Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Τρίβουν τα χέρια τους τράπεζες και μεγαλοκατασκευαστές


Με τους μεγαλοκατασκευαστές και τις τράπεζες να τρίβουν ήδη τα χέρια τους, αναμενόταν να ψηφιστεί χτες αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Σπίτι μου - στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή Μάτι και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο έχει 4 βασικούς άξονες, με τον πρώτο να είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» «για τη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας». Πρόκειται για πρόγραμμα δανειοδότησης, το οποίο πρωταρχικά επιδιώκει να εξασφαλίσει τον πιστωτή, δηλαδή την τράπεζα, κάτι που έχει ήδη επιβεβαιώσει ο αρμόδιος υπουργός, για την αγορά ενός σπιτιού. Στην πράξη δηλαδή μετατρέπει τους όποιους «ωφελούμενους», που σύμφωνα με τα κριτήρια που τίθενται δεν θα ξεπεράσουν τους 2.500 με 3.000, σε μόνιμους ομήρους και θύματα του τραπεζικού κεφαλαίου.

Ο δεύτερος είναι το πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή»: Πρόκειται, όπως άλλωστε αναφέρεται, για καθαρή σύμπραξη του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), με ιδιώτες, κατασκευαστικές εταιρείες. Για την ακρίβεια, προσφέρονται στο πιάτο των ιδιωτών τα αδόμητα ακίνητα του ΟΑΕΔ, η περιουσία δηλαδή των εργαζομένων, για να ανεγείρουν με δικά τους έξοδα κτίρια, αποκτώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται τα ακίνητα αυτά για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβασή τους, που είναι επ' αόριστο.

Τρίτος άξονας είναι οι «κοινωνικές κατοικίες». Πρόκειται για τη μετονομασία του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» που αφορούσε τη στέγαση μεταναστών, σε πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ», οι δε κατοικίες που διέμεναν μετανάστες προορίζονται τώρα για «ευπαθείς ομάδες» και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με τον ηλικιακό περιορισμό 24 ως 35 ετών, λες και οι άλλες ηλικίες δεν έχουν στεγαστικές ανάγκες, ενώ ουδείς γνωρίζει τι θα γίνουν οι μετανάστες.

Τέταρτος άξονας είναι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», με το οποίο επιδοτούνται οι ιδιώτες ιδιοκτήτες με το ελάχιστο ποσό των 10.000 ευρώ για ανακαίνιση του ακινήτου τους, ενώ προϋπόθεση είναι ότι θα πρέπει στη συνέχεια να το νοικιάσουν για τρία χρόνια.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και το σχέδιο της εταιρείας «Μάτι ξανά», που με πρόσχημα την αποκατάσταση των πυρόπληκτων που καρκινοβατεί, δίνει ώθηση στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή παραδίδοντας ολόκληρες εκτάσεις σε επιχειρήσεις για τουριστική κυρίως ανάπτυξη, ενώ την ίδια ώρα δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες υποδομές για την αντιμετώπιση νέων πυρκαγιών, τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ανεπαρκή και περιορίζει τους ελεύθερους χώρους.

Ολο αυτό το αίσχος προσπάθησε να παρουσιάσει ως... λύση για το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα του λαού ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, που προκαλώντας αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να μένουν «αναξιοποίητα» τόσο τα λεφτά όσο και ...«χωράφια» - όπως χαρακτήρισε την ακίνητη περιουσία του ΟΑΕΔ. Ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «στηρίζει τους εργαζόμενους», αλλά «στηρίζει και τους επιχειρηματίες», επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας πως δεν μπορεί να υπάρξουν «λύσεις» και για τους δύο.

Την... άλλη τσέπη για να πληρώσει ο λαός και για τη στέγη - εμπόρευμα πρόβαλε ως λύση ο ΣΥΡΙΖΑ, με την εισηγήτριά του, Θ. Φωτίου, να παρουσιάζει ως λύση το κράτος - κτηματομεσίτη, με τη δημιουργία τράπεζας στέγης με κενά κτίρια του Δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας και κενά κτίρια ιδιωτών για κρατική αγορά ή ενοικίαση, και τους βουλευτές του να υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους την ανάγκη «διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής».

Λεηλασία του ιδρώτα των εργαζομένων

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, η κυβέρνηση πουλάει υποτίθεται «στεγαστική πολιτική», προσφέροντας προς ξεκοκάλισμα πέρα από τα ακίνητα του ΟΑΕΔ και τα αποθεματικά του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) - άνω των 2,5 δισ. ευρώ - που είναι ο ιδρώτας, ακόμα και το αίμα των εργαζομένων.

Επισήμανε δε ότι από το 2012 που καταργήθηκε ο ΟΕΚ, όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, έως και το 2021 συνέχισαν να εισπράττουν κανονικά από τους εργαζόμενους υπέρ του καταργημένου φορέα κάθε χρόνο 380 εκατ. ευρώ, χώρια την είσπραξη των δόσεων και των τόκων από τα δάνεια που είχαν δοθεί. Επιπλέον, από το 2021, με νομοθετική διάταξη, τα αποθεματικά μπορούν πια να χρησιμοποιηθούν και «σε άλλους, αλλότριους σκοπούς».

Σχολιάζοντας σε άλλο σημείο τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «προτείνει, δηλαδή, να γίνει το ίδιο το κράτος κτηματομεσίτης, για να διαμορφώσει τους όρους αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος, με εγγυημένη, όμως, την κερδοφορία των κατασκευαστών και των ιδιοκτητών των ακινήτων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το ΠΑΣΟΚ με την πρόταση να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με τους ίδιους σκοπούς».

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε και στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής στο Μάτι που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας ότι γίνεται και εδώ με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που εντάσσουν την περιοχή στα σχέδιά τους για τη μετατροπή της ευρύτερης Ανατολικής Αττικής σε τουριστικό πόλο και καμία σχέση δεν έχουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Τελικά τα σπίτια του κόσμου τα παίρνουν οι καπιταλιστές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση το 2022 να γίνεται ακόμα συζήτηση για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και για την ύπαρξη αστέγων, την ώρα που υπάρχουν στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες άδεια κτίρια.

Το πρόβλημα, τόνισε, «εντοπίζεται στο γεγονός ότι η στέγη αποτελεί εμπόρευμα και όχι δικαίωμα», και μάλιστα πανάκριβο για τα λαϊκά εισοδήματα που τσάκισαν διαχρονικά με τις πολιτικές τους όλες οι κυβερνήσεις και τώρα μπροστά στη διατροφική και ενεργειακή ακρίβεια η κυβέρνηση της ΝΔ πετάει το λεγόμενο «food pass», που ισοδυναμεί με ένα κουλούρι τη μέρα.

Σημείωσε ότι έτσι, την ώρα που ισχύουν μισθοί φτώχειας για τον λαό, εκτινάσσεται το κόστος των ενοικίων και της φοιτητικής στέγης, ανθούν οι «χρυσές βίζες» και τα Airbnb, ενώ δείχνοντας την αδικία του εκμεταλλευτικού συστήματος τόνισε ότι άλλοι έχουν 40 ακίνητα και άλλοι κανένα, ή όσοι απέκτησαν ένα σπίτι με κόπους και βάσανα κινδυνεύουν τώρα να το χάσουν από πλειστηριασμό.

«Ποιοι παίρνουν τα σπίτια από τον κόσμο; Οι κομμουνιστές ή οι τράπεζες, το αστικό κράτος, ο καπιταλισμός;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «ο σοσιαλισμός κάλυπτε τις στεγαστικές ανάγκες όλου του κόσμου, ενώ υπήρχαν φοιτητικές εστίες για όλους τους φοιτητές. Αναδεικνύεται έτσι η τεράστια υπεροχή του σοσιαλισμού απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα και προτείνει το ΚΚΕ», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «είναι κάλυψη με ευθύνη του κράτους των στεγαστικών αναγκών, με σχεδιασμό, επανασύσταση του ΟΕΚ, αξιοποίηση αποθεματικών του ΟΕΚ και της ακίνητης περιουσίας του. Να σταματήσει το αίσχος των πλειστηριασμών, συνδυασμένα με αγώνα για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές, με ισχυρό ΚΚΕ για την προστασία των συμφερόντων του λαού».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου