Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Με «καρότο και μαστίγιο» πιέζει η Μόσχα για λειτουργία των αγωγών «Nord Stream»


 Και «απειλεί» να κάνει την Τουρκία τον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης...

 Με νέες προσπάθειες για λειτουργία του αγωγού «Nord Stream 2» και για δημιουργία ρηγμάτων στον ευρωατλαντικό άξονα, όπου οξύνονται οι αντιθέσεις, επανήλθε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, μιλώντας στο φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, αφήνοντας ξανά υπονοούμενα κατά των ΗΠΑ και καλώντας την ΕΕ να αποφασίσει μαζί με τη Ρωσία το μέλλον των δύο αγωγών στη Βαλτική.

Το σαμποτάζ στους δύο ρωσικούς αγωγούς «Nord Stream» που καταλήγουν στη Γερμανία «αποτελεί πράξη διεθνούς τρομοκρατίας με στόχο να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, και πίσω από αυτήν την πράξη «βρίσκονται εκείνοι που επιθυμούν τη διακοπή των δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης».

Υπενθύμισε ότι η μία γραμμή του «Nord Stream 2» είναι ασφαλής και μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ενώ «η μοίρα των "Νord Stream" θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Ρωσία και την ΕΕ». «Είναι εφικτό να επιδιορθωθούν οι ζημιές στους αγωγούς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Η Μόσχα πιέζει ιδιαίτερα για τη λειτουργία του «Nord Stream 2», καινούργιου αγωγού με μεγάλη χωρητικότητα, ο οποίος δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ, η Πολωνία και εν μέρει η Δανία είχαν θέσει εμπόδια στην κατασκευή του. Εκτός λειτουργίας είχε τεθεί το τελευταίο διάστημα ο «Nord Stream 1», με τη Ρωσία να επικαλείται βλάβη στον εξοπλισμό και εμπόδια από τις κυρώσεις σε επισκευές, ενώ μετά τις εκρήξεις στους δύο αγωγούς απειλεί και με διακοπή της διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Ο Πούτιν άφησε περαιτέρω υπονοούμενα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον σε θέση να προμηθεύουν Ενέργεια σε υψηλότερες τιμές. «Οι ΗΠΑ μπορεί να αναγκάσουν την Ευρώπη να αγοράσει το υγροποιημένο φυσικό αέριό τους (LNG). Το ρίσκο όμως είναι ότι οι προμήθειες LNG δεν είναι σταθερές», σημείωσε.

Υπενθύμισε μάλιστα πως η Ρωσία «βοήθησε την Ευρώπη με περαιτέρω ενεργειακές προμήθειες. Προμηθεύουμε όλη την Ενέργεια βάσει των συμφωνημένων όγκων».

Η Γερμανία δεν θα πάρει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού «Nord Stream 2», δήλωσε χθες κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, προσθέτοντας πως αν η Ρωσία θέλει να επαναλάβει τις παραδόσεις αερίου, μπορεί να το κάνει μέσω του αγωγού «Nord Stream 1», όπου «δεν υπάρχει εμπάργκο αυτήν τη στιγμή».

«Απειλές» Πούτιν για ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο στην Τουρκία

Ασκώντας περαιτέρω πιέσεις προς την ΕΕ - ιδιαίτερα προς τη Γερμανία - ο Πούτιν εξέφρασε την «ετοιμότητα» της Ρωσίας να ανακατευθύνει τις προμήθειες από τους «Nord Stream» στη Μαύρη Θάλασσα και στην Τουρκία, αν οι «εταίροι» ενδιαφέρονται γι' αυτό.

«Μπορούμε να κάνουμε τις κύριες διαδρομές του φυσικού αερίου μας προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, την ώρα που η Γερμανία, με τους δύο αγωγούς «Νοrd Stream» να καταλήγουν στο έδαφός της, θα μπορούσε να παίξει τέτοιο ρόλο στην Ευρώπη.

Μάλιστα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλ. Νόβακ, δήλωσε στο ενεργειακό φόρουμ ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο κατασκευής πρόσθετων γραμμών στον αγωγό φυσικού αερίου «TurkStream».

Ο δε Αλ. Μίλερ, επικεφαλής της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας «Gazprom», σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters» υποστήριξε ότι το φυσικό αέριο στις αποθήκες της Γερμανίας θα είναι αρκετό για 2 με 2,5 μήνες. Πρόσθεσε δε ότι ο πιθανός ενεργειακός κόμβος εμπορίας φυσικού αερίου στην Τουρκία για την Ευρώπη θα μπορούσε να δημιουργηθεί στα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία.

Τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγύριζαν λίγο μετά τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, που έβαλε την Τουρκία στο ενεργειακό «παιχνίδι» απέναντι στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για «Φόρμουλα Τουρκίας» στο ευρωπαϊκό πρόβλημα Ενέργειας.

Η ρωσική πρόταση για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, αλλά πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επεκτείνει τη γεωγραφία των πωλήσεών της σε φυσικό αέριο, και ότι παράλληλα θα προχωρήσει περαιτέρω σε διακανονισμούς σε τοπικά συναλλάγματα, για τον ενεργειακό εφοδιασμό. Σύντομα θα ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού «Power of Siberia 2» - για τον εφοδιασμό της Κίνας - και του τμήματος «Soyuz - Vostok» στη Μογγολία.

Σε μία ακόμα «επίθεση φιλίας» στην ΕΕ προκειμένου να διαρραγεί το μέτωπο των κυρώσεων, ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αγοράσει ευρωπαϊκά προϊόντα, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες δεν τα πουλούν».

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ορισμένα στοιχεία: Το 2021 οι εξαγωγές της ΕΕ στη Ρωσία ήταν αξίας 89,3 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές από τη Ρωσία 162,5 δισ. ευρώ (κυρίως λόγω εισαγωγών Ενέργειας). Το έλλειμμα της ΕΕ υπέρ της Ρωσίας ήταν 73,2 δισ. ευρώ και αυξήθηκε στα 103,2 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες του 2022, καθώς η ΕΕ περιόρισε κατά πολύ τις εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία.

Διαρροές στον πετρελαιαγωγό «Druzhba» στην Πολωνία

Στο μεταξύ, διαρροή στη μία γραμμή του πετρελαιαγωγού «Druzhba», που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Πολωνία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εντοπίστηκε την Τρίτη το βράδυ στην πολωνική πόλη Πλοκ. Η διακλάδωση όπου εντοπίστηκε το πρόβλημα είναι αυτή που χρησιμοποιείται για την παροχή πετρελαίου στη Γερμανία.

Η δεύτερη γραμμή του αγωγού και άλλα στοιχεία της υποδομής των υπηρεσιών του πολωνικού διαχειριστή του αγωγού, PERN, λειτουργούν κανονικά, διευκρίνισε η εταιρεία, ενώ η ρωσική κρατική «Transneft» συνέχιζε χθες να διοχετεύει πετρέλαιο προς την Πολωνία.

«Δεν υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η διαρροή προκλήθηκε από δολιοφθορά», δήλωσε στο «Reuters» ο Πολωνός υπουργός αρμόδιος για τις ενεργειακές υποδομές, Μ. Μπέργκερ.

Ο «Druzhba» είναι ο μεγαλύτερος αγωγός πετρελαίου στον κόσμο, καθώς επίσης ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πετρελαιαγωγών στον κόσμο. Μεταφέρει πετρέλαιο περίπου 4.000 χλμ. από το ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής Ρωσίας σε σημεία σε Ουκρανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Γερμανία. Το δίκτυο διακλαδίζεται σε πολυάριθμους αγωγούς, για παραδόσεις σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και πέρα απ' αυτήν.

Βρετανία: Βαδίζει σε ύφεση ενώ αυξάνονται τα βάρη στον λαό

Στο μεταξύ, τη δυσβάσταχτη αύξηση του κόστους ζωής για τα λαϊκά νοικοκυριά στη Βρετανία παραδέχεται η τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς προειδοποιεί ότι πολλοί δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια και στην ακρίβεια βασικών αγαθών.

«Ορισμένα νοικοκυριά μπορεί να αντιμετωπίσουν πιέσεις για την αποπληρωμή του χρέους, που θα είναι τόσο μεγάλες όσο πριν από την κρίση του 2008, εάν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να είναι δύσκολες» αναφέρεται στην έκθεση.

Αύξηση της οικονομικής πίεσης προβλέπει και η Τράπεζα της Αγγλίας και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της χαμηλότερης ζήτησης.

Η δε Εθνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε νεότερα στοιχεία για την πορεία της βρετανικής οικονομίας που δείχνουν πως οδεύει σε ύφεση. Η αδυναμία στη μεταποίηση και οι εργασίες συντήρησης στα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου της Βόρειας Θάλασσας συνέβαλαν σε πτώση κατά 0,3% του ΑΕΠ τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλη.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε «προσωρινό όριο στα έσοδα» (πλαφόν) των εταιρειών που παράγουν Ενέργεια μέσω Ανανεώσιμων Πηγών ή των σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας (οι οποίες έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη από την αύξηση των τιμών). Το μέτρο τίθεται σε ισχύ για την Αγγλία και την Ουαλία.

Προβλέψεις ύφεσης και σε ΗΠΑ - Γερμανία

Υφεση πάντως βλέπει - έστω «πολύ ελαφριά» - και για τις ΗΠΑ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Μιλώντας προχτές βράδυ στο CNN ανέφερε: «Δεν νομίζω πως θα έχουμε ύφεση. Αν υπάρξει, θα είναι πολύ ελαφριά ύφεση».

Νωρίτερα ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της «JP Morgan», εκτίμησε ότι η ύφεση στις ΗΠΑ δεν θα αφορά μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τη διεθνή οικονομία τουλάχιστον έως τα μέσα του 2023. Ανέφερε μιλώντας στο δίκτυο CNBC ως βασικές ενδείξεις γεγονότα όπως: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι άγνωστες επιπτώσεις της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το ίδιο διάστημα ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρ. Χάμπεκ εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξος από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την πορεία της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της λεγόμενης «φθινοπωρινής πρόβλεψης» ανακοίνωσε πως η ύφεση στη Γερμανία θα αγγίξει το 0,4% το 2023, με τον πληθωρισμό να παραμένει κοντά στο 7%. Επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται το 2024, με ρυθμό 2,3% και πληθωρισμό περίπου 2,4%.

Για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,4%, ενώ την περασμένη άνοιξη η πρόβλεψη της κυβέρνησης έκανε ακόμη λόγο για ανάπτυξη 2,2% το 2022 και 2,5% το 2023.

ΗΠΑ: Προαναγγέλλουν «συνέπειες» στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχονται ξανά οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, με τελευταίο «επεισόδιο» την επιλογή της σαουδαραβικής μοναρχίας να συνταχθεί με τη Ρωσία και να συναινέσει στον ΟΠΕΚ+ σε μείωση της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τον ερχόμενο Νοέμβριο, παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για το αντίθετο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας προχθές το βράδυ στο CNN, προειδοποίησε ξανά ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» για τη Σαουδική Αραβία μετά απ' αυτήν την απόφαση του ΟΠΕΚ+. Απέφυγε να αποκαλύψει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. «Θα υπάρξουν ορισμένες συνέπειες για ό,τι έκαναν με τη Ρωσία. Δεν θα πω τι σκέφτομαι ή τι έχω στο μυαλό μου, αλλά θα υπάρξουν», ανέφερε.

Νωρίτερα ωστόσο ο Ρ. Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, πρότεινε να επιβληθεί στη Σαουδική Αραβία άμεσο «πάγωμα» κάθε συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου