Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Το καλάθι της φτώχειας και οι μέρες της φωτιάς

 
Ως πότε τέλος πάντων,

θα λέγωμεν «ως πότε;»

Γεώργιος Σουρής.

Ερχεται η στιγμή που το ποτήρι της οργής ξεχειλίζει απέναντι στην αγοραία κυβερνητική χειραγώγηση που χτυπάει κόκκινο.

Τη βδομάδα που πέρασε, πρωταγωνίστησε με όρους μαζικού θεάματος, το «καλάθι της κοροϊδίας» και οι πομφόλυγες των γραφικών εμπνευστών του. Εκείνων που σχεδιάζουν - σε βάρος μας - το νέο τοπίο στην οικονομία, ευθυγραμμισμένο απόλυτα στην πολιτική που γεννά φτώχεια, πείνα, εκμετάλλευση και πολέμους.

Υποστήκαμε το κακόγουστο σόου στα super markets, αυτών που με ευαγγέλιο την ελεύθερη αγορά, έκαναν δήθεν έλεγχο στις τιμές και πόζαραν με μακαρόνια και χαρτιά υγείας, πάντα με κολαούζους τις κάμερες, τους δεκάδες μπράβους, αλλά και τους απαραίτητους «κράχτες» να τους αποθεώνουν.

Το παραμύθι κι ο εμπαιγμός, βέβαια, είναι χοντροκομμένα, αφού όλοι καταλαβαίνουν πως δεν ενισχύονται οι λαϊκές οικογένειες με επικοινωνιακά τρικ, κι ότι όχι μόνο δεν πωλούνται φτηνότερα τα προϊόντα του «καλαθιού», αντίθετα οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι επιχειρηματίες των SM που ξεστοκάρουν προϊόντα.

Προσφορές και στα ληγμένα!

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν και από τις «φιλανθρωπικές» προσφορές στα ...ληγμένα! Μη σας κάνει εντύπωση. Η «καινοτόμα» ιδέα εφαρμόζεται ήδη στη Δανία και διαφημίζεται ως εξής: «Κοιτάζουμε, μυρίζουμε, αισθανόμαστε το προϊόν για να δούμε αν είναι ακόμα αναλώσιμο». Δηλαδή, αγοράζουμε σε χαμηλή τιμή ληγμένα προϊόντα, για να μην πάνε στις χωματερές.

Κι όλα αυτά, ενταγμένα στο σκηνικό της ενεργειακής φτώχειας, της ακρίβειας που καλπάζει, των κατασχέσεων σπιτιών και των καταθέσεων των εργαζομένων, της καταστολής, των σκανδάλων, της επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της διαφθοράς...

Είμαστε απέναντι στον μηχανισμό που έχει φτιάξει αμέτρητους νόμους εναντίον μας και όσο επιτρέπουμε σ΄ αυτόν τον μηχανισμό να δουλεύει ανεμπόδιστα, δεν πρόκειται ν΄ αλλάξει τίποτε.

Αν μείνουμε απαθείς, περιμένοντας να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, ο μηχανισμός θα ισχυροποιείται, τα προβλήματα θα οξύνονται, τα αδιέξοδα θα πολλαπλασιάζονται και η ζωή θα εξευτελίζεται.

Η υπομονή αυτού του είδους, δεν είναι αρετή, είναι μια μορφή απελπισίας κι αν μάλιστα τραβήξει και πολύ, αγγίζει τα όρια της δειλίας. Δεν έχουμε δικαίωμα - με μοιρολατρία, παραλυτική απογοήτευση και γκρίνια - να γίνουμε συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα. Είναι υποχρέωση και καθήκον να αντιδράσουμε στο κυνήγι που έχει εξαπολυθεί σε φτωχούς και εξαθλιωμένους. Ολος ο πλανήτης ξεσηκώνεται σιγά σιγά. Εχει γίνει τσουνάμι πια, η λαϊκή δυσαρέσκεια, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου η ακρίβεια τσακίζει τους πολίτες. Η αγανάκτηση και ο θυμός σε κλάδους, όπως ο Τουρισμός, οι Κατασκευές, τα Τρόφιμα, τα Φάρμακα, η Υγεία και οι ΟΤΑ είναι πια καθημερινότητα παντού, όχι μόνο εδώ. Μεγάλες απεργίες σαρώνουν τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, ακόμη και τις ΗΠΑ.

Καμιά αναμονή, διεκδικήσεις τώρα

Δεν είναι μια κακή στιγμή αυτό που ζούμε, δεν οφείλεται σε μια κακή συγκυρία. Αυτό που βιώνουμε, είναι ένα ζοφερό έργο που βασίζεται στο σενάριο της νέας - ακόμη πιο άγριας και απάνθρωπης - καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, διανθισμένο μάλιστα με τα ύπουλα τερτίπια τής πιο αναίσχυντης προπαγάνδας.

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αναμονής και αντοχών.

Οσο περνάει ο χρόνος, χωρίς αντίδραση και διεκδικήσεις, τόσο θα μας διαλύουν οι κανόνες ενός κόσμου κομμένου και ραμμένου στα μέτρα των συμφερόντων των λίγων και των ισχυρών. Ποιος μπορεί να αντέξει άλλο, όλες αυτές τις οδυνηρές αντιφάσεις των καπιταλιστικών επιλογών, που μόνο γνώμονα έχουν το κέρδος, όσο αιματοβαμμένο κι αν είναι; Οσο περιμένουμε να λύσουν τα προβλήματά μας κάποιοι επίδοξοι σωτήρες, τόσο η φτωχοποίησή μας θα είναι ιλιγγιώδης και οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Ενέργεια, Μεταφορές, Τρόφιμα, Φάρμακα και Τουρισμό, θα πλουτίζουν σε βάρος μας.

Να θυμόμαστε όμως και ποιοι είναι συνυπεύθυνοι για όσα περνάμε σήμερα. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έθεσαν τις βάσεις των σημερινών αδιεξόδων. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος για τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις σε βάρος πλειστηριασμών, αλλά και η μεταβίβαση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα funds. Τώρα πια, έπεσαν πάνω μας και τα «κοράκια», από στελέχη της ΝΔ, που κάνουν μπίζνες, για να κερδίσουν δισεκατομμύρια με το μόχθο των εργαζομένων.

Η εργατική τάξη πάει στην απεργία!

Στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη, πυροδοτούμε φαντασμαγορικά την αντίσταση, διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, προστασία του εισοδήματος, δεν δεχόμαστε κανέναν πλειστηριασμό, κανένα κόψιμο ρεύματος λαϊκής κατοικίας και απαιτούμε άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η εργατική τάξη, πάνω στην οποία έχει εναποτεθεί το χρέος για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, μπαίνει πάλι μπροστά για να πάρει εκδίκηση στο όνομα των ονείρων μας.

(Γιατί ναι, η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο, αλλά πάει με τους δικούς της όρους.)


Της
Σεμίνας ΔΙΓΕΝΗ

 

3 σχόλια:

  1. Τρεις μερες ως την απεργια της 9 Νοεμβρη και αρχισαν τα οργανα απ τα αφεντικα .

    Σε συντροφο προισταμενο σε Σουπερ Μαρκετ της Θεσσαλονικης του ηρθε μνμ οτι αν απεργησει θα μετατεθει στο αντιστοιχο της .....Θασου !!

    Κατα τα αλλα "δεν υδρωνει τ αυτακι τους με μια 24ωρη "

    ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

    Leonidas Papadimitriou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. John Nikolaou
    Σε τράπεζες έχουν στείλει ηδη mail από την Παρασκευή οι διευθυντάδες, πως μην ανησυχείτε (!) για την απεργία της Τετάρτης, μπορουν οι υπάλληλοι να δουλέψουν με τηλεργασια για εκείνη την ημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άδειο το καλάθι για το νοικοκυριό κι αυτοί λένε παραμύθια για τον σοσιαλισμό...
    Όλοι στην απεργία στις 9 Νοέμβρη!
    Καμία αναμονή!
    Ξεσηκωμός!
    Να μην πληρώσει πάλι ο λαός!

    Μάγδα Φωτεινού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου