Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

«Βράζει» από τους ανταγωνισμούς και τα ιμπεριαλιστικά παζάρια


Τις επικίνδυνες κινήσεις στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών στην Ανατ. Μεσόγειο επιταχύνει παραπέρα η κίνηση του Προέδρου της Αιγύπτου για τη μονομερή οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Λιβύη στα δυτικά της χώρας, ενταγμένη κι αυτή στα σχέδια για τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, με «σφραγίδα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων.

Για το θέμα είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία ο Ν. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, «στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Ελλάδας - Αιγύπτου», για ζητήματα «που αφορούν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του διατάγματος το οποίο εξέδωσε χθες ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι».

Στο μεταξύ, και παρά τα κυβερνητικά πανηγύρια ότι η οριοθέτηση από την πλευρά της Αιγύπτου «τορπιλίζει» το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, εν αναμονή και της δημοσιοποίησης των σχετικών χαρτών από την πλευρά της Αιγύπτου ώστε να φανούν και τα πραγματικά όρια, μια σειρά από παράγοντες σημείωναν πως στην πραγματικότητα η οριοθέτηση «πιέζει» προς μια «διαπραγμάτευση» Αιγύπτου - Λιβύης - Ελλάδας, πάντα εντός του πλαισίου που διαμορφώνουν τα συμφέροντα των Ευρωατλαντικών και των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά δηλαδή που διαμόρφωσαν και τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου το 2020, προβλέποντας μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών - ακόμα και της Κρήτης - και αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για τους επόμενους γύρους των ανταγωνισμών. Σε αυτόν τον επόμενο γύρο εντάσσεται, όπως όλα δείχνουν, και η κίνηση της Αιγύπτου, κι ενώ ακόμα και από αστικά επιτελεία εκφράζονται ενστάσεις για το προβληματικό προηγούμενο που δημιουργεί η μονομερής οριοθέτηση, αλλά και ερωτήματα για το αν η οριοθέτηση δυτικά του 28ου μεσημβρινού έγινε σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, όπως τυπικά προβλέπεται στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020.

Κατηγορίες, απειλές...

Στο μεταξύ, την επιβεβαίωση ότι η κίνηση αυτή ρίχνει παραπέρα λάδι στη φωτιά ανταγωνισμών και παζαριών επιβεβαιώνει και η κοινή επιστολή προς τον ΟΗΕ που υπογράφουν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και ο ομόλογός του της Λιβύης, Ταχέρ Ελ Σόνι, στην οποία σημειώνουν ότι η συμφωνία με την οποία Ελλάδα και Αίγυπτος καθόρισαν μεταξύ τους ΑΟΖ είναι άκυρη, αμφισβητώντας το δικαίωμα θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.

Μεταξύ άλλων επιμένουν ότι η Λιβύη έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «υπονομεύσει» τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης με «αβάσιμους ισχυρισμούς και επιχειρήματα», αλλά και ότι αγνόησε σκόπιμα τις συμφωνίες που συνήψαν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη λιβυκή κυβέρνηση στους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών και της οικονομίας. Επιμένουν ακόμα ότι η συμφωνία που οι δύο χώρες τους υπέγραψαν τον Νοέμβρη του 2016 καταλήγοντας και σε «οριοθέτηση» περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας καταλήχθηκε με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζουν «άκυρη» τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου και κατηγορούν την Αθήνα για επεκτατικές διεκδικήσεις και ότι «αγνοεί την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας», ότι «συμπεριφέρεται σαν ένα αρχιπελαγικό κράτος που παραβιάζει τον νόμο απαιτώντας να δοθούν θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε νησιά, νησίδες και βράχους, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι βιωσιμότητα ή οικονομική ζωή».

Στο μεταξύ, τουρκικά δημοσιεύματα συνέχισαν να αναλύουν τα οφέλη που προσφέρει στη στρατιωτική ικανότητα της χώρας ο πύραυλος «Tayfun», τονίζοντας ότι η εμβέλειά του φτάνει τα 1.000 χιλιόμετρα και συνεχίζοντας τις απειλές προς την Ελλάδα, μεταξύ άλλων με χάρτες που εμφανίζουν σημεία της ελληνικής επικράτειας όπου ο «Tayfun» μπορεί να φτάσει και συνδέοντας το ζήτημα με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών. Μάλιστα, σε τουρκικό δίκτυο χτες παρουσιάστρια επανέφερε ότι «υπάρχει και το θέμα της Κρήτης που από εκεί με τα S-300 είχαν κλειδώσει τα μαχητικά μας. Αυτός είναι και ο λόγος που η Κρήτη βρίσκεται στο "ραντάρ" μας», σχολιάζοντας τον στόχο για «να αναβαθμίσουν τη ναυτική βάση εκεί στα επίπεδα της δικής μας ναυτικής βάσης στο Ακσαζ».

...αλλά και ετοιμότητα για όξυνση παζαριών

Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, μιλώντας στο συνέδριο «Balkans & Black Sea Forum 2022», έσπευσε να επισημάνει ότι οι συμφωνίες της Ελλάδας για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο αποτελούν ένδειξη πως μπορεί να ανοίξει παράθυρο συζήτησης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Ο Τούρκος διπλωμάτης ανέφερε ακόμη ότι «ο μόνος τρόπος να υπερβούμε αυτό το εμπόδιο (σ.σ. εννοεί της οριοθέτησης) είναι να συνομιλήσουμε μεταξύ μας. Και γνωρίζω την αλλεργία της ελληνικής πλευράς για συνομιλίες που αφορούν θέματα κυριαρχίας. Το κατανοώ. Αλλά αν η Ελλάδα "έσπασε τις αλυσίδες" επιτέλους και μιλάει με Ιταλούς και Αιγύπτιους και αν έχει πλέον εγκαταλείψει τα πλαίσια θέσεων που δημιουργούσαν το πρόβλημα με την Τουρκία εξαρχής, τότε ίσως στο μέλλον - μετά τις εκλογές ή αρκετά σύντομα - μπορεί να βρούμε το θάρρος να συνομιλήσουμε για τα προβλήματά μας». Πρόσθεσε πως «κάθε χώρα έκανε ό,τι είχε να κάνει. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μια πλευρά πρέπει να χάσει για να νικήσει η άλλη. Εάν ήταν εδώ ο Αιγύπτιος πρέσβης θα του έλεγα το ίδιο. Θεωρώ ότι υπάρχει ελπίδα για μια σωστή οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι συμφωνίες που έκανε η Ελλάδα με Ιταλία και Αίγυπτο μπορούν να αξιοποιηθούν "mutatis-mutandis" (σ.σ. τηρουμένων των αναλογιών) στην περίπτωσή μας. Εάν κατεβούν οι τόνοι. Εάν δεν μιλάμε από τα "μπαλκόνια" αλλά στο τραπέζι».

Μεταξύ άλλων, ο Οζουγκεργκίν υπενθύμισε και πρόταση που συχνά επαναφέρει η Αγκυρα για διοργάνωση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, με μια ακόμα δήλωση - πρόκριμα «διευθετήσεων» απάντησε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ερωτώμενος για τις απειλές της Τουρκίας. «Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα εχθρικά σχόλια κατά της Ελλάδας εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας: «Εχουμε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η αντικατάσταση της απειλητικής ρητορικής με ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο και επικοινωνία είναι το κλειδί για την εκτόνωση των εντάσεων, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και περιφερειακά στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου