Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Ερωτήματα


Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα «σφυρίζουν αδιάφορα» στα ερωτήματα που θέτει επανειλημμένα το ΚΚΕ για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, το αποκρουστικό θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλοι μαζί με την ΕΕ, συγκροτώντας ένα τεράστιο σύστημα φακελώματος και χαφιεδισμού από το οποίο κανείς δεν εξαιρείται. Εδικά μετά τις αποκαλύψεις για τη χρήση του «Predator» στη χώρα μας, τα ερωτήματα αυτά γίνονται αμείλικτα.

Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέντευξή του: «Παράνομα λογισμικά υπάρχουν 500 περίπου αυτήν τη στιγμή στην αγορά. Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν. Υπάρχουν ενδεχομένως οικονομικοί παράγοντες και εντός της χώρας που θα τα διέθεταν, που τα διέθεταν ή που θα ήθελαν να τα διαθέτουν».

Εκτός από τα «παράνομα» λογισμικά, όμως, για τα οποία η κυβέρνηση παριστάνει τον ...τουρίστα, υπάρχουν και οι «νόμιμες» συνακροάσεις της ΕΥΠ, που έγινε προσπάθεια να κουκουλωθούν κατά την πρόσφατη διερεύνηση από την Εξεταστική της Βουλής. Οσο κι αν προσπαθούν λοιπόν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που μοιράζονται όλοι τους.

Είναι για παράδειγμα αποκαλυπτικό το γεγονός ότι τα λογισμικά παρακολούθησης τύπου «Predator», για τα οποία κάνουν πως «πέφτουν από τα σύννεφα», παράγονται νόμιμα με βάση ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, όπως ο 821/2021, διατίθενται και γίνονται αντικείμενο εμπορίας ανάμεσα σε κράτη, οργανισμούς και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, για το ξεκαθάρισμα πολιτικών, επιχειρηματικών, γεωπολιτικών «λογαριασμών».

Ας απαντήσουν λοιπόν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια: Τώρα διαπίστωσαν ότι κυκλοφορούν εκατοντάδες λογισμικά παρακολούθησης; Ποιες μυστικές υπηρεσίες τα διαθέτουν και για ποια επιχειρηματικά συμφέροντα αξιοποιούνται; Είναι μόνο αυτοί που τα κατέχουν, ή και το κράτος και οι υπηρεσίες του, με τις οποίες βρίσκονται άλλωστε σε ανοιχτή γραμμή οι ξένες υπηρεσίες και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι;

Και αφού - όπως λένε η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση - καμία σχέση δεν έχουν οι εγχώριες μυστικές υπηρεσίες με τέτοια συστήματα, γιατί δεν δίνουν κατηγορηματικές απαντήσεις και στοιχεία για ερωτήματα που έθεσε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές; Θυμίζουμε ορισμένα από αυτά:

-- Είχε ή δεν είχε δρομολογηθεί ήδη επί προηγούμενων κυβερνήσεων η αγορά ενός νέου συστήματος με λογισμικό που παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες, ιδιαίτερα για παρακολουθήσεις δημοφιλών εφαρμογών όπως το Viber, το Messenger, το WhatsApp κ.ά., για τις «ανάγκες» της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ.;

-- Είχε ή δεν είχε εξεταστεί η εφαρμογή τέτοιου λογισμικού στην Αγγλία και στην Ιταλία, όπως και η προμήθεια ειδικού λογισμικού από το Ισραήλ;

-- Ηταν ή όχι στις προθέσεις προηγούμενων κυβερνήσεων η προμήθεια ακόμα και του συστήματος «Predator»; Μήπως έκαναν και σχετικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για πιθανή αγορά του;

-- Ολοκληρώθηκε ή όχι αυτή η «έρευνα αγοράς» από την κυβέρνηση της ΝΔ περίπου το 2020, με την προμήθεια λογισμικού «Pegasus» και «Hrisaoras»;

Αναπάντητες παραμένουν όμως και οι καταγγελίες του Κόμματος για τις παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ στον Περισσό.

Σύμφωνα με όσα έχουν αποκαλυφθεί και όπως εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνουν και κάποιοι από τους μάρτυρες, η μέθοδος, τα εργαλεία και η τεχνογνωσία παραπέμπουν σε εγχώριες και «συμμαχικές» μυστικές υπηρεσίες, γεγονός που πέρασε ασχολίαστο από τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή.

Εκείνο βέβαια που «δεν θέλει και ερώτημα» είναι ότι οι ρίζες αυτής της «Λερναίας Υδρας» βρίσκονται βαθιά μέσα στο σάπιο σύστημα, που παλεύει να θωρακίσει με όλα τα μέσα την καπιταλιστική εξουσία της εκμετάλλευσης, της αδικίας, των πολέμων, στοχοποιώντας τον «εχθρό λαό». Ενάντια σ' αυτόν στρέφονται «στο τέλος της ημέρας» όλοι οι πολυδαίδαλοι - κρατικοί και μη - μηχανισμοί περιστολής των λαϊκών ελευθεριών.

Καμιά ανοχή λοιπόν δεν πρέπει να δείξει ο λαός σ' αυτούς τους μηχανισμούς! Να μη συμβιβαστεί με την «κανονικότητα» των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, με το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που μετατρέπει τον καθέναν σε στόχο.

Να μη γίνει όμως και συμμέτοχος σε παιχνίδια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που προωθούνται με καταλύτη τις παρακολουθήσεις, δίνοντας άλλοθι και ανοχή στον άθλιο βούρκο που όλοι μαζί έχουν διαμορφώσει και μέσα στον οποίο καμία διασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει για τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου