Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Όλοι αύριο στην απεργία


Κάλεσμα σε όλη την εργατική τάξη, τη νεολαία, του μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή απεργία και στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων, στις 10.30 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου, απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων της πόλης, μέσα από συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα.

Τη συνέντευξη τύπου διοργάνωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», Τροφίμων Ποτών Κ. Μακεδονίας και Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

«Αυτή η απεργία πρέπει να αποτελέσει ένα βήμα στην κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην ακρίβεια την φτώχεια και την εξαθλίωση. Να στείλει μήνυμα ανυπακοής αλλά και οργάνωσης, συνέχισης του αγώνα σε κάθε κλάδο και κάθε χώρο δουλειάς. Να στείλει μήνυμα σε κυβέρνηση εργοδοσία και στα δεκανίκια τους πως δεν ξεμπέρδεψαν μαζί μας» σημείωσε ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, αύριο το πρωί χιλιάδες εργάτες και εργάτριες θα βρεθούν στις πύλες εργοστασίων, εμπορικών μαγαζιών, εργοταξίων, σε αμαξοστάσια και νοσοκομεία, σε κάθε χώρο δουλειάς, όπου έφτασε το αγωνιστικό κάλεσμα για την απεργία, για να μην αφήσουν ούτε λεπτό να πάει χαμένο.

Κάλεσε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη να κάνουν το βήμα και να λάβουν μέρος στην απεργία, μαζί με όλες αυτές τις χιλιάδες απεργών που θα συμμετέχουν με τα σωματεία τους τα οποία μπήκαν μπροστά για την οργάνωση της μάχης, «για να έχει επιτυχία η απεργία και θα έχει».

Όπως σημείωσε, «τους λέμε να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που εμφανίστηκαν ως σωτήρες και του έταξαν ψεύτικες ελπίδες, σε όσους του είπαν πως δεν χρειάζεται ο αγώνας, αλλά μια άλλη φιλολαϊκή κυβέρνηση, που θα καταργήσει και θα αλλάξει νόμους αλλά δεν μας λένε προς όφελος ποιανού. Τους λέμε να γυρίσουν την πλάτη σε όσους τους λένε ότι με τους αγώνες δεν αλλάζει κάτι. Αλήθεια είναι. Γιατί με τους αγώνες αλλάζουν τα πάντα και πάνω από όλα η ζωή μας. Δεν δεχόμαστε να εξαρτιέται από voucher και πας αλλά από συλλογικές συμβάσεις που θα μας εξασφαλίζουν μισθό στο ύψος των πραγματικών αναγκών που έχει η εργατική λαϊκή οικογένεια.

Τους λέμε να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που του λένε πως με εξαθλιωμένους εργάτες δεν γίνετε ανάπτυξη ενώ στην πραγματικότητα αυτός είναι ο μονόδρομος για το κεφάλαιο που δεν υπολογίζει ούτε την ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη του. Τους λέμε πως για να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα , αέριο, πετρέλαιο, φαγητό στο τραπέζι τώρα πρέπει να κάνουν το βήμα και να κατέβουν στην μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων.

Μαζί με τους οικοδόμους, τους απεργούς της "Μαλαματίνα", τους μεταλλωρύχους, τους λιμενεργάτες της COSCO, τους εργαζόμενους στα πετρέλαια και στα λιπάσματα της Καβάλας, μαζί με τα παλικάρια με τα κόκκινα κράνη και γιλέκα από την efood. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις φωνές μας με τα εκατομμύρια απεργών στην Γαλλία στην Ιταλία , την Αγγλία, την Γερμανία, την Δανία από τους σιδηρόδρομους τα διυλιστήρια, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, τις μεταλλουργίες».

Και πρόσθεσε ο Θ. Κουτσουράς: «Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μπαίνουμε μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που δυσκολεύει τη ζωή μας. Για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Για την απληρωσιά και τα κλεμμένα ένσημα. Για τις απλήρωτες υπερωρίες και τα δώρα. Ενάντια στις απολύσεις. Ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια που μοιράζουν δισεκατομμύρια στους μονοπωλιακούς ομίλους για πράσινες μπίζνες και πράσινα κέρδη που μαυρίζουν τις ζωές μας. Ενάντια στα συμφέροντά τους που μπλέκουν τις ζωές μας σε επικίνδυνα πολεμικά σχέδια, όπως στον πόλεμο στην Ουκρανία με την αποστολή πολεμικού ΝΑΤΟικού υλικού».

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι η αυριανή απεργιακή κινητοποίηση έχει όλους τους όρους και τις δυνατότητες να είναι άνευ προηγουμένου, καθώς η λαϊκή οργή αυξάνεται, η αγανάκτηση στα εργασιακά κάτεργα κορυφώνεται, οι αγωνιστικές διαθέσεις υπάρχουν. Προέτρεψε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, να απορρίψουν τα καλέσματα του συμβιβασμού, της ανοχής, από μηχανισμούς της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, να οργανωθούν στα σωματεία και να απαντήσουν στην τρομοκρατία.

«Υπάρχει η δύναμη, εκφράζεται σε πολλούς χώρους, σηκώνεται κίνημα, δημιουργούνται προϋποθέσεις σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις αύριο να εκφραστεί με τέτοιον τρόπο, που να αποτελέσει την απαρχή ενός αγώνα που θα αντιπαρατεθεί, με όρους αντεπίθεσης, απέναντι σε αυτή την πολιτική», υπογράμμισε.

Ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής Γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) μίλησε εκ μέρους των απεργών στην επιχείρηση «Μαλαματίνα», οι οποίοι εδώ και περίπου 100 μέρες βρίσκονται σε απεργία για την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ. Όπως είπε σ' αυτό τον αγώνα οι εργαζόμενοι με τη δύναμη της αλληλεγγύης παλεύουν ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδοσία.

«Η εργοδοσία έχει στη φαρέτρα της τις δυνάμεις καταστολής, κάθε μέρα μέσα στο εργοστάσιο, σε ρόλο ιδιωτικής σεκιούριτι. Έχει τις δυνατότητες που της δίνει ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη, που επιτρέπει να επιβάλουν ατομικές συμβάσεις, την παράνομη πρόσληψη απεργοσπαστικού μηχανισμού, περικοπές μισθών, χτύπημα της συλλογικής δράσης. Από την άλλη βρίσκονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι δίνουν τη μάχη με το μοναδικό και το πιο ισχυρό όπλο που έχουν, το όπλο της αλληλεγγύης. Όλοι οι εργαζόμενοι από όλη τη χώρα έχουν σταθεί στο πλάι μας σε αυτό τον αγώνα, είτε με φυσική παρουσία είτε με υλική από το υστέρημά τους και μας δίνουν δυνατότητα να αντέξουμε. Αυτόν τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι και υποχρεωμένοι να τον φτάσουμε μέχρι το τέλος, μέχρι τη δικαίωση, γιατί είναι αγώνας που αφορά όλη την εργατική τάξη. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μπουν αποφασιστικά στην απεργιακή μάχη», υπογράμμισε.


 Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία θα είναι η απάντηση απέναντι στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων

 Η απεργία να σημάνει γενικό ξεσηκωμό για αυξήσεις μισθών και φθηνά αγαθά

2 σχόλια:

  1. Στρατιώτης Ν. Καλομοίρης: Να παγώσουν τα πάντα στις 9 του Νοέμβρη
    https://www.alt.gr/stratiotis-n-kalomoiris-na-pagosoyn-t/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλυτη η συνέπεια...
    Από τις 16 Σεπτέμβρη έχει προκηρυχθεί η αυριανή πανελλαδική - πανεργατική απεργία, δηλαδή σχεδόν δυο μήνες τώρα, και μόλις την περασμένη Κυριακή «δέησε» η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή», να ασχοληθεί με τον κορυφαίο αυτό σταθμό της πάλης των εργαζομένων.
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/311556/apolyti-i-synepeia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου