Την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια του Κιέβου για μια «Παγκόσμια Διάσκεψη Ειρήνης» υπό τη σκέπη του ΟΗΕ και με τους όρους που θέτει ουσιαστικά η ΝΑΤΟική πλευρά (όπως αυτοί αποτυπώνονται στην ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης») εκφράζει η Μόσχα, επιμένοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία «ειρήνης» θα πρέπει να αναγνωρίζει τα προσαρτημένα «νέα εδάφη».
Χθες το Κρεμλίνο απέρριψε για άλλη μια φορά το λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο» 10 σημείων του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη «σημερινή πραγματικότητα», δηλαδή την προσάρτηση των περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, όπου εξελίσσονται σφοδρές συγκρούσεις. Η Ρωσία έχει ανακοινώσει την πλήρη κατάληψη μόνο της περιφέρειας του Λουγκάνσκ.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, που να μην λαμβάνει υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα όσον αφορά το ρωσικό έδαφος, με την είσοδο τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία. Τα σχέδια που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορούν να είναι ειρηνικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, θέτοντας τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας.
Ο Ζελένσκι παρουσίασε για πρώτη φορά το «ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων» τον Νοέμβρη, στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Μπαλί, και το συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, προτρέποντας «τους ηγέτες του δυτικού κόσμου» να διοργανώσουν μια παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής με βάση το εν λόγω σχέδιο.
Το σχέδιο προβλέπει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας, δηλαδή και από την Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014. Επιπλέον, προτείνει ως «εγγυήτριες δυνάμεις ασφαλείας» της Ουκρανίας κράτη - μέλη ή «εταίρους» του ΝΑΤΟ, αποκλείοντας τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ προβλέπει τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με δυτικού τύπου σύγχρονα όπλα, χωρίς να αποκλείει την ανάπτυξη πυρηνικών.
Τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, δήλωσε ότι το Κίεβο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια «Παγκόσμια Διάσκεψη Ειρήνης» στον ΟΗΕ μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, αποκλείοντας όμως τη Ρωσία, και κάλεσε τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, να ενεργήσει ως μεσολαβητής. Από την πλευρά του ο Γκουτέρες εξέφρασε ετοιμότητα να γίνει μεσολαβητής στις συνομιλίες εφόσον όλα τα μέρη συμφωνήσουν, δηλαδή και η Ρωσία.
«Με τη μορφή που την προτείνει το Κίεβο, η σύνοδος για την ειρήνη μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια εμπλοκής του ΟΗΕ στη σύγκρουση, για να υποστηρίξουν ένα μέρος στη σύγκρουση», σχολίασε ο πρώην πρέσβης του Λουγκάνσκ στη Μόσχα, Ρ. Μιρόσνικ, προσθέτοντας: «Ποιο θα ήταν το νόημα της προτεινόμενης μεσολάβησης του ΟΗΕ αν η Ρωσία δεν είναι παρούσα στις συνομιλίες;».
Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την πρόταση του Κιέβου για μια διεθνή «ειρηνευτική» διάσκεψη, ωστόσο αυτήν τη στιγμή είναι ελάχιστες οι πιθανότητες για συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και η Ρωσία δεν δείχνει σημάδια «απόκλισης από τους αρχικούς πολεμικούς στόχους της», σχολίασε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και διπλωματικές προσπάθειες από το Βατικανό, ενώ η Λευκορωσία «προτίθεται να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, εκπρόσωποι του Βατικανού το επιβεβαίωσαν πρόσφατα», δήλωσε ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ Ιγκορ Ναζάρουκ.
Παράλληλα η Μόσχα εντείνει το τελευταίο διάστημα «προειδοποιήσεις» και επισημάνσεις για την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία με στόχο την «αποδυνάμωση» ή και «καταστροφή» της Ρωσίας.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ αναφέρθηκε ξανά στις «ανοιχτά εχθρικές ενέργειες της Ουάσιγκτον» κατά της Ρωσίας και τόνισε πως οι ΗΠΑ κάνουν τα πάντα για να επιδεινώσουν τη σύγκρουση. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση στο Κίεβο ότι προσπαθεί «να παρασύρει τους Αμερικανούς και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ βαθύτερα στη δίνη της σύγκρουσης, ελπίζοντας να καταστήσει αναπόφευκτη μια άμεση σύγκρουση με τον ρωσικό στρατό».
«Η συλλογική Δύση, της οποίας ηγείται μια πυρηνική δύναμη - οι ΗΠΑ - βρίσκεται σε πόλεμο μαζί μας. Αυτός ο πόλεμος μας κηρύχθηκε πριν από πολύ καιρό, μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία το οποίο ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ και επί της ουσίας υποστηρίχθηκε από την ΕΕ, καθώς επίσης μετά τις συμφωνίες του Μινσκ, που κανείς δεν επρόκειτο να εφαρμόσει, όπως φαίνεται τώρα, και η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ το επιβεβαίωσε», επεσήμανε ακόμα ο Λαβρόφ.
Μάλιστα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, χωρίς όμως να αναφέρει κάποιο στοιχείο.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι Βρυξέλλες, ακολουθώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, κήρυξαν υβριδικό πόλεμο στη Ρωσία, ωστόσο η Ρωσία είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ όταν παρέλθει «η ρωσοφοβική τρέλα».
Οπως ισχυρίστηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει επί του παρόντος την παράδοση αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία, ενώ εκτίμησε πως «η ιταλική υποστήριξη θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την άμυνα του ουκρανικού εναέριου χώρου».
«Η πρωθυπουργός Μελόνι επαναβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης προς το Κίεβο σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο», ανέφερε γενικόλογα το πρωθυπουργικό γραφείο.
Πιο επιφυλακτικός για τη στήριξη της Ουκρανίας εμφανίστηκε ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Γκ. Κροζέτο, μιλώντας στην εφημερίδα «Il Messaggero».
Στην Ιταλία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής υπάρχει «σκεπτικισμός» μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για το εύρος και τη διάρκεια της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, όπως και για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Ακόμη δεν συντάξαμε το νέο διάταγμα για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Είναι βέβαιο ότι το Κίεβο, εδώ και πολλούς μήνες, ζητά στήριξη κατά των αεροπορικών επιθέσεων», είπε ο Κροζέτο, προσθέτοντας πως «αν καταστεί δυνατό θα τους βοηθήσουμε».
Οπως εξήγησε, «η παροχή αυτή θα πρέπει να είναι συμβατή με τη δυνατότητα να διαθέτουμε τα συγκεκριμένα όπλα και να τα παραδώσουμε στο Κίεβο, πλήρως λειτουργικά», καθώς πρόκειται για «πολυσύνθετα συστήματα, για την παραγωγή των οποίων απαιτείται πολύς χρόνος».
Εξάλλου υπογράμμισε πως «αν η χώρα δώσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία, θα πρέπει να τα αφαιρέσει από τα αποθέματά της. Κάτι που πρέπει να γίνει χωρίς να υπάρξουν ελλείψεις».
Στο μεταξύ, το Κίεβο επισκέφτηκε χτες ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Σ. Λεκορνού, για συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ολ. Ρέζνικοφ, σχετικά με τις ανάγκες της Ουκρανίας σε στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, επιβεβαίωσε την περασμένη βδομάδα ότι η Γαλλία παρέδωσε πρόσφατα εκτοξευτές πυραύλων και συστοιχία πυραύλων Crotale στο Κίεβο.
Από την αρχή της σύγκρουσης η Γαλλία παρείχε επίσης 18 πυροβόλα Caesar, τοποθετημένα σε φορτηγά και με βεληνεκές 40 χλμ., αντιαρματικά και αντιαεροπορικά βλήματα καθώς και θωρακισμένα οχήματα. Το Παρίσι σχεδιάζει τώρα να εξοπλίσει το Κίεβο με 6 έως 12 επιπλέον Caesar, ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές.
Σφοδρή κριτική ασκεί το ουκρανικό ΥΠΕΞ στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Β. Ορμπαν, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του πως ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει εάν οι ΗΠΑ σταματούσαν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Οι δηλώσεις του Ορμπαν «καταδεικνύουν μια παθολογική έλλειψη σεβασμού προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό που πολεμά τους Ρώσους εισβολείς», σημειώνει το ουκρανικό ΥΠΕΞ, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουγγαρία τοποθετείται υπέρ της Μόσχας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, με έμφαση στην Ενέργεια, ενώ έχει αρνηθεί να στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει κατ' επανάληψη προσπαθήσει να εμποδίσει την υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Εξάλλου χτες σύμβουλος του Ορμπαν δήλωσε πως η Ουγγαρία σχεδιάζει να θέσει στην ηγεσία της ΕΕ θέμα επανεξέτασης των αντιρωσικών κυρώσεων.
«Η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να πολεμά μόνο εφόσον οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν να την ενισχύουν με όπλα και χρήματα. Εάν οι Αμερικανοί επιθυμούν την ειρήνη, τότε θα υπάρξει ειρήνη», σημείωσε ο Ορμπαν σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Magyar Nemzet».
«Ο Oύγγρος ηγέτης θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν επιθυμεί την ειρήνη», απάντησε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως ο Ορμπαν αναφέρθηκε ουσιαστικά σε ήττα της Ουκρανίας, ισχυριζόμενο μάλιστα ότι κάτι τέτοιο «θα αύξανε επίσης τον κίνδυνο ενδεχόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουγγαρία».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την απέλαση ενός Λιθουανού διπλωμάτη ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ως αντίποινα για την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από το Βίλνιους την 1η Δεκέμβρη.
Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες σε όλο το μήκος της γραμμής του μετώπου, από τη Χερσώνα (νότια) έως το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) και στα ανατολικά στο Ντονμπάς.
Η Ρωσία χτύπησε την πόλη Χερσώνα 23 φορές τις τελευταίες 24 ώρες και η ευρύτερη περιοχή της Χερσώνας επλήγη 50 φορές, ανακοίνωσαν χτες Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε προχτές «βαριά πλήγματα» στον ουκρανικό στρατό, κυρίως με το πυροβολικό, στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Η περιοχή της βιομηχανικής πόλης Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ έχει μετατραπεί σε πεδίο σφοδρών μαχών τους τελευταίους μήνες και οι δυο πλευρές εμπλέκονται σε μάχες ιδίως γύρω από την Κρεμνίνα, μικρή κοινότητα βόρεια της Μπαχμούτ.
Στο Λουγκάνσκ οι μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας σχηματίζουν εφεδρικές ομάδες κρούσης στα μέτωπα Κουπιάνσκ και Κράσνι Λίμαν, σύμφωνα με φιλορωσικές πηγές.
Η Ουκρανία εξασφάλισε την απελευθέρωση - ανταλλαγή 1.456 αιχμαλώτων πολέμου μέχρι τώρα, ανακοίνωσε χτες ο Ζελένσκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου