Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Ινδιάνικο


Στις 29 Δεκέμβρη του 1890, στο Wounded Knee, το 7ο Σύνταγμα Ιππικού των ΗΠΑ δολοφονεί άνανδρα και εν ψυχρώ, με μαζικά πυρά και ξιφολόγχες, πάνω από 300 Ινδιάνους Lacota, άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά που προηγουμένως είχαν περικυκλωθεί στον καταυλισμό τους και επί της ουσίας συλληφθεί. Το χιόνι βάφεται κόκκινο από το αίμα δημιουργώντας ένα απόκοσμο σκηνικό φρίκης και τρόμου…

Και έτσι τελείωσε. Δεν ήξερα πόσο από αυτό είχε λήξει. Όταν κοιτάζω πίσω τώρα “από αυτόν τον ψηλό λόφο  της μεγάλης ηλικίας μου, μπορώ ακόμη να δω τις σφαγμένες γυναίκες και τα παιδιά να κείτονται στοιβαγμένοι και σκορπισμένοι σε όλο το μήκος της ελικοειδούς χαράδρας τόσο απλά όπως όταν τους είδα με μάτια ακόμη νέα. Και μπορώ να δω ότι κάτι άλλο πέθανε εκεί στη ματωμένη λάσπη και θάφτηκε στη χιονοθύελλα. Ένα ανθρώπινο όνειρο πέθανε εκεί. Ήταν ένα θαυμάσιο όνειρο.”

Black Elk, Lakota Holy Man

Φωτογραφία: Ευρυτάνας Ιχνηλάτης

 

1 σχόλιο:

  1. ο στρατός των ΗΠΑ περικυκλώνει έναν καταυλισμό ινδιάνων Λακότα στο Γούντεντ Νι Κρικ.
    H επέμβαση είναι μέρος της γενικότερης επιχείρησης "εκπολιτισμού" των Ινδιάνων, με στόχο να αρπάξει ότι γη τους είχε απομείνει απο τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει (οι Λευκοί τις καταπάτησαν όλες). Και να καταστείλει κάθε προσπάθεια αντίστασης στον "εκπολιτισμό" (ιδιαίτερα το θρησκευτικό κίνημα του "χορού των φαντασμάτων" (Ghost Dance), που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται). Λίγες μέρες πριν, η αστυνομία των ΗΠΑ είχε δολοφονήσει τον "Καθιστό Ταύρο", αρχηγό των Σιού.
    Οι στρατιώτες εισβάλλουν στον καταυλισμό για ελέγχους. Λίγο μετά, ανοίγουν πυρ. Τα πολυβόλα που έχουν στηθεί γύρω απο τον καταυλισμό, αρχίζουν να πυροβολούν τους Ινδιάνους,
    που έβγαιναν απο τις σκηνές και έτρεχαν να σωθούν. Ήταν τέτοια η μανία των δολοφόνων που κυνηγούσαν γυναίκες και παιδιά μίλια μακριά.
    300 άνδρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν και ρίχτηκαν σε μαζικό τάφο. Απο τους 25 νεκρούς στρατιώτες, πολλοί σκοτώθηκαν απο τα πυρά των πολυβόλων που πυροβολούσαν αδιάκριτα μέσα στο πλήθος. Μετά την σφαγή, ο στρατός των ΗΠΑ αποφάσισε έρευνα η οποία κατέληξε στην αθώωση όλων των υπευθύνων. Επιπλέον, 20 απο τους δολοφόνους παρασημοφορήθηκαν με..τιμητικό μέτάλλιο απο το Κογκρέσο (η υψηλότερη τιμή για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ).
    To Κογκρέσο ζήτησε συγνώμη για την σφαγή..100 χρόνια μετά (1990).Το 2019 Ινδιάνοι ζήτησαν αφαίρεση των μεταλλίων. Η γενοκτονία τους είναι ένα απο τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου