Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


02/01/1897

Γεννιέται ο παγκόσμιος πρωταθλητής της πάλης βαρέων βαρών Χριστόφορος Θεοφίλου (Τζιμ Λόντος).

02/01/1910

Καθιερώνεται με νόμο η Κυριακή αργία στην Ελλάδα. 

Καθιερώνεται η Κυριακή Αργία στην Ελλάδα

02/01/1919

Οι εργάτες της Ρίγας (Λετονία) παίρνουν τα όπλα και εξεγείρονται κατά των κατακτητών. Την επόμενη μέρα, ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τη Ρίγα.

02/01/1919

Η  ελληνική κυβέρνηση Βενιζέλου αποδέχεται, πρόταση του Γάλλου πρωθυπουργού Κλεμανσό να σταλούν ελληνικές δυνάμεις στη Ρωσία, στο πλαίσιο της επέμβασης των συμμάχων της Αντάντ εναντίον του Κόκκινου Στρατού.

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Σοβιετική Ρωσία

02/01/1920

Γεννιέται ο Ρωσικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Ισαάκ Ασίμοφ.

02/01/1920

Στα πλαίσια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στις ΗΠΑ (γνωστή και ως «Κόκκινος Τρόμος»), που ξεκίνησε στον απόηχο της Οκτωβριανής Επανάστασης, πραγματοποιείται δεύτερη κατά σειρά επιχείρηση-σκούπα, κατά την οποία συνελήφθησαν 6.000 ακόμη «ύποπτοι κομμουνιστές».

Συνολικά κατά την διάρκεια των περιβόητων «επιδρομών του Πάλμερ» (του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ) συνελήφθησαν πάνω από 10.000 άτομα, εκ των οποίων 3.500 φυλακίστηκαν και 556 απελάθηκαν από τη χώρα.

02/01/1924

Γεννιέται ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών Ευγένιος Σπαθάρης. 

Ο Ευγένιος Σπαθάρης και ο Καραγκιόζης

02/01/1945

Μαζικοί Αμερικανικοί και Βρετανικοί βομβαρδισμοί καταστρέφουν το 90% του ιστορικού κέντρου της Νυρεμβέργης. Πρόκειται για εγκληματικούς βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών Γερμανικών πόλεων, χωρίς στρατιωτική σημασία, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων αμάχων.

02/01/1950

Πεθαίνει ο μουσουργός Θεόφραστος Σακελλαρίδης.

02/01/1959

Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο μη-επανδρωμένο διαστημικό σκάφος με κατεύθυνση τη σελήνη («Λούνα 1»). 

Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει τον «Λούνα - 9»

02/01/1963

Οι αντάρτες Βιετκόνγκ πετυχαίνουν την πρώτη μεγάλη τους στρατιωτική νίκη στη μάχη του Απ - Μπατς απέναντι σε πολλαπλάσιες νοτιο - βιενταμεζικές και αμερικανικές δυνάμεις.

02/01/2006

Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στο Σάγκο της Δυτικής Βιρτζίνια (ΗΠΑ) έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο 12 εργατών.

 

4 σχόλια:

  1. 2 Ιανουαρίου 1920, στα πλαίσια αντικομμουνιστικής εκστρατείας στις ΗΠΑ ("Κόκκινος Τρόμος"),που ξεκίνησε στον απόηχο της Οκτωβριανής Επανάστασης, πραγματοποιείται δεύτερη (και μεγαλύτερη) κατά σειρά επιχείρηση-σκούπα, με στόχο την σύλληψη και απέλαση κομμουνιστών, σοσιαλιστών και αναρχικών μεταναστών που είχαν δράση στα εργατικά σωματεία.
    Ο πραγματικός στόχος του "Κόκκινου Τρόμου" (περα απο τα προσχήματα και την προπαγάνδα) ήταν να τσακιστεί το εργατικό κίνημα και κυρίως να μην συνδεθεί με την μεγάλη ελπίδα που είχε
    δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο με την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.
    Η επιχείρηση οργανώθηκε απο τον "δημοκρατικό" εισαγγελέα Μίτσελ Πάλμερ και την Προεδρία του "προοδευτικού" Γούντροου Ουίλσον.
    Λίγους μήνες πριν,τον Ιούλιο του 1919, ο Πάλμερ είχε ενεργοποιήσει έναν νόμο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου για να χτυπήσει την μεγάλη απεργία των εργατών στα ορυχεία (ανάμεσα τους και Έλληνες μετανάστες εργάτες) που απαγόρευε οποιαδήποτε "διατάραξη" σε "παραγωγή η μεταφορά αγαθών".
    Τον επόμενο μήνα (Αύγουστος 1919), ο Πάλμερ είχε διορίσει τον 24χρονο τότε Έντγκαρ Χούβερ αναπληρωτή διευθυντή του νεοϊδρυθέντος Γραφείου Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης (γνωστό ως Γενικό Τμήμα Πληροφοριών). Σκοπός της νέας υπηρεσίας ήταν η καταστολή και το φακέλωμα κομμουνιστών και γενικότερα όλων όσων πρωτοστατούσαν στο εργατικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες.
    Η νέα δομή έκανε "πρεμιέρα" στην δεύτερη επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης το Νοέμβρη του 1917, με οργανωμένες επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, συλλήψεις και απελάσεις Ρώσων εργατών, που είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ μετά την καταστολή της επανάστασης του 1905.
    Η επιχείρηση επεκτάθηκε και σε Αμερικανούς αγωνιστές, ακόμα και σε άτομα που απλά έτυχε να βρίσκονται στα σημεία των συλλήψεων η είχαν οποιαδήποτε σχέση με τους "υπόπτους". Έγιναν 650 συλλήψεις και απελάθηκαν 43 άτομα. Ήταν η πρόβα για την μεγάλη επιχείρηση που ακολούθησε.
    2 Ιανουαρίου 1920, η αστυνομία, εφοδιασμένη με λίστες μελών σωματείων και οργανώσεων απο τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, ξεχύθηκε στους δρόμους σε 30 πόλεις και 23 πολιτείες. Μοναδική προυπόθεση για σύλληψη και απέλαση κάποιου ήταν το "έγκλημα" να είναι..μέλος του κομμουνιστικού κόμματος η άλλης εργατικής η σοσιαλιστικής οργάνωσης.
    Σύντομα, και αυτή η προυπόθεση εγκαταλείφθηκε ξανά και αρκούσε κάποιος να βρίσκεται μέσα η κοντά στους χώρους των επιδρομών η να είναι συγγενής, φίλος κλπ κάποιου "ύποπτου" για να ανακριθεί!
    Οι αστυνομικοί (ένστολοι και μη) αρχισαν να ξυλοκοπούν και να συλλαμβάνουν όποιον έβρισκαν μέσα στους χώρους των σωματείων και των άλλων οργανώσεων και να αρπάζουν και ότι υλικό υπήρχε (βιβλία, έντυπα, αρχεία) για να χρησιμοποιηθεί απο την υπηρεσία του Χούβερ η να καταστραφεί.
    Οι τραμπούκοι του Πάλμερ προκαλούσαν και εκτεταμένες φθορές στα γραφεία των εργατικών οργανώσεων.
    Γρήγορα, οι αστυνομικοί πέταξαν ακόμα και τα εντάλματα στα σκουπίδια και άρχισαν κανονικές απαγωγές, με ένστολους (και μη)να συλλαμβάνουν στο σωρό, να κλείνουν κρατούμενους σε άθλιους χώρους, να τους αφήνουν χωρίς φαγητό για μέρες,να τους "ανακρίνουν" με ξύλο και απειλές, να δέρνουν μπροστά τους συγγενείς τους για να αποσπάσουν πληροφορίες κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      Η επιχείρηση κράτησε 6 εβδομάδες. Τουλάχιστον 3.000 συνελήφθησαν, κάτω απο τις επευφημίες του αστικού τύπου του "ελεύθερου κόσμου". Συνολικά οι συλλήψεις στις "επιδρομές του Πάλμερ" ήταν 10.000. 3.500 φυλακίστηκαν και 556 απελάθηκαν.
      Η καταστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, το όργιο τρομοκρατίας του "Κόκκινου Τρόμου" και των "επιδρομών του Πάλμερ" ενθουσίασαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
      Μόνο ένας εισαγγελέας, o Φράνσις Κέιν απο την Πενσυλβάνια, έστειλε επιστολή παραίτησης στον Πάλμερ (και τον Πρόεδρο Γουίλσον) διαμαρτυρόμενος ότι "οι επιδρομές ενάντια σε ομάδες ανθρώπων δεν ταιριάζουν στην δικαιοσύνη..άνθρωποι που δεν είναι πραγματικά ένοχοι είναι πιθανό να συλληφθούν και καταδικαστούν..φαίνεται σαν να διώκουμε πολιτικά κόμματα". Ο Πάλμερ αποδέχτηκε την παραίτηση με την απάντηση "δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεμονωμένες συλλήψεις για να αντιμετωπίσουμε μια επιδημία".
      Η "Washington Post" πανηγύριζε: "Δεν υπάρχει χρόνος να χάνουμε με το να ασχολούμαστε με παραβιάσεις των ελευθεριών". Όμως, οι αποκαλύψεις για τα εγκλήματα αστυνομίας μετά το δεύτερο κύμα των επιδρομών του Πάλμερ και οι μαζικές διαμαρτυρίες των Συνδικάτων, οδήγησαν σε γενικευμένη κατακραυγή και οι επιδρομές σταμάτησαν.
      Ο Πάλμερ συνέχισε την καριέρα του στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Χούβερ λίγα χρόνια αργότερα έγινε ο ιδρυτής του FBI.
      H αντικομμουνιστική εκστρατεία στις ΗΠΑ και σε όλο τον "ελεύθερο κόσμο" συνεχίστηκε, με άλλές (η παρόμοιες) μορφές και τα επόμενα χρόνια.

      Διαγραφή
  2. Ήταν από νωρίς υποστηρικτής της γυναικείας χειραφέτησης και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, παράλληλα όμως είχε εκφράσει και απόψεις περί ελέγχου του πληθυσμού, που παρέπεμπαν σε μαλθουσιανές λογικές.

    Αμφιλεγόμενη ήταν και η στάση του απέναντι στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, υπέρμαχος της οποίας υπήρξε, ερχόμενος σε σύγκρουση με άλλους ομοϊδεάτες του. Μάλιστα είχε δηλώσει πως θα προτιμούσε να ζει κοντά σε πυρηνικό αντιδραστήρια παρά σε εργοστάσιο της Union Carbide, αναφερόμενος στην πολύνεκρη καταστροφή του Μποπάλ στην Ινδία το 1984.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/01/blog-post_148.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο μη - επανδρωμένο διαστη-
    μικό σκάφος, το Luna 1 με κατεύθυνση τη Σελήνη.
    2 Γενάρη 2023 στον καπιταλισμούλη μαθαίνουμε, μέσα από άρθρα, για την "υστερία με τα κρύα ντουζ" και αν είναι όντως ευεργετικά, αν μπορούμε να πάρουμε τα φάρμακα μετά την ημερομηνία λήξης τους και πως με τη μασίνα (ξυλόσομπα) του χωριού μπορούμε να ζεσταθούμε, να μαγειρέψουμε, να έχουμε καυτό νερό για τα αφεψήματά μας και να στεγνώσουμε ρούχα στις ακτίνες που κρέμονται από το μπουρί.
    "Ειρήνη, πρόοδος και ευημερία".
    https://www.facebook.com/groups/1043995759040355/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου