτήθηκε χτες για το ενδεχόμενο συνάντησής τους. «Εάν ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος αυτός είναι που έχει δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών με τις γνωστές του δηλώσεις, επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά», δήλωσε τη διαθεσιμότητα της Αθήνας.
Σχολιάζοντας βέβαια τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, είπε ότι η τουρκική προκλητικότητα «το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει εξωφρενικά χαρακτηριστικά», αλλά η χώρα «έχει τους συμμάχους στο πλευρό της», συνέχισε στο γνωστό μοτίβο εφησυχασμού, την ώρα που όλοι τους ωθούν σε «συνεννόηση» και διευθετήσεις, με ζητούμενο την αγκίστρωση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
Κληθείς να τοποθετηθεί για τη συνάντηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με τον στενό συνεργάτη του Ερντογάν, Καλίν, είπε: «Εκείνο που κρατάμε και γνωρίζουμε είναι οι δημόσιες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων», αυτές ακριβώς δηλαδή που βαφτίζουν «διαφωνίες» και «διαφορές» την ανοιχτή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, συστήνοντας «επίλυση» για να σφραγιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή.
Τη δική της σημασία έχει και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια (στο «Πρώτο Θέμα»), πως «έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και με πάσα ειλικρίνεια ότι είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για έναν εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Εναν διάλογο που φυσικά δεν μπορεί να διεξαχθεί παρά μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δυστυχώς, όμως, η άλλη πλευρά δεν φαίνεται έτοιμη, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή». Στην ίδια συνέντευξη, ο Ν. Δένδιας αφού διαβεβαίωσε πως «λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας», πρόσθεσε: «Αναζητούμε τρόπους ώστε η Τουρκία να βγει από αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοεγκλωβιζόμενη πολιτική προκειμένου να δημιουργηθούν οι ελάχιστες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου ή τουλάχιστον κάποιων επαφών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου