Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Βασίλι Ζάιτσεφ


 "Ο άνθρωπος που έτρεμαν οι ναζί"

15 Δεκέμβρη 1991, πεθαίνει ο Βασίλι Ζάιτσεφ, ο θρυλικός ελεύθερος σκοπευτής του Κόκκινου Στρατού, που συνέδεσε το όνομα του με τη μάχη του Στάλινγκραντ.
Γεννήθηκε το 1915 στο Γιελενίσκογιε των Ουραλίων, μέλος αγροτικής οικογένειας. Η έναρξη του πολέμου τον βρήκε στον τομέα οικονομικών του Σοβιετικού στόλου στο Βλαδιβοστόκ.


Η ανυπομονησία του να βρεθεί στο μέτωπο τον οδήγησε να αιτηθεί πέντε φορές τη μεταφορά του σε μάχιμη μονάδα. Τελικά το αίτημα ικανοποιήθηκε και στάλθηκε στο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων της 284ης Μεραρχίας Πεζικού.
Τον Σεπτέμβριο του 1942 η μονάδα του υπεράσπιζε το Στάλινγκραντ, το οποίο πολιορκούσε η 6η Γερμανική Στρατιά του Φον Πάουλους. Εκεί ο "λαγός" (το επίθετό του προέρχεται από τη λέξη zayats, που σημαίνει λαγός στα ρωσικά) έγινε ο φόβος και ο τρόμος των ναζί.


Αφού σκότωσε 32 ναζί με ένα απλο τυφέκιο, χωρίς διόπτρα, στην συνέχεια εξολόθρευσε επισήμως 243 και ανεπίσημα πάνω από 400, στο διάστημα 10 Νοεμβρίου-17 Δεκεμβρίου 1942. Παράλληλα, σε ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο έξω από το Στάλινγκραντ, δίδασκε τα μυστικά του ελεύθερου σκοπευτή. Οι μαθητές του κατάφεραν 3.000 απώλειες στρατιωτών του Άξονα.

Τον Ιανουάριο του 1943 τραυματίστηκε από θραύσμα νάρκης. Αποθεραπεύτηκε και επέστρεψε στο πολεμικό μέτωπο με τον βαθμό του λοχαγού. Μετά τον πόλεμο, διηύθυνε ένα εργοστάσιο στο Κίεβο.

Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια. Το όπλο του, ένα "Μοζίν-Ναγκάν",με το οποίο εξολόθρευσε εκατοντάδες ναζί, φυλάσσεται στο Μουσείο του Στάλινγκραντ.
Η ζωή και δράση του αποτελούν κορυφαίο παράδειγμα και αναπόσπαστο τμήμα της προσφοράς της Σοβιετικής Ένωσης και του λαού της στην μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
 

Praxis Review

Βασίλι Ζάιτσεφ

Βασίλι Ζάιτσεφ: Ο άνθρωπος που δίδαξε την ανθρωπότητα, πως αντιμετωπίζονται οι Ναζί!

 Γυναίκες ελεύθεροι σκοπευτές: τα καμάρια του Κόκκινου Στρατού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου