Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Λίνος Πολίτης

 
Στις 21 Δεκεμβρίου 1982 πεθαίνει ο Λίνος Πολίτης σε ηλικία 76 χρονών. Μια μεγάλη φυσιογνωμία των Ελληνικών Γραμμάτων, που διακρινόταν για την υψηλή ποιότητα, το δημοκρατικό ήθος, τη γενναιοδωρία, τη φυσική ευγένεια, αλλά και το θερμό ενδιαφέρον του για τους μαθητές του. Ο Λίνος Πολίτης ήταν νεοελληνιστής, παλαιογράφος και αρχαιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου και ακαδημαϊκός. 

Γεννημένος στην Αθήνα το 1906, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά και στα Πανεπιστήμια Μονάχου, Βερολίνου, Παρισιού και στην Αγγλία. Δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης (έδρα Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας) από το 1948 έως το 1969, οπότε παραιτήθηκε, αρνούμενος την επιβολή κυβερνητικού επιτρόπου στα Πανεπιστήμια. 

Το 1971 μαζί με τον Γιώργο Σεφέρη ίδρυσε τη Βυζαντινή και Νεοελληνική Βιβλιοθήκη. Ήταν ειδικός της παλαιογραφίας των βυζαντινών χειρογράφων. Εκτός από το ογκώδες έργο που άφησε πίσω του, ο Λίνος Πολίτης ήταν αυτός που προήγαγε τη νεοελληνική φιλολογία σε αυτόνομη επιστήμη, ενώ με την ακάματη προσπάθειά του πρόσφερε στις κατοπινές γενιές τα αναγκαία εργαλεία για τη γόνιμη συνέχειά της.

Ο Λίνος Πολίτης έκανε πολλές μελέτες  και ασχολήθηκε από την ιστορία του νεοελληνικού ποιήματος από τα υστεροβυζαντινά χρόνια, την Άλωση, την Τουρκοκρατία, την Επτανησιακή Σχολή, την Αθηναϊκή Σχολή, τον Καρυωτάκη, το Λαπαθιώτη, μέχρι και τον Σεφέρη.

 Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου