Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Βενέρα-7

 
Βενέρα-7. Πρώτη προσεδάφιση σε άλλο πλανήτη.

Το Βενέρα-7 (Венера-7) ήταν Σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο του διαστημικού προγράμματος Βενέρα, που είχε σαν στόχο την εξερεύνηση του πλανήτη της Αφροδίτης. Είναι το πρώτο σκάφος που έφτασε στην επιφάνειά της και ταυτόχρονα το πρώτο στην ιστορία που προσεδαφίστηκε επιτυχώς σε άλλο πλανήτη και κατάφερε να μεταδώσει στοιχεία στην Γη.

Ο πλανήτης Αφροδίτη είναι ο δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο. Είναι το πιο λαμπρό σώμα στον ουρανό μετά τη Σελήνη και οφείλεται στα πυκνά σύννεφα αέριου θειικού οξέος στην ατμόσφαιρά της, τα οποία ανακλούν έντονα τις ηλιακές ακτίνες φωτός. Έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος και παρόμοια πυκνότητα με τη Γη και διαθέτει ατμόσφαιρα. Έτσι θεωρήθηκε ως πλανήτης με πιθανότητες ύπαρξης ζωής. 

Τον Δεκέμβριο του 1962 οι ΗΠΑ με το διαστημόπλοιο «Mariner 2» προσπάθησαν να πλησιάσουν τον λαμπρό πλανήτη πρώτη φορά αλλά η Σοβιετική Ένωση ήταν που έκανε τις προσπάθειες για την εξερεύνηση του γειτονικού πλανήτη με τη σειρά διαστημικών αποστόλων «Βενέρα» από το 1961.

Η κάψουλα «Βενέρα 7»

Το Βενερα-1 και 2 πέρασε κοντά από τον πλανήτη Αφροδίτη. Το Νοέμβριο του 1965 το Βενερα-3 έφτασε στο πλανήτη αλλά συνετρίβη. Παρόλα αυτά έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη διαστημική αποστολή που έφθασε στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη. Το 1967 και το 1969 οι Βενέρα-4, 5 και 6 έκαναν μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.
Έτσι το Βενερα-7 εκτοξεύτηκε στις 17 Αυγούστου 1970 από το Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του ΣΣΔ Καζακστάν. Το διαστημικό σκάφος αποτελούνταν από δύο ξεχωριστά τμήματα. Τον πύραυλο-φορέα τύπου 3MV, χάρη στον οποίο πραγματοποιήθηκε το διαπλανητικό ταξίδι και την κάψουλα προσεδάφισης.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1970 το διαστημικό σκάφος μπήκε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Στα πρώτα στάδια της καθόδου ο φορέας 3ΜV παρέμεινε συνδεδεμένος με την κάψουλα, προκειμένου να την προστατεύει και να την ψύχει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με την είσοδο στην ατμόσφαιρα η κάψουλα αποσυνδέθηκε και με την βοήθεια αλεξιπτώτων προσεδαφίστηκε. Όμως αμέσως μετά την πρόσκρουσή της στην επιφάνεια το Βενερα-7 δεν είχε καμιά ανταπόκριση. 

Τελικά αποδείχθηκε ότι μετάδιδε αδύναμο σήμα για 23 λεπτά μετά την προσεδάφιση. Υπάρχει πιθανότητα να αναποδογύρισε όταν έφτασε στο έδαφος, με συνέπεια η κεραία αναμετάδοσης του να μην είναι στην πρέπουσα θέση της. Το Βενέρα-7 μετέδωσε δεδομένα σχετικά με την επιφάνεια της Αφροδίτης. Την θερμοκρασία να ανέρχεται στους 475 βαθμούς Κελσίου,την πίεση να είναι περίπου 90 φορές μεγαλύτερη από την γήινη και ότι η Αφροδίτη αποτελείται κατά 97% από διοξείδιο του άνθρακα.

Το σοβιετικό Βενερα-7 μετά τα 23 λεπτά εκπομπής από την Αφροδίτη προφανώς καταστράφηκε κάτω από τέτοιες αντίξοες συνθήκες. Ο άνθρωπος μετά την κατάκτηση της Σελήνης κατάφερε για πρώτη φορά να προσεδαφίσει σκάφος σε άλλον πλανήτη.

Το Βενέρα-9 που προσεδαφίστηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1975 στην Αφροδίτη έστειλε φωτογραφίες από τον πλανήτη. Η ΕΣΣΔ είχε και την πρωτιά με το πρώτο διαστημικό σκάφος που έστειλε φωτογραφίες από την επιφάνεια άλλου πλανήτη.
 

 Ταξίδι Στον Χρόνο - Time Travel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου