Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Τεράστιο απεργιακό ποτάμι


Οι χώροι δουλειάς νέκρωσαν και οι εργαζόμενοι απέργησαν και διαδήλωσαν. Μαζί τους αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, γυναίκες, συνταξιούχοι, οικογένειες με μικρά παιδιά... Πίσω από τα πανό των Συνδικάτων, των Συλλόγων και των μαζικών φορέων διατράνωσαν: Φτάνει πια. Καμία αναμονή. Ξεσηκωμός. Να μην πληρώσει ξανά ο λαός.

Η διαδήλωση του ΠΑΜΕ και των Σωματείων εξελίχθηκε σε ένα μεγαλειώδες απεργιακό ποτάμι. Από νωρίς, από τις προσυγκεντρώσεις, το κέντρο γέμισε ασφυκτικά με απεργιακά μπλοκ. Η Πανεπιστημίου πλημμύρισε με κόσμο κατά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια.


Το Σύνταγμα και οι γύρω δρόμοι κατακλύστηκαν κατά την πορεία προς τη Βουλή. Η κεφαλή της πορείας στο «Μ. Βρετάνια», κύκλωνε το Σύνταγμα από την Αμαλίας, την Σουρή (Εθνικός κήπος), τη Φιλελλήνων, την Σταδίου, την Αμερικής και έφτανε φτάνει μέχρι την Πανεπιστημίου στο ύψος του «Τιτάνια». Ο κόσμος συνέχιζε να πλαισιώνει τα απεργιακά μπλοκ και ενώ είχε ξεκινήσει η απεργιακή συγκέντρωση...

Χιλιάδες απεργοί μετέτρεψαν την οργή τους σε δύναμη διεκδίκησης και ελπίδας.

Απαίτησαν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, Συλλογικές Συμβάσεις που κατοχυρώνουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ρεύμα και βασικά αγαθά φτηνά για το λαό.

Μετέτρεψαν την αγανάκτησή και την οργή τους για όσα βιώνουν, σε αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους «σωτήρες» που υπόσχονται ξανά προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά τους.

Η σημερινή απεργία και η μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα, που θα έχει συνέχεια, με νέες σκληρές αναμετρήσεις με την εργοδοσία και το πολιτική της προσωπικό. 


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μαζική, μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη με νέες δυνάμεις εργαζομένων, δεκάδες Σωματειακές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα και φορείς να συμμετάσχουν για πρώτη φορά συγκροτημένα και μαζικά στην απεργία. 

Οι διαδηλωτές διεκδικούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μέτρα για την ακρίβεια και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με συνθήματα όπως «Λαέ που σε τσακίζουν άλλαξε πορεία, να σπάσει ο τσαμπουκάς σε κάθε εργοδοσία» και «Όχι στην ακρίβεια και την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» καταδικάζουν την πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα και ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου. 


ΟΧΙ στον αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νόμο-έκτρωμα

Στο βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη ανέβηκε ο Γιάννης Νιβορλής, απεργός της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» και αναπλ. γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Λέμε όχι στην ποινικοποίηση και προσπάθεια καταστολής των εργατικών αγώνων, απαιτούμε την ανάκληση των παράνομων απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.

Λέμε ΟΧΙ στον αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη και απαιτούμε την κατάργησή του, καθώς και την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και διαταγμάτων». 

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Αγωνιστικά διεκδικούμε γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Επίσης γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής ευρείας κατανάλωσης (γάλα - άλευρα - ζάχαρη - λάδια κλπ.) και ένδυσης.

Απαιτούμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και του επιδόματος ανεργίας, εξακόσια ευρώ (600), για όλους τους ανέργους. Διεκδικούμε αγωνιστικά υπογραφή ισχυρών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καταδικάζουμε κάθε πολιτική που προωθεί τα συμφέροντα των τραπεζών εις βάρος των βασικών λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα στη στέγαση, για αυτό λέμε ΟΧΙ στην κατάσχεση της πρώτης κατοικίας και διαγραφή όλων των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες».

Να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ»

Εκ μέρους της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος Χρήστος Καραχρήστος στο χαιρετισμό του, κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ που, παίρνοντας το νήμα από όλες τις υπόλοιπες, βιάζεται να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του δημόσιου συστήματος Υγείας. Με το επαίσχυντο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη από τη μια και την ανακοίνωση με τυμπανοκρουσίες για την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ από την άλλη, διαλύουν ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Εξαναγκάζουν τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας». 

Καταλήγοντας, επισήμανε: «Χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το "νέο ΕΣΥ", κόντρα στο νέο νομοσχέδιο. Αγώνας για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην Υγεία. Αγώνας για να εφαρμοστούν άμεσα οι τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου και να αυξηθούν οι μισθοί μας. Αγώνας για ένα υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες Υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Να σημάνει μαζική αντεπίθεση από τους υγειονομικούς και όλο το λαό!».

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο Νίκος Τσακλίδης από την Επιτροπή Εργαζομένων στο Σιδηρόδρομο, η Ντίνα Παπαδοπούλου, απολυμένη από την «ΑΛΟΥΜΙΛ» και η Λία Ματζώρου, πρόεδρος παραρτήματος Θεσσαλονίκης Σωματείου «Πράκτικερ».  

Ακολούθησε δρώμενο που διακωμώδησε το καλάθι του νοικοκυριού, τα μέτρα-κοροϊδία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ενώ στη συνέχεια έγινε η κεντρική ομιλία από τον Κυριάκο Τσαούση, αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕΠΕ.

 Με οργάνωση και μαζικά συνδικάτα, νέα σωματεία,  εστίες αντίστασης και διεκδίκησης παντού

Ο Κυριάκος Τσαούσης ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στους μεγάλους αγώνες που διεξάγονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στη  Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, σε μια σειρά σημαντικούς κλάδους όπως αεροπορικές εταιρείες, διυλιστήρια και λιμάνια και αναφερόμενος στη σημερινή πανελλαδική απεργία στη χώρα μας, υπογράμμισε πως «Σήμερα στη χώρα μας νέκρωσαν όλα! Η εργατιά μίλησε και θα συνεχίσει πιο αποφασιστικά. Ήρθε η ώρα του λαού!!».

Καταγγέλλοντας την πολιτική της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, τόνισε πως «Η αναμονή τελείωσε εδώ και καιρό όπως και η υπομονή μας! Ας το ακούσει καλά αυτό η κυβέρνηση. Δεν μας πείθουν τα επιχειρήματα της περί δίκαιης ανάπτυξης από την οποία έχουμε όλοι να προσμένουμε κάτι το καλύτερο. Ας ακούσουν το μήνυμα μας καλά και οι διάφοροι εν δυνάμει κυβερνητικοί μνηστήρες.

Μαζί ζητάνε την αναμονή του λαού, γιατί έχουν κοινή στρατηγική.

Μαζί ψήφιζαν νόμους ώστε να παγώσουν τους μισθούς και να περιορίσουν τις απεργίες Μαζί μετέτρεψαν σε ιδιώνυμο την όποια αντίδραση στους πλειστηριασμούς ώστε οι τραπεζίτες και τα διάφορα funds να ξεσπιτώνουν τους εργαζόμενους. Μαζί εκτόξευσαν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Παρόλες τις επί μέρους διαφορές μεταξύ των πρώην , νυν, και υποψηφίων κυβερνητικών εταίρων, ανεξαρτήτως απόχρωσης, κοινή είναι η στάση τους σε όλα τα σημαντικά.

Ακόμη και το εγκληματικό καθεστώς των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών είναι αποτέλεσμα των δικών τους πολιτικών που από κοινού άσκησαν». 

Ο Κυρ. Τσαούσης κατήγγειλε ακόμα τους εργοδότες που κι αυτοί «ζητάνε αναμονή για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη όπως μας λένε. Την ζήσαμε και την ζούμε στο πετσί μας αυτού του είδους την ανάπτυξη. Την ζούνε οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, στις κατασκευές και στα supermarket. Την ζούνε στο πετσί τους οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό. Με τις χωρίς προηγούμενο ελαστικές μορφές απασχόλησης. Με το ίδιο εισόδημα που μετρούσαν σχεδόν 15 χρόνια πριν σε έναν κλάδο για τον οποίο τα αστικά επιτελεία πανηγυρίζουν για το ότι μόνο φέτος, μόνο το πρώτο 8μηνο του έτους τα έσοδα ξεπερνάνε τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ζούνε οι απολυμένοι εργαζόμενοι στην Αλουμίλ, στην εταιρεία που τα τελευταία 2,5 χρόνια παρουσίασε λειτουργικά κέρδη πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ. Την ζούνε οι ντελιβεράδες της Efood που τα τελευταία 6 χρόνια αύξησε σχεδόν κατά 50 φορές τον τζίρο της φτάνοντας τα έσοδα της το 2021 σε πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ. Να πως εξαργυρώνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα και οι νέοι τρόποι εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Την ζούνε οι εργάτες στα μεταλλεία Χαλκιδικής με τα ρεκόρ τιμών του χρυσού και τις πάνω από 90 απολύσεις». 

Καταλήγοντας, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων για την συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, ώστε κανένας να μην είναι μόνος του, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Διαλέγουμε το σίγουρο δρόμο του αγώνα! Αυτό τον δρόμο που εξασφάλισε αυξήσεις στους Οικοδόμους, που ανακάλεσε απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας, που εξασφάλισε περισσότερη ασφάλεια για τους εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά. Αγώνα για μισθό που θα καλύπτει τις βασικές μας ανάγκες, στη διατροφή, τη μόρφωση, την υγεία, τη στέγη και τη θέρμανση. 

Αγώνα για συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Με οργάνωση και μαζικά συνδικάτα, με νέα σωματεία, με εργαζόμενους που τώρα θα κάνουν το βήμα στην πάλη, με εστίες αντίστασης και διεκδίκησης παντού.

Αυτή η απεργία είναι σταθμός για πιο ορμητικό αγώνα. Συνεχίζουμε. Σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Βάζουμε νέο κόσμο σε δράση, δυναμώνουμε τα σωματεία μας. Δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και προπαντός βάζουμε μπροστά τις δικές μας διεκδικήσεις. Κλιμακώνουμε την πάλη μας».

2 σχόλια:

  1. "Αν απεργήσω θα χάσω την δουλειά μου", ένα ψέμα που το σερβίρουν οι διάφοροι, καλοθελητές, τσιράκια των αφεντικών και δύστυχος πιάνει σε ορισμένους, ανημέρωτους, εργαζόμενους.

    _ δεκάδες ειναι οι απολύσεις που έγιναν μέσα στο 2022 με διάφορες "δικαιολογίες", σχεδόν καμία για Απεργία, και η μεμονωμένες που έγιναν πάρθηκαν πίσω με την παρέμβαση των σωματείων.
    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίσω από την Κοραή, στη Σταδίου, υπήρχε ο θίασος των "Λοιπων Δημοκρατικών Δυνάμεων", δηλ. των 20 γκρουπούκουλων, με κανά-δυο σωματεία, κυρίως του Δημοσίου, που ακόμη κρατάνε με νύχια και με δόντια ελέω πασόκων. Στις ~11:30, ήταν μαζεμένοι γύρω στις 2-3 χιλ.
      Το ανέκδοτο της ημέρας: Είδα και μια κόκκινη(!) σημαία "Σύριζα"!

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου