Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

«Ματώνουν» τον λαό για να παραδίδουν τα «πακέτα» στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων


ΥΠΕΡΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Εύσημα στην κυβέρνηση απένειμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την υλοποίηση των σκληρών αντιλαϊκών προαπαιτούμενων προκειμένου να εκταμιευθεί μία ακόμα δόση ύψους 3,56 δισ. ευρώ από το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, στις αρχές του 2023.

Σε δηλώσεις της την περασμένη Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού της σχεδίου ανάκαμψης». Ακολούθως, στελέχη της κυβέρνησης σε δηλώσεις τους πανηγύρισαν για τη «δικαίωση της πολιτικής» τους, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων ενώ τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως αποκαλύπτεται από τα ίδια τα κείμενα και τις συμφωνίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από την εκπλήρωση συνολικά 28 «ορόσημων» (έτσι βαφτίζονται τώρα τα αντιλαϊκά μέτρα και τα προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου) τα οποία είχαν τεθεί στο πλαίσιο υλοποίησης των σχετικών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, οι οποίες απορρέουν από το πλαίσιο που διέπει το Ταμείο. Μαζί με τη 2η δόση το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί φτάνει στα 11,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 37% των κονδυλίων που αντιστοιχούν για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να σημειωθεί ότι αυτά τα κονδύλια αφορούν περίπου κατά το ήμισυ χρηματοδότηση και δάνεια.

Οπως προκύπτει από δηλώσεις και πληροφορίες, η κυβέρνηση εκπλήρωσε πιο νωρίς τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Μερικά από αυτά είναι: Ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που θα ανοίξουν τον δρόμο για νέους πλειστηριασμούς, καθώς επίσης ρυθμίσεις για την απονομή της δικαιοσύνης, την Πρωτοβάθμια Υγεία, το Κτηματολόγιο, την «κωδικοποίηση» - παγιοποίηση της αντεργατικής νομοθεσίας.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2023 αναμένεται έκρηξη εξώσεων αλλά και πλειστηριασμών σπιτιών λαϊκών οικογενειών που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, και αυτό αποτελεί βασική συνέπεια της υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα υψώνονται νέα, ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση του λαού σε δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία, αφού για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο το νομοσχέδιο καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, σπρώχνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αναζητήσουν εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα και τους ασθενείς να γίνονται πελάτες για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν (βλέπε και σελ. 10 - 11).

Την ίδια στιγμή, για το τι πραγματικά συμβαίνει με τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης αρκεί κανείς να δει τις πανηγυρικές ανακοινώσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για τα δεκάδες δισ. ευρώ που λαμβάνουν ήδη ως δόσεις. Οπως π.χ. οι τραπεζικοί όμιλοι που κάνουν «πάρτι», δανείζοντας από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης σε επιχειρηματικούς ομίλους της «πράσινης μετάβασης» και της «ψηφιοποίησης». Ταυτόχρονα, πάνω στο πεδίο των «πακέτων» του Ταμείου Ανάκαμψης εκδηλώνεται μία μεγάλη αντιπαράθεση επιχειρηματικών ομίλων, με τους «κομμένους» από τις χρηματοδοτήσεις να ζητούν «επαναδιαπραγμάτευση των πόρων του Ταμείου», διαπάλη που αντανακλά σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Σημειωτέον, τα 25 «ορόσημα» για τις επιδοτήσεις αφορούν το 1ο εξάμηνο του 2022 και θα πρέπει μέσα στον επόμενο χρόνο να γίνει αίτημα 3ης δόσης για τα «επιτεύγματα» του 2ου εξαμήνου. Στο πεδίο των δανείων τα 3 ορόσημα καλύπτουν όλη την περίοδο έως και το τέλος του έτους. Η διαδικασία προβλέπει, μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση από EFC και μετά από μια σειρά διαδικασίες, η τελική έγκριση να γίνει τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα πάντα με τον σχεδιασμό, η εκταμίευση θα γίνει μέσα στο 2023. Να σημειωθεί επίσης ότι από τα 3,56 δισ. ευρώ της δόσης, τα 1,72 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 1,85 δισ. ευρώ είναι δάνεια. Το αίτημα πληρωμής το υπέβαλε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου