1893 — Πεθαίνει ο Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι. Ρώσος συνθέτης, ο μεγαλύτερος δημιουργός του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στην πόλη Βοτκίνσκ στα δυτικά Ουράλια. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική, ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Ενας από τους δασκάλους του ήταν ο φημισμένος συνθέτης και πιανίστας Αντον Ρουμπινστάιν. Εκτός από το πτυχίο της σύνθεσης, πήρε και το πτυχίο της ενορχήστρωσης.
Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο της Μόσχας, όπου γνώρισε τον μεγάλο δραματουργό Αλεξάντρ Οστρόβσκι. Κορυφή καλλιτεχνικού ρεαλισμού, η μουσική του Τσαϊκόφσκι ανήκει στα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ρωσικής κουλτούρας, μαζί με τα δημιουργήματα των Πούσκιν, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι και Τσέχοφ.
Η μεγάλη ανθρωπιστική τέχνη του, που είχε καρποφόρα επίδραση σε πολλούς συνθέτες του τέλους του 19ου αιώνα, υπήρξε ανεξάντλητη πηγή υψηλών ρεαλιστικών παραδόσεων για τα προοδευτικά μουσικά δημιουργήματα. Εγραψε όλα τα είδη της κλασικής μουσικής και όλα με ιδιαίτερη επιτυχία.
Ο μελαγχολικός μεγαλοφυής
Μια ζωή με λίγες χαρές, πορευόμενη - κατά το ήμισυ - στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, χτυπημένη από την οικονομική ανέχεια και το άγχος της αναγνώρισης και της επιδοκιμασίας, με τα σύννεφα της μελαγχολίας να σκιάζουν τον ουρανό της.
Τούτη η ζωή αντικατοπτρίστηκε στις συνθέσεις του, η «Λίμνη των Κύκνων», οι έξι συμφωνίες του, ο «Μάνφρεντ», ο «Ευγένιος Ονιέγκιν» και η «Ωραία Κοιμωμένη», που αγγίζουν τις καρδιές όλων των ανθρώπων.
O Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, γιος ενός μηχανικού ορυχείων και μιας γυναίκας με πολύ εύθραυστο ψυχισμό, γεννήθηκε στο Βοτκίνσκ στις 7 Μάη 1840. Ηταν το «γυάλινο παιδάκι» της οικογένειάς του, που το γοήτευε από πολύ νωρίς η μουσική, ενώ πήρε τα πρώτα του μαθήματα σε ηλικία 5 ετών. Το 1848 η οικογένεια μετακόμισε στην Πετρούπολη, ενώ το 1852 πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις για το κολέγιο που ήταν τότε η Νομική Σχολή. Το 1854 πέθανε από χολέρα η μητέρα του και μαζί της και η παιδική ηλικία του. Το 1859 ο Τσαϊκόφσκι διορίστηκε διοικητικός υπάλληλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως η μουσική τον απασχολεί πάντα και το 1862 εγγράφεται στο τότε ιδρυθέν Ωδείο της Πετρούπολης. Στις 13 Μάη 1863 παραιτήθηκε για να ζήσει πλέον από την Τέχνη. Από τα πρώτα του έργα φάνηκε το ταλέντο του, όμως η «δύσκολη» Πετρούπολη δεν του το αναγνώρισε και στις 18 Γενάρη 1866 ο Τσαϊκόφσκι βρέθηκε στη Μόσχα, όπου έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή.
Στις 15 Φλεβάρη 1868 ανέβηκε με εξαιρετική επιτυχία η πρώτη του Συμφωνία, ενώ με τη Δεύτερη Συμφωνία του, το 1873, αναγνωρίστηκε ως ο μεγαλύτερος Ρώσος συνθέτης.
Στις 4 Μάρτη 1877 πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της «Λίμνης των Κύκνων», ενώ ένας επιπόλαιος γάμος τον οδήγησε σε απόπειρα αυτοκτονίας. Παρά το προσωπικό του δράμα, ο Τσαϊκόφσκι στα 39 του κατακτά όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και την Ευρώπη, καθώς και τις ΗΠΑ.
Στις 30 του Ιούλη 1893 άρχισε να συνθέτει το κύκνειο άσμα του και ταυτόχρονα τη σημαντικότερη σύνθεσή του. Την 6η Συμφωνία. Είναι το έργο που περιγράφει τα αισθήματά του, την απελπισία του, την κραυγή που προαναγγέλλει το χαμό του. Τελείωσε τη σύνθεση στις 30 Αυγούστου 1893 και η τελευταία λέξη που πρόσθεσε ήταν το όνομα της 6ης. Παθητική.
Πέθανε 9 μέρες μετά την πρεμιέρα της, στις 6 Νοέμβρη 1893.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου