Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

«Στρατηγικό συμφέρον» η «αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία»


Το γεγονός ότι η ΕΕ «έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία», επιβεβαιώνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση υπενθύμισε ότι ΕΕ και Τουρκία συνέχισαν τη «δέσμευση υψηλού επιπέδου» σε «τομείς κοινού ενδιαφέροντος» (όπως Κλίμα, Υγεία, Μετανάστευση και Ασφάλεια), αφού «αυτό ήταν σύμφωνο με την προσφορά της ΕΕ να υποστηρίξει μια πιο θετική δυναμική στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, εκφράζοντας την προθυμία να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους όρους που καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Ο δε αρμόδιος για την διεύρυνση Επίτροπος Όλιβερ Βαρχέλι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, επανέλαβε ότι «η αξιολόγηση της Επιτροπής επιβεβαίωσε επίσης ότι η Τουρκία παραμένει εταίρος κλειδί για την ΕΕ και μία υποψήφια προς ένταξη χώρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Βρυξέλλες για τα Ελληνοτουρκικά επανέλαβαν την πάγια θέση τους, καλώντας την Τουρκία να δεσμευτεί «απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο». Θέση που όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένα, αφενός ρίχνει νερό στον μύλο της τουρκικής επιθετικότητας, αφετέρου ανοίγει τον δρόμο για επώδυνους συμβιβασμούς στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας μέσω του «διαλόγου».

Την ίδια στιγμή, με δεδομένες τις αντιθέσεις και διαφωνίες, η Επιτροπή επικρίνει την Άγκυρα για τη «μονομερή εξωτερική πολιτική» που συνέχισε να έρχεται σε αντίθεση με τις προτεραιότητες της ΕΕ, αναφερόμενη ειδικότερα και στη σύσφιξη των σχέσεων με τη Μόσχα, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία απέφυγε να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» αλλά και ότι «υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία».

Έκφραση των σύνθετων διαφωνιών αλλά και παζαριών αποτελούν και οι επικρίσεις σε μια σειρά κινήσεις της Τουρκίας (Αιγαίο, συμφωνία με Λιβύη, Βαρώσια, κτλ.), για να καταλήξει ακόμα μια φορά ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σέβεται πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, να προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Σε ανακοίνωσή του το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για προκατάληψη σε βάρος της Τουρκίας και απορρίπτει τις επικρίσεις σε θέματα πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η ΕΕ δεν είναι «διεθνές δικαστικό όργανο» και κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι «μεροληπτούν» υπέρ της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου