Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από υγειονομικούς, εργατικά σωματεία και φορείς


 «ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ» ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
  • Μήνυμα ξεσηκωμού από τη χτεσινή συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Υγείας
  • Αύριο τα συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες πόλεις

«Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα - Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη - Ολοι στην απεργία».

Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε από το κέντρο της Αθήνας, από το υπουργείο Υγείας, το γιγαντοπανό που ανάρτησαν χτες τα ξημερώματα οι νοσοκομειακοί γιατροί, απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στο δικαίωμα του λαού για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη. Μια συμβολική πράξη - κάλεσμα στο αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο, την ώρα που το νομοσχέδιο - έκτρωμα θα συζητιέται στην Ολομέλεια της Βουλής. Ενα νομοσχέδιο που στέλνει τον φτωχό κόσμο απευθείας στον ιδιωτικό τομέα, όπως κατήγγειλαν και χτες οι υγειονομικοί, και που το έχουν απορρίψει χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί και χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία σ' όλη την Ελλάδα, όλες οι Ενώσεις τους και οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Ταυτόχρονα, διαρκώς αυξάνονται τα δεκάδες Εργατικά Κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς που συστρατεύονται στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών.

Στο μεταξύ, η χτεσινή αυτή αγωνιστική παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας σημαδεύτηκε από τις εικόνες ντροπής, με διμοιρίες των ΜΑΤ να σπεύδουν εντός 5λέπτου μόλις έγιναν αντιληπτοί οι νοσοκομειακοί γιατροί για να τους περικυκλώσουν, απειλώντας με αστυνομική επέμβαση.

Ομως, «πληρωμένη απάντηση» πήρε η κυβέρνηση από τους μέχρι πρότινος «ήρωες» του συστήματος Υγείας: «Οταν ένας ασθενής πάει στα Επείγοντα περιμένει 10 ώρες για να εξεταστεί. Οταν ένας ασθενής είναι να χειρουργηθεί περιμένει μήνες. Οταν υπάρχει τροχαίο περιμένει το ΕΚΑΒ δεκάδες λεπτά. Αλλά μέσα σε δευτερόλεπτα το επιτελικό κράτος στέλνει 3 διμοιρίες ΜΑΤ να συλλάβουν 50 νοσοκομειακούς γιατρούς», φώναξε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, που μαζί με συναδέλφους του βρέθηκε εγκλωβισμένος από τον αστυνομικό κλοιό, καλώντας τις διμοιρίες να αποχωρήσουν.

Για πάνω από δύο ώρες οι γιατροί έμειναν στον χώρο και, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους περικύκλωναν ασφυκτικά, φώναζαν συνθήματα, διαδήλωναν την ανυποχώρητη στάση τους, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση και τα «κοράκια» της Υγείας ότι δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν περίθαλψη, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μετατρέψουν τους ασθενείς τους σε πελάτες, να τους κοιτάνε στην τσέπη και όχι στα μάτια.

Το νομοσχέδιο - έκτρωμα εισάγεται αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, με τις κινητοποιήσεις να παίρνουν πια παλλαϊκό χαρακτήρα, με εκατοντάδες σωματεία, και φορείς να έχουν αποφασίσει για αύριο συλλαλητήρια με στάσεις εργασίας, στην Αττική (1 μ.μ. Βουλή), στη Θεσσαλονίκη (6 μ.μ. Αγαλμα Βενιζέλου) και σε πόλεις όλης της χώρας (βλ. ολόκληρο το πρόγραμμα κινητοποιήσεων δίπλα).

Τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό

 

Η δραστηριότητα χτες ενάντια στο νομοσχέδιο συνεχίστηκε και το μεσημέρι, αφού στο πλαίσιο της παναττικής απεργίας που είχαν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, δίνοντας σαφές μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα και ότι τα νοσοκομεία ανήκουν σε εκείνους που τα πλήρωσαν και τα έχουν ανάγκη, στον λαό.

Στον αντίποδα του εκτρωματικού νομοσχεδίου, απαίτησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Κατήγγειλαν τις αναμονές για μια αξονική, όπως για παράδειγμα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στον «Ευαγγελισμό», που φτάνει μέχρι και τις 27 ώρες στα Επείγοντα, ή στον «Αγιο Σάββα», όπου ένας εξωτερικός ογκολογικός ασθενής είναι στην αναμονή 3 μήνες για ακτινοθεραπεία, κι έτσι αναγκάζεται να κλείσει απογευματινό ραντεβού, να πληρώσει 50 - 60 ευρώ για να τον δει έγκαιρα ογκολόγος...

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αναδεικνύουν ότι το νομοσχέδιο «πατάει» σε υπαρκτά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, όσον αφορά τη στελέχωση, την εκπαίδευση σε ορισμένες ειδικότητες, τους πολύ χαμηλούς μισθούς των γιατρών κ.λπ., που έχει προκαλέσει η πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία του λαού. Από την ίδια πολιτική όμως απορρέουν και οι «λύσεις» που προωθούνται με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προκειμένου να μην εκτρέπονται οι αντιλαϊκοί «δημοσιονομικοί στόχοι», να μειώνεται το «κόστος» λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων για να ανταποκριθούν στις μειωμένες κρατικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από την πώληση των εργασιών τους ώστε να είναι «βιώσιμα».

Ζήτημα ζωής και θανάτου να μπλοκάρουμε αυτό το αίσχος

Σε αυτό το φόντο πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, όπου «επιβεβαιώθηκε η απόφασή τους να περάσουν διά πυρός και σιδήρου αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα», όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, μετά το τέλος της συνάντησης. «Για μια ακόμη φορά σε κανένα από τα ερωτήματα που θέσαμε στον υπουργό δεν πήραμε απάντηση. "Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε". Η ουσία του νομοσχεδίου - και αυτό αποτυπώθηκε και σήμερα στον λόγο και τις απαντήσεις του υπουργού Υγείας - είναι μία: Ωμός εκβιασμός και απροκάλυπτη κυνικότητα. "Υπάρχει το φακελάκι, δεν θα το αντιμετωπίσουμε, αλλά θα το νομιμοποιήσουμε και αφού θα είναι νόμιμο θα πάψει να είναι ανήθικο"».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έθεσαν, για παράδειγμα, στην κυβέρνηση το εξής εύλογο ερώτημα: «Ο ασθενής ενός συναδέλφου που πλέον νόμιμα θα έχει ιδιωτικό ιατρείο χρειάζεται να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Με δεδομένες τις ελλείψεις, ποιος θα προηγείται; Δεν θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ο ιδιώτης για να προηγηθεί ο ασθενής που θα τον έχει πελάτη νόμιμα στο ιδιωτικό του ιατρείο;». Η απάντηση του υπουργού ήταν «ναι, αυτό γίνεται ήδη». «Αντί δηλαδή να το αντιμετωπίσει, από Παρασκευή πρωί θα είναι και αυτό νόμιμο, το πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών, θα επιβιώνει μόνο όποιος έχει να πληρώσει και όποιος δεν έχει, να πάρει δάνειο, να μπει στις πλατφόρμες διαφόρων χορηγών όπως γίνεται στη Μ. Βρετανία και αλλού. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε. Οσο αποφασισμένοι είναι αυτοί, άλλο τόσο να είμαστε και εμείς. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να μπλοκάρουμε τα σχέδιά τους», σημείωσε η Αφροδίτη Ρέτζιου.

 «Μπλόκο» στο νομοσχέδιο με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Στη 1 μ.μ. στη Βουλή το αυριανό μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού. Στις 6 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις

Για αύριο, Πέμπτη, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο.

Στάση εργασίας έχουν προκηρύξει τα Εργατικά Κέντρα Αττικής, η ΠΟΕΔΗΝ (11 π.μ. με 3 μ.μ.) και η ΑΔΕΔΥ πανελλαδική στάση (από 12 μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου).

Στην Αθήνα μεγάλο συλλαλητήριο προγραμματίζεται στη 1 μ.μ. στη Βουλή, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις της χώρας και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, σε συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση της ΕΝΙΘ, στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, καλεί και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΝΤ ΑΔΕΔΥ), η οποία προκήρυξε στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. Επίσης, συλλαλητήριο προγραμματίζεται για τις 6 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο σε μια σειρά από πόλεις, και πιο συγκεκριμένα:

  • Πάτρα, 1 μ.μ., έξω από την 6η ΥΠΕ
  • Αγρίνιο, 1 μ.μ., στο νοσοκομείο
  • Γιάννενα, 12 μ., στην Περιφέρεια
  • Γιαννιτσά, 1.30 μ.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου
  • Δράμα, 11.30 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου
  • Ηράκλειο, 12 μ., στην πλ. Ελευθερίας
  • Ικαρία, 6 μ.μ., στην πλ. Ευδήλου
  • Καρδίτσα, 11.30 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου
  • Κατερίνη, 6.30 μ.μ., στο Σιντριβάνι - Πλατάνι
  • Κέρκυρα, 12 μ., στο Γενικό Νοσοκομείο
  • Καστοριά, 8.30 π.μ., έξω από την πύλη του Νοσοκομείου
  • Κοζάνη, 6.30 μ.μ., στην πλατεία
  • Λάρισα, 12.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Λέσβος, 10 π.μ., στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου
  • Λευκάδα, 12.30 μ.μ., στο Νοσοκομείο
  • Λήμνος, 12.30 μ.μ., στο Νοσοκομείο
  • Λιβαδειά, 10 π.μ., στα Επείγοντα του Νοσοκομείου
  • Σάμος, 6 μ.μ., πλ. Πυθαγόρα στο Βαθύ
  • Σέρρες, 9 π.μ., στο Νοσοκομείο
  • Ξάνθη, 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Χίος, 6 μ.μ. στην είσοδο της Απλωταριάς.

1 σχόλιο:


  1. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υλοποιούν το ίδιο σχέδιο για την Υγεία
    19 σημεία - αποδείξεις για τη μεταξύ τους σκυταλοδρομία
    "Ρ" 30 Ιούνη 2019

    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10396427

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου