Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

«Η Κίνα υποστηρίζει την Ευρώπη για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία»


Να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ζήτησε από την Κίνα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, στην επίσκεψή του στο Πεκίνο. Όπως είπε, συμφωνούν με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, «ότι οι ρωσικές απειλές με πυρηνικά όπλα είναι ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες».

«Η χρήση πυρηνικών όπλων ή η απειλή χρήσης τους πρέπει να απορριφθεί», είπε ο Σι Τζινπίνγκ.

Αξίζει να σημειωθεί η δήλωση του Σι ότι η Κίνα υποστηρίζει τη Γερμανία και την Ευρώπη στη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών και στην οικοδόμηση μιας «βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη».

Η Κίνα ως «μεγάλη χώρα» και «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επίσης ευθύνη για την ειρήνη στον κόσμο», είπε ο καγκελάριος και «είναι σημαντικό η Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία».

Σε μια πιο έντονη προτροπή - για τα δεδομένα του Πεκίνου - προς τη Ρωσία αλλά και τις δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε πως η Κίνα και η Γερμανία ελπίζουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει «γρήγορα». Είναι πλέον καιρός να «κινηθούν και οι δύο πλευρές σε ειρηνευτικές συνομιλίες», είπε. «Δεν θέλουμε να κλονιστεί η περιφερειακή σταθερότητα, να αποσταθεροποιηθούν οι διεθνείς αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού», πρόσθεσε, καθώς μια τέτοια εξέλιξη επηρεάζει ιδιαίτερα τα συμφέροντα των κινεζικών μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου