Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Γνωστό το αντιλαϊκό σενάριο με οποιαδήποτε κυβέρνηση και το 2023


ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΦΟΡΟΙ - ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Ακόμα μια δύσκολη χρονιά ξεκινάει για τα λαϊκά νοικοκυριά. Πριν καλά καλά συνέλθουν από την προηγούμενη οικονομική κρίση και την πανδημία, βρέθηκαν αντιμέτωπα το 2022 με ένα σαρωτικό κύμα ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας, συνέπεια του ανταγωνισμού στο κυνήγι του κέρδους, της στήριξης στους ομίλους από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη την περασμένη διετία, αλλά και ως συνέπεια της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται εδώ και δέκα μήνες στο έδαφος της Ουκρανίας, ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας, ο πληθωρισμός θα είναι σε «ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο» και το 2023, «κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών των ενεργειακών αγαθών, αλλά και των ανατιμήσεων στα είδη διατροφής». Ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει «ύφεση στον ορίζοντα» για την Ευρωζώνη, που βρίσκεται σε «πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση», λόγω της «συνύπαρξης του υψηλού πληθωρισμού με την οικονομική επιβράδυνση και τη χαμηλή ανάπτυξη».

Με άλλα λόγια, η ακρίβεια ήρθε για να μείνει και κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, ενώ η όποια «σταθεροποίηση» των τιμών, για την οποία ερίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, θα είναι σε επίπεδα πολύ υψηλότερα σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, όπου και πάλι τα νοικοκυριά δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα και να πληρώσουν λογαριασμούς.

Ας δούμε ορισμένες βασικές εξελίξεις που προδιαγράφονται στο πεδίο της οικονομίας τη χρονιά που έρχεται, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη να μην καθηλωθεί ο λαός σε στάση προσμονής και αναμονής για δήθεν «λύσεις» από τα κόμματα που με την πολιτική τους οξύνουν τα προβλήματα και ανακυκλώνουν τα αδιέξοδα, αλλά να ανεβάσει στροφές στην αγωνιστική του δράση, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, που οι προβλέψεις του, οι εκτιμήσεις του και ο πρωτοπόρος ρόλος του στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης δικαιώνονται τώρα στη συνείδηση πολύ περισσότερων εργαζομένων και άλλων βιοπαλαιστών. 

Αυξήσεις στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος

Το 2023 θα ξεκινήσει με νέες αυξήσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, της τάξης του 25% - 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι προμηθευτές.

Καταρρίπτεται έτσι για άλλη μια φορά ο μύθος της δήθεν «συγκράτησης» των τιμών από τις παρεμβάσεις ΕΕ και κυβερνήσεων στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου, που αποτελεί βασικό καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ αποφάσισε «πλαφόν» στην τιμή διαπραγμάτευσης του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το υπέρογκο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής, άρα και η λιανική τιμή του ρεύματος.

Παρά το γεγονός όμως ότι συγκυριακά η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σχετικά μειωμένη σε σύγκριση με μερικούς μήνες (ή και βδομάδες) πριν και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν μέρες που στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα κυριάρχησαν οι φτηνότερες υποτίθεται ΑΠΕ, οι εταιρείες - πάροχοι Ενέργειας ανακοίνωσαν νέες αυξήσεις από 1/1/2023.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, κάθε μέρα υπάρχουν 1.000 εντολές αποκοπής ηλεκτροδότησης, ενώ ήδη 60.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα. Η δύσκολη αυτή κατάσταση για τον λαό αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, παίρνοντας υπόψη τα στοιχεία έρευνας της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, που δείχνει ότι ένας στους 5 καταναλωτές (22%) ηλεκτρικού ρεύματος και ένας στους 4 καταναλωτές (25%) θέρμανσης δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που φτάνουν και στην εφημερίδα μας για «φουσκωμένους» εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, με τις εταιρείες να ενημερώνουν (όταν ενημερώνουν...) ότι αυτά είναι αναδρομικά (!) από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που υποτίθεται πως καταργήθηκε. Πρόκειται για λογαριασμούς που ξεπερνούν τα 250 και 300 ευρώ.

Ολα αυτά κάνουν τα μέτρα που κατά καιρούς ανακοινώνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια να φαντάζουν παρηγοριά στον άρρωστο, μακριά από το να προσφέρουν και την ελάχιστη ανακούφιση από τις τεράστιες ανατιμήσεις.

Πολύ περισσότερο που σε όλες τις κατηγορίες αγαθών (τρόφιμα, καύσιμα, ρεύμα) καταγράφονται διαρκώς νέες ανατιμήσεις, εξαιτίας της λειτουργίας της καπιταλιστικής αγοράς, όπου τα μονοπώλια ανταγωνίζονται μεταξύ τους με μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη και την αύξηση της κερδοφορίας τους. 

Ποδαρικό με ανατιμήσεις και φορο-χαράτσια

Σε συνέχεια των παραπάνω, από Γενάρη αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων και σε τουλάχιστον 500 βασικά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης! Οι ανατιμήσεις θα φτάσουν μεσοσταθμικά το 10% - 15%, ενώ σε κάποια προϊόντα θα είναι υψηλότερες. Περισσότερες από 60 εταιρείες έχουν ήδη αποστείλει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέα τιμολόγια, με ανατιμήσεις για πάνω από 30 κατηγορίες προϊόντων.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής έχουν αγγίξει και το 60% το τελευταίο 6μηνο, απορροφώντας το 40% - 50% του εισοδήματος ενός νοικοκυριού. Στην αντίπερα όχθη, ο συνολικός τζίρος για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά το πρώτο 8μηνο του 2022 ανήλθε σε 5,41 δισ. ευρώ (αύξηση 3,5%).

Με βάση έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι αύξησαν τις τιμές τους αυξήθηκαν από 6,6% το 2ο εξάμηνο του 2020 σε 23,6% το 1ο εξάμηνο του 2021, σε 34,8% το 2ο εξάμηνο του 2021 και σε 59,2% το 1ο εξάμηνο του 2022.

Οσο για το περιβόητο «food pass» που διαφημίζει τώρα η κυβέρνηση, πέρα από το ότι είναι αστείο να μιλάμε για ανακούφιση του λαού από την ακρίβεια, είναι και ένα απειροελάχιστο μέρος από τα χρήματα που πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσω των έμμεσων και άμεσων φόρων: Πάνω από 26 δισ. ευρώ ήταν τα κρατικά έσοδα από την είσπραξη ΦΠΑ και ειδικών φόρων, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους βέβαια να βαραίνει τον λαό.

Δίπλα σ' αυτά, το 2023 τα λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά σε φόρους και χαράτσια 56,7 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος προϋπολογισμός, βέβαια, πέρα από τα δεκάδες δισ. ευρώ που προβλέπει για την επιδότηση των επιχειρήσεων με «ζεστό» κρατικό χρήμα, πέρα από τις φοροαπαλλαγές και την παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, διατηρεί την «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών και τον «αναβαλλόμενο φόρο» για τις τράπεζες, με νόμους της ΝΔ (2014) και του ΣΥΡΙΖΑ (2017), την ώρα που αυτές κατέγραψαν μόνο για τη φετινή χρονιά κέρδη 3 δισ. ευρώ.

Κύμα πλειστηριασμών

Με 1 στα 3 (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο να έχουν «κοκκινίσει» εκ νέου, ένα νέο κύμα πλειστηριασμών περιμένει από τις αρχές του 2023 τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Το 2022 κλείνει με 40.000 πλειστηριασμούς, πολλοί από αυτούς σε βάρος λαϊκών κατοικιών, ενώ από τα 17.500 ακίνητα που εκπλειστηριάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, το 1/4 άλλαξαν χέρια. Θυμίζουμε ότι οι πλειστηριασμοί είναι από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η εισπραξιμότητα των τραπεζών και η αποφυγή νέων «κόκκινων» δανείων είναι ο «νούμερο 1» στόχος της κυβέρνησης μετά και την αύξηση των επιτοκίων, στο όνομα του αποπληθωρισμού.

Η συμφωνία που ανακοίνωσαν γι' αυτόν το σκοπό κράτος και τραπεζίτες είναι το απαύγασμα της κοροϊδίας, καθώς προβλέπει την επιδότηση μόνο κατά 50% της αύξησης των επιτοκίων και αυτό για ελάχιστα νοικοκυριά, που βρίσκονται στο όριο της ένδειας. Για τα υπόλοιπα, το σχέδιο προβλέπει κλιμάκωση των εκβιασμών να συνεχίσουν να πληρώνουν, υπό την απειλή των πλειστηριασμών.

* * *

Ολα τα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης μέρας είναι στο ρεπερτόριο οποιασδήποτε κυβέρνησης προκύψει από τις επικείμενες εκλογές: Είτε μιας «σταθερής» κυβέρνησης της ΝΔ είτε μιας «προοδευτικής» κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε κάποιας που θα προκύψει κατόπιν μεταξύ τους συνδυασμών και συνεργασιών, για τις οποίες άλλωστε υπάρχουν ζυμώσεις, στο έδαφος της κοινής τους στρατηγικής.

Αυτή επιβεβαιώνεται από τη σκυταλοδρομία των τελευταίων 10 τουλάχιστον χρόνων, όπου με αντιλαϊκή συνέχεια και συνέπεια κυβέρνησαν όλοι οι παλιοί και επίδοξοι «σωτήρες», αλλά προπάντων από τη σύμπλευσή τους σήμερα σε στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, που αποτυπώνεται μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Για παράδειγμα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει από κοινού πάνω από το 50% των άρθρων του νόμου Χατζηδάκη για τα Εργασιακά, τα μόνιμα χαράτσια στην Ενέργεια, τη φορολογική ασυλία για τους εφοπλιστές, το θεσμικό πλαίσιο που βγάζει στο σφυρί την κύρια κατοικία εργατικών οικογενειών, την ψηφιοποίηση και τη γενίκευση της καταστολής και των παρακολουθήσεων με στόχο τον «εχθρό λαό» και πολλά άλλα. Και βέβαια, απορρίπτουν όλοι μαζί τις τροπολογίες που καταθέτει το ΚΚΕ για την πραγματική ανακούφιση του λαού από την ακρίβεια.

Γι' αυτό μπροστά στη νέα χρονιά και στις κάλπες που αργά ή γρήγορα θα στηθούν, το πραγματικό δίλημμα το θέτουν οι ίδιες οι εξελίξεις: `Η θα είναι δυνατός ο λαός, ή θα είναι δυνατή η οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση και ο λαός αδύναμος. Μόνο το δυνάμωμα του ΚΚΕ μπορεί να κάψει τα αντιλαϊκά σενάρια, να βάλει εμπόδια και να συμβάλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να νικήσει ο λαός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου