Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Μυστικές συνομιλίες για «διαύλους» διευθετήσεων με ευρωατλαντική «ομπρέλα»


«Εν κρυπτώ» συνάντηση των δύο κυβερνήσεων την περασμένη Παρασκευή με μεσολάβηση Βερολίνου, που δηλώνει ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές»
 
Την όξυνση των ιμπεριαλιστικών παζαριών στα Ελληνοτουρκικά για «διευθετήσεις» σε Αιγαίο και Μεσόγειο, με οδηγό τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και υπό την επίβλεψη των Ευρωατλαντικών, επιβεβαίωσε η συνάντηση που είχαν «εν κρυπτώ» στις Βρυξέλλες απεσταλμένοι των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας την περασμένη Παρασκευή, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Γερμανού καγκελάριου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η συνάντηση έγινε στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες και σε αυτή συμμετείχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού, Αννα-Μαρία Μπούρα, και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, με τη μεσολάβηση της γερμανικής κυβέρνησης. Το Βερολίνο εκπροσώπησε ο σύμβουλος του Γερμανού καγκελάριου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Γενς Πλέτνερ.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, ανέφεραν σε (ανώνυμες) δηλώσεις τους ότι «αποκαταστάθηκε ο δίαυλος επικοινωνίας», αποφεύγοντας να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων ή το ενδεχόμενο να προκύψουν άμεσα νέες συνομιλίες και πιθανή επανεκκίνηση διπλωματικών επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, σε άλλη μια ένδειξη των όσων επικίνδυνων δρομολογούνται.

Την ανησυχία άλλωστε για το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης, που έγινε υπό γερμανική μεσολάβηση και εποπτεία, ενισχύει η πληροφορία (που μετέδωσε το «Πρώτο Θέμα») ότι αυτή είχε ανοιχτή ατζέντα, χωρίς προαπαιτούμενα, παραπέμποντας δηλαδή σε «εφ' όλης της ύλης» συζήτηση για το σύνολο των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων, υπό τις ευλογίες των «συμμάχων».

Ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «αναζωογόνηση» των διαύλων επικοινωνίας, με ό,τι αυτό σημαίνει σε μια περίοδο που το ευρωατλαντικό ...πλάνο για την περιοχή περιλαμβάνει σχεδιασμούς για συνεκμετάλλευση, στο όνομα της αγκίστρωσης της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό μπλοκ.

Χτες, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, επιβεβαίωσε τη συνάντηση και υποστήριξε ότι «τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος είχαν εκφραστεί θετικά στο ερώτημα, εάν θα βοηθούσε μία μεσολάβηση της Γερμανίας. Στη βάση αυτή πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στις Βρυξέλλες και θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές». Για το περιεχόμενο των συζητήσεων απέφυγε να πει οτιδήποτε, επικαλούμενος το απόρρητο του «εμπιστευτικού χαρακτήρα της συνομιλίας». Είπε επίσης ότι «η ελπίδα είναι» η συνάντηση της Παρασκευής να αποτελέσει έναρξη μιας γερμανικής πρωτοβουλίας. Σημειωτέον ότι σχετικά δημοσιεύματα σημείωναν ότι η συνάντηση έγινε «με κοινή παρότρυνση ΗΠΑ και Γερμανίας».

Αλλωστε με δηλώσεις του χτες και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες», προσθέτοντας πως «ενθαρρύνουμε αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα». Την ίδια ώρα έδινε κι άλλο αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας εκφράζοντας «την λύπη του» για τις νέες δηλώσεις Ερντογάν και καλώντας σε «ενότητα» μεταξύ των συμμάχων.

Ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε νωρίτερα απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση τις «συμβουλές» να «μην τα βάζετε μαζί μας. Δεν έχουμε καμία διαμάχη μαζί σας στο Αιγαίο...», ενώ πρόσθεσε ότι έχει δώσει οδηγίες στους αξιωματούχους να «κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο... αν η Ελλάδα συνεχίσει να παρεκτρέπεται», επαναλαμβάνοντας την απειλή του: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Παράλληλα ανέφερε ότι η πρόσφατη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας «τρομάζει» την Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, στον διαγκωνισμό για το ποιος υπονομεύει τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι ελληνικά μαχητικά «επιχείρησαν να παρεμποδίσουν εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ» στο Αιγαίο και «η τουρκική Πολεμική Αεροπορία τους έδωσε την απαραίτητη απάντηση... και η αποστολή του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε με επιτυχία».

Παράλληλα χτες σε ένα μπαράζ παραβιάσεων, 31 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 20 οπλισμένα εισήλθαν στο FIR Αθηνών σε όλο το εύρος του Αιγαίου πραγματοποιώντας 102 παραβιάσεις, ενώ σε 20 περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισής τους από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Ολα αυτά ενώ ο διευθυντής Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωνε ότι «η Τουρκία συνεισφέρει στη διευθέτηση περιφερειακών κρίσεων και παγκόσμιων συγκρούσεων», ενώ «ο κόσμος μας διέρχεται σημαντικών εξετάσεων και σοβαρών προκλήσεων». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «η Τουρκία αποτελεί νησίδα σταθερότητας και συμβάλλει διεθνώς ως δύναμη σταθεροποίησης», αναφέροντας ως παράδειγμα τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας στον συμβιβασμό για τη συνέχιση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και συνολικά στα παζάρια Ρωσίας - Ουκρανίας...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου