Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Με κασκόλ και πουλόβερ


 Με κασκόλ και δεύτερο πουλόβερ στο σπίτι! Εκεί - λίγο πριν τις ...σπηλιές, εν έτει 2022 - βρίσκεται για τους λαούς το τέρμα του δρόμου της περιβόητης «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, της «πράσινης μετάβασης» και της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, των μεγάλων αγωγών και ενεργειακών δρόμων, που θα διασφάλιζαν τάχα ενεργειακή επάρκεια, ασφάλεια και φτηνό ρεύμα!

Αυτό είναι το... μέλλον και το σύγχρονο για τους «κακομαθημένους» λαούς της ΕΕ, αφού «το κράτος δεν είναι σούπερ μάρκετ» για να ψωνίζουν επιδοτήσεις και προσφορές στο διηνεκές, όπως είπε με τον γνωστό κυνισμό του ο Β. Σόιμπλε.

Οσοι βγαίνουν τώρα «στα κεραμίδια» για την αναλγησία όσων κουνάνε το δάκτυλο στον λαό, παριστάνουν πως δεν είδαν τις κυνικές αποφάσεις της ΕΕ, με τις οποίες οι επιδοτήσεις στους ομίλους της Ενέργειας «πάνε τρένο», ενώ γίνονται πιο «στοχευμένα» ακόμα και τα ψίχουλα που δίνουν στον λαό, στο όνομα πάντα της «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Κάνουν πως δεν ξέρουν τι σημαίνουν οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για περικοπές σε δήμους και άλλες κρατικές υπηρεσίες που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, το δόγμα του «προσαρμόζεσαι ή πεθαίνεις» που επιστρατεύει η κυβέρνηση, εκβιάζοντας τα νοικοκυριά ή να ξεπαγιάσουν ή να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πανάκριβη Ενέργεια και θέρμανση.

Αλλά και οι «διατυπώσεις» ΣΥΡΙΖΑ για «μέτρα στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών» της ΕΕ, που αντέχουν μόνο την κερδοφορία των ομίλων.

Κασκόλ και δεύτερο πουλόβερ λοιπόν σηματοδοτούν τα σχέδια που βρίσκονται στο «κοινό πρόγραμμα» όλων των αστικών κομμάτων, δηλαδή στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά και στα ενισχυτικά σχέδια για το RePower Europe, που «θα διασφαλίζουν τα επενδυτικά κίνητρα για την πράσινη μετάβαση», στις αποφάσεις για επέκταση των «πράσινων» χαρατσιών σε μια σειρά προϊόντα, όπως και στη διατήρηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα και ρεύμα, που από κοινού ψήφισαν πρόσφατα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

«Κεριά και φακούς» ετοιμάζουν όσοι ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπως π.χ. με το πρόσφατο ψήφισμα - πολεμικό παραλήρημα που από κοινού στήριξαν όλοι τους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) στο Ευρωκοινοβούλιο για την αποστολή πρόσθετων όπλων στον πόλεμο, για τη συνέχιση των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία.

Τα προχτεσινά στοιχεία του Συνδέσμου Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας δίνουν ένα μικρό μόνο δείγμα για το πού οδηγεί τον λαό η εγκληματική πολιτική τους: Το κόστος του ηλεκτρισμού από το 2010 έως το 2021, την περίοδο δηλαδή που «έτρεξε» αποφασιστικά η «απελευθέρωση» της Ενέργειας, πολύ πριν τον πόλεμο και τη σημερινή εκτόξευση των τιμών, είχε ήδη εκτιναχθεί κατά 52,8%.

Το 2020 η Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση στη λίστα ευρωπαϊκών χωρών με τις περισσότερες διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών, αλλά και την πρώτη θέση στη λίστα με τις υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές ευάλωτων καταναλωτών, που έφτασαν το 50%! Τόσο τον... κακόμαθε τον λαό η «πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις που την υπηρέτησαν!

Την ίδια ώρα, οι επιδοτήσεις έπεφταν με τη σέσουλα για τους ΑΠΕτζήδες και τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, ενώ σήμερα το «καλάθι» είναι και πάλι γεμάτο για να προστατέψει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων: Είτε με τα «ιβηρικά μοντέλα» των απευθείας επιδοτήσεων στους ηλεκτροπαραγωγούς, είτε με τα «κοινά ταμεία» που θα πληρώσουν πάλι οι λαοί μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, είτε με τα κάθε είδους «κίνητρα» για τις αλλαγές στις «πράσινες» υποδομές.

Ετσι, την ίδια ώρα που καλούν τους λαούς να κάτσουν στο σπίτι με κασκόλ και πουλόβερ, τα διυλιστήρια και οι όμιλοι της Ενέργειας μετράνε καθαρά κέρδη 1,5 δισ. ευρώ μόνο φέτος, ενώ οι εφοπλιστές έχουν χάσει το μέτρημα, με τα ναύλα για τα φορτία LNG να φτάνουν τα 400.000 ευρώ... τη μέρα!

Το πράγμα λοιπόν φωνάζει: Για να μη ζει ο λαός τον 21ο αιώνα με το κερί και το σκουφί μέσα στο σπίτι, για να πάρει ανάσες και πολύ περισσότερο για να αξιοποιηθούν όλες οι μεγάλες δυνατότητες και οι εγχώριες πηγές Ενέργειας προς όφελός του, χρειάζεται σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, τους στόχους του κεφαλαίου, τους σημερινούς και επίδοξους κυβερνητικούς «σωτήρες». Μόνο στον οργανωμένο αγώνα, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου