Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις για αποστολή των ελληνικών S-300 στο Κίεβο με ανταλλάγματα


Ναι σε ανταλλάγματα αν η ελληνική κυβέρνηση στείλει τους S-300 στο Κίεβο δηλώνει η Ουάσιγκτον επιβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις σχετικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, την οποία καλεί να αποφασίσει τι τελικά θα πράξει. Στο όλο θέμα παρενέβη τη Δευτέρα η Μόσχα χαρακτηρίζοντας εχθρική την αποστολή S-300 στην Ουκρανία.

Στις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, για την αποστολή ελληνικών S-300 στην Ουκρανία δήλωσε πως «κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προετοιμάσει και να παράσχει στην Ουκρανία. Και σίγουρα εκτιμούμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει δείξει την υποστήριξή της. Υπήρξαν περιπτώσεις που μερικές φορές αναφερθήκαμε σε αυτές δημόσια. Ίσως θυμάστε ότι στις πρώτες μέρες αυτής της σύγκρουσης, η Σλοβακία πήρε την απόφαση να παράσχει το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία. Ήμασταν σε θέση να υποστηρίξουμε τη διευκόλυνση αυτής της συνεισφοράς, καλύπτοντας τις ανάγκες της Σλοβακίας. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου χώρες το κάνουν αυτό και δεν το συζητάμε δημοσίως, αλλά εξετάζουμε τρόπους μέσω της άμεσης παροχής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουμε παράσχει από την αρχή αυτή της κυβέρνησης ή σε ορισμένες περιπτώσεις τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να παρέχουμε σε άλλες χώρες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να μπορούν να παρέχουν τον (αμυντικό) εξοπλισμό και τις προμήθειές τους στην Ουκρανία».

Με τα λεγόμενά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδειξε σαφέστατα πως υπάρχει συνεννόηση μεταξύ ΗΠΑ, Ουκρανίας και χωρών, όπως και η Ελλάδα, που μπορούν να στείλουν συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο με την παροχή κάποιων ανταλλαγμάτων. Επιπλέον η απάντηση του Νεντ Πράις δείχνει πως ίσως ήδη υπάρχει σχετική πρόταση στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα την κάνει δεκτή προκειμένου να σταλούν οι S-300 στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε στις δηλώσεις του ότι είναι απόφαση των ίδιων των κρατών τι θα πράξουν, λέγοντας ότι «πάντα παραπέμπουμε στις (σχετικές) χώρες σε ό,τι έχει να κάνει με οποιαδήποτε συνεισφορά που κάνουν ή που ενδέχεται να κάνουν στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας, αλλά σίγουρα αναγνωρίζουμε τη βαθιά απειλή που αντιμετωπίζει η Ουκρανία από αέρος και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η Ελλάδα. Είναι πάντα ένα θέμα συζήτησης όταν μιλάμε με τους Ουκρανούς εταίρους μας σχετικά με το τι χρειάζονται για να προστατεύσουν από αέρος τους ανθρώπους και τη χώρα τους. Ήταν ένα θέμα συζήτησης στην υπουργική διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που έγινε στα τέλη του περασμένου μήνα. Και έτσι, συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να βοηθήσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα την Ουκρανία να προστατεύσει τον πληθυσμό και να προστατεύσει την ευρύτερη υποδομή της από αυτού του είδους τις επιθέσεις».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 
 
«Ξεκάθαρα εχθρική» κίνηση η αποστολή των ελληνικών S-300 στην Ουκρανία δηλώνει η Ζαχάροβα
 
ΚΙΝΔΥΝΟΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ

«Πρόκληση»
, χαρακτήρισε τα σχέδια αποστολής των ελληνικών S-300 στην Ουκρανία, η εκπρόσωπος τύπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τα επικίνδυνα σχέδια».

«Θεωρούμε τα προκλητικά σχέδια για τον εφοδιασμό του καθεστώτος του Κιέβου με S-300 και άλλα συστήματα αεράμυνας ρωσικού/σοβιετικού τύπου ως ξεκάθαρα εχθρικά προς τη Ρωσία», είπε η Μαρία Ζαχάροβα, συμπληρώνοντας ότι όλα τα ελληνικά όπλα που παραλαμβάνει η Ουκρανία θα γίνουν νόμιμος στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θα καταστραφούν από τον ρωσικό στρατό, σε μια ακόμη ένδειξη των τεράστιων κινδύνων που συνεπάγεται για το λαό μας η ελληνική εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση για λογαριασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών. 

Απευθυνόμενη στην ελληνική κυβέρνηση, η Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι «πριν να είναι πολύ αργά, μπορείτε να εγκαταλείψετε επικίνδυνα σχέδια», προειδοποιώντας για «τις ευθύνες της ελληνικής ηγεσίας».

Πρόκειται για την δεύτερη προειδοποίηση κατά της αποστολής των ελληνικών S-300, από την Μόσχα, καθώς νωρίτερα ο Γκεόργκι Μουράντοφ νυν αντιπρόεδρος του υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας και πρώην πρέσβης της Μόσχας στη Λευκωσία (την εποχή που έφτασαν οι S-300 στην Κύπρο και στην συνέχεια μετεγκαταστάθηκαν στην Κρήτη), δήλωσε ότι πρόθεση μεταφοράς των S-300, είναι επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τους S-300, η Ελλάδα χρησιμοποιεί ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «Tor-M1», αλλά και στρατιωτικά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων «Osa-AKM» (SA-8 Gecko «Gecko»).

(Με πληροφορίες από: «Ria Novosti», «Ren.tv») 

Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις για αποστολή των ελληνικών S-300 στο Κίεβο με ανταλλάγματα.


 Περισσότερα όπλα ζητά ο Ζελένσκι από την Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη του ΝΑΤΟ

Περισσότερα όπλα κάθε είδους και όλων των δυνατοτήτων ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας μιλώντας στην Σύνοδο της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης που πραγματοποιήθηκε στην Ρίγα της Λετονίας.

Η Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη (Joint Expediotionary Force - JEF) είναι ένα πολυεθνικό ΝΑΤΟικό στρατιωτικό σώμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2014. Στην JEF συμμετέχουν -υπό την ηγεσία της Βρετανίας- στρατιωτικές δυνάμεις από τη Δανία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, την Ισλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι μέλη του ΝΑΤΟ ή συνδεδεμένες με την ιμπεριαλιστική συμμαχία.

«Σας ζητώ να ενισχύσετε την δυνατότητα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων στην χώρα μας και να βοηθήσετε στην επιτάχυνση της λήψης αντίστοιχων αποφάσεων από τους εταίρους μας», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοκλήσης,  απευθυνόμενος προς τον Ρίσι Σούνακ, πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στο αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας, ο Ρίσι Σούνακ απάντησε ότι οι ηγέτες που συναντώνται στην Ρίγα θα συζητήσουν «ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε και να σας τροφοδοτήσουμε με ό,τι έχετε ανάγκη».

Σε μια προσπάθεια να εντείνει τις πιέσεις προς την Γερμανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «είναι ανεξήγητο» για ποιον λόγο η Ουκρανία δεν τροφοδοτείται με τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard και ζήτησε από την Ολλανδία, οι δυνάμεις της οποίας χρησιμοποιούν τα τανκς αυτά, να μιλήσει με τους εταίρους της για την απόφαση αυτή. «Για να είναι επιτυχέστερες οι αμυντικές μας επιχειρήσεις χρειαζόμαστε τεθωρακισμένα οχήματα, κυρίως τανκς», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Επίσης, ζήτησε από την Νορβηγία να τροφοδοτήσει τις ουκρανικές δυνάμεις με νορβηγικούς εκτοξευτές NASAMS και πυραύλους, από την Σουηδία σουηδικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Gripen, από την Λιθουανία NASAMS και πυραύλους Stinger, από την Λετονία συστήματα πυροβολικού, από την Εσθονία Howizers και πυρομαχικά, από την Δανία να στείλει περισσότερα αυτοκινούμενα πυροβόλα Ceasar και από την Φινλανδία πυρομαχικά.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου