Σύμφωνα με στοιχεία του «Ριζοσπάστη», τα προϊόντα που πουλιούνται σήμερα στο «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ακριβότερα απ' ό,τι λίγες μέρες πριν
Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, και ενώ στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος οι επιχειρηματικοί όμιλοι εμφανίζουν υπέρογκα κέρδη μήνα με τον μήνα (ο συνολικός τζίρος για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά το πρώτο 8μηνο του 2022 ανήλθε σε 5,41 δισ. ευρώ, κινούμενος ανοδικά κατά 3,5%), οι προσφορές των σούπερ μάρκετ βαφτίζονται από την κυβέρνηση ...μέτρο κατά της ακρίβειας.
Οι καταναλωτές, την ίδια ώρα, όταν φτάνουν στο ταμείο βλέπουν ότι όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο, αλλά πληρώνουν τα ίδια και περισσότερα.
Σύμφωνα με στοιχεία του «Ριζοσπάστη» τα οποία αποκαλύπτουν την κοροϊδία της κυβέρνησης, συμβαίνουν τα εξής (αναφέρουμε κάποια προϊόντα ενδεικτικά):
- Η φέτα το κιλό, από 8 και 8,5 ευρώ πριν 6 μήνες, έφτασε τον Σεπτέμβρη στα 12 ευρώ. Σήμερα πουλιέται στο «καλάθι» από 11,13 έως 14,85 ευρώ το κιλό! Οι τιμές αυτές είναι της Παρασκευής 4 Νοέμβρη και αφορούν το ίδιο ακριβώς προϊόν, δηλαδή της ίδιας φίρμας και της ίδιας συσκευασίας.
Υπάρχει και αλυσίδα σούπερ μάρκετ που μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου δίνει τιμή στη φέτα 10,2 ευρώ το κιλό σε άλλο προϊόν ετικέτας. Το προϊόν ή εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα ή δεν υπήρχε καν προς διάθεση... Ετσι, οι καταναλωτές ή πήγαν σε άλλα προϊόντα, εκτός «καλαθιού», ή πήραν ταξί για να πάνε σε άλλο σούπερ μάρκετ να βρουν πιο φτηνό το προϊόν...
- Το ένα κιλό αλεύρι (συγκεκριμένη φίρμα), που κόστιζε 1,45 ευρώ πριν 6 μήνες, τον Σεπτέμβρη έφτασε στα 1,69 ευρώ. Σήμερα το ίδιο προϊόν πουλιέται στο «καλάθι» από 1,68 έως 2,44 ευρώ!
Σε πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ το ένα κιλό αλεύρι (προϊόν ετικέτας) κοστίζει από 0,8 έως 1,3 ευρώ. Μόνο που το ίδιο προϊόν ετικέτας πριν 6 μήνες κόστιζε από 0,68 έως 1 ευρώ!
- Το ένα κιλό ζάχαρη κόστιζε 0,82 ευρώ πριν 6 μήνες και τον Σεπτέμβρη έφτασε στα 1,2 ευρώ, δηλαδή αύξηση 57,3%! Σήμερα το ίδιο προϊόν πουλιέται στο «καλάθι» από 1,15 έως 1,28 ευρώ! Υπάρχει μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο «ekatanalotis» που πουλά τη ζάχαρη 0,79 ευρώ το κιλό. Τα καταστήματά της είναι σε Περιστέρι, Ιλιον, Κερατσίνι, Χαλάνδρι και Γλυφάδα. Ετσι, αν μένει κάποιος στο κέντρο της Αθήνας ...με δύο συγκοινωνίες μπορεί να ψωνίσει πάμφθηνα...
- 1 πακέτο μακαρόνια πριν έξι μήνες κόστιζε 0,85 ευρώ και τον Σεπτέμβρη 0,88 ευρώ. Κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ το περασμένο Σάββατο είχαν τα μακαρόνια Νο 6 στα 0,74 ευρώ, σε προσφορά. Σήμερα, στο «καλάθι», το ίδιο προϊόν πουλιέται 1,24 ευρώ!
Αυτή λοιπόν είναι η κατάσταση με το καλάθι του νοικοκυριού, και σε αντίθεση με την πραγματικότητα που διαπιστώνουν με τα ίδια τους τα μάτια οι καταναλωτές, ο Αδ. Γεωργιάδης περιόδευσε περιχαρής την Παρασκευή σε σούπερ μάρκετ και ...διαπίστωσε ότι «η ίδια η αγορά δείχνει τον δρόμο», καθώς μέσα σε 48 ώρες από την εμφάνιση του «καλαθιού του νοικοκυριού» έχουμε σε ορισμένα προϊόντα «χαμηλότερες τιμές», κάτι που σημαίνει ότι ...«ο ανταγωνισμός λειτουργεί»!
Η κυβέρνηση παρουσιάζει πραγματικά «το φαρμάκι ως φάρμακο», και ως λύση την αιτία που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα: Οτι «ο ανταγωνισμός λειτουργεί» και έχει εκτινάξει τις τιμές για να διασφαλιστούν τα αμύθητα κέρδη των ομίλων. Την ίδια ώρα, βέβαια, τα κέρδη των ομίλων «οριοθετούν» και τα μέτρα - κοροϊδία που παίρνονται αντί για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για πραγματικές ανάσες ανακούφισης και όχι κοροϊδία.
Μάλιστα ο υπουργός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το εύστοχο σχόλιο που έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και απάντησε με έναν ακόμα ...ξεγυρισμένο καπαμά. Αντί να απολογηθεί που βρήκε ευκαιρία να κάνει σόου πάνω στη φτώχεια των λαϊκών οικογενειών, οι οποίες στενάζουν από την ακρίβεια και τους τεράστιους έμμεσους φόρους, είπε την εξής «εξυπνάδα»: «Στη Σοβιετική Ενωση τα ράφια ήταν άδεια», ενώ «εδώ είναι γεμάτα»... Μόνο που τα ράφια των σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι γεμάτα, αλλά τα ντουλάπια, τα ψυγεία και τα στομάχια των καταναλωτών είναι άδεια...
Κ. Πασ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου